Bravely – Maggie Stiefvater

Geplaatst op 23 mei 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Bravely – Maggie StiefvaterBravely door Maggie Stiefvater
Ook door deze auteur: Huiver
Uitgever: Disney Press | Mei 2022
Genres: Fantasy, Young Adult
Aantal pagina's: 367
ISBN: 9781368071345
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

Merida goes on an all-new, life-changing adventure in this original YA novel set several years after the close of Brave!

What if you had one year to save everything you loved?

ONE PRINCESS. Merida of DunBroch needs a change. She loves her family—jovial King Fergus, proper Queen Elinor, the mischievous triplets— and her peaceful kingdom. But she’s frustrated by its sluggishness; each day, the same. Merida longs for adventure, purpose, challenge – maybe even, someday, love.

TWO GODS. But the fiery Princess never expects her disquiet to manifest by way of Feradach, an uncanny supernatural being tasked with rooting out rot and stagnation, who appears in DunBroch on Christmas Eve with the intent to demolish the realm – and everyone within. Only the intervention of the Cailleach, an ancient entity of creation, gives Merida a shred of hope: convince her family to change within the year – or suffer the eternal consequences.

THREE VOYAGES. Under the watchful eyes of the gods, Merida leads a series of epic journeys to kingdoms near and far in an attempt to inspire revolution within her family. But in her efforts to save those she loves from ruin, has Merida lost sight of the Clan member grown most stagnant of all – herself?

FOUR SEASONS TO SAVE DUNBROCH – OR SEE IT DESTROYED, FOREVER.

Het is geen geheim dat ik een groot fan ben van de Disneyfilm Brave. Een prinses met mijn soort haar en die niet eindigt met de eerste de beste man. Een meisje dat durft te vechten. Heerlijk! Dus toen Maggie Stiefvater – een fantastisch auteur – aankondigde dat zij een vervolg op de film zou schrijven, plaatste ik meteen een pre-order. Ik móest dit boek gewoon lezen!

Er waren eens twee goden. Een van leven en een van vernietiging. Prinses Merida ontmoet ze allebei.

Als ze terugkomt van een jaar reizen, is ze blij om weer bij haar familie te zijn. Toch mist te wat… alles lijkt stil te staan. En als ze door het noodlot de twee goden ontmoet en hoort dat haar leven verwoest zal worden, kan ze niet anders dan een deal sluiten. Ze heeft een jaar om iedereen van haar familie te veranderen…

Bravely speelt zich een paar jaar na de film Brave af. Merida is dus echt jong volwassen. Toch blijft het boek braaf en ook voor de jongere lezers leuk. Ik, als groot fan van Merida, keek er enorm naar uit het boek te lezen. Ik hoopte dat het een magisch verhaal zou worden waarin Merida weer allemaal toffe avonturen zou beleven. En dat kreeg ik!

In het boek komen oude bekenden terug, die erg aanvoelen als in de film, maar toch meer achtergrond krijgen. Ze zijn gegroeid en krijgen in dit verhaal echt een persoonlijkheid. Dat is natuurlijk het voordeel van een boek, dat persoonlijkheden veel meer uitgewerkt kunnen worden.

En ik genoot van die personages. Ook van de nieuwe, trouwens. Het was alsof ik ze al kende en alleen maar meer ging waarderen. Maggie Stiefvater heeft daarin prachtig werk geleverd. De plot is niet al te ingewikkeld, maar dat vond ik zelf juist wel fijn. Ik vind het ook geweldig hoe de drieling niet meer alleen de drieling was, maar individueel aan bod kwamen.

Voor mij is dit een fantastische mix tussen de magie van Disney en de atmosfeer die Maggie Stiefvater zo goed kan neerzetten. Ik heb werkelijk van ieder moment genoten. Van de reizen door Schotland, de interactie tussen Merida en de goden, Merida’s opvliegendheid. Het was fantastisch.

Toen Brave uit kwam was zij voor veel mensen meteen een icoon. Ja, tuurlijk vond ik het haar awesome, en het feit dat ze uit Schotland komt.. Maar ik hou er ook van dat Merida geen partner nodig had. Ze werd een soort aromantisch/aseksueel icoon. Een voorbeeld van dat je niet perse een partner nodig hebt om gelukkig te worden.

Ik ben zo blij dat Maggie Stiefvater die toon voortzet. Ja, er is sprake van liefde, maar niet van seksuele aantrekkingskracht of romantische gevoelens. Het is een verbinding op een ander niveau en dat vond ik prachtig. Het is zo subtiel gedaan en met zo veel respect voor het bronwerk. Zo heb ik het ervaren in ieder geval. Ik zou ook echt balen als Merida opeens wel zwaar verliefd zou worden.

Gelukkig niet dus.

Dit boek gaat over opgroeien. Merida is nog altijd avontuurlijk, impulsief en kan niet stil zitten. In dit boek zet Maggie Stiefvater het voort, maar leert Merida ook de nodige levenslessen. Zoals we van Stiefvater zijn gewend liggen er nog veel onderliggende boodschappen verborgen. Het is niet alleen maar een sprookje over goden en deals sluiten tegen een achtergrond van historisch Schotland. Een sprookje heeft altijd meer boodschappen dan je op het eerste gezicht verwacht en Bravely heeft diezelfde vibe.

Wat valt er nog meer te zeggen dan dat ik hem nog een keer wil lezen, zin heb om de film te zien en nog meer zin heb in onze vakantie naar Schotland? Bravely was een heerlijk boek en ik heb zo veel emoties gevoeld tijdens het lezen. Dit was alles wat ik wilde en meer.

Bestel Bravely hier

five-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.