Boy queen – George Lester

Geplaatst op 25 juni 2022 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Boy queen – George LesterBoy queen door George Lester
Uitgever: Moon | Mei 2022
Genres: Contemporary, Young Adult
Aantal pagina's: 368
ISBN: 9789048865611
Uitgave: Paperback
Source: Recensie-exemplaar
Goodreads
four-stars

In al zijn kleuren

Robin Cooper ziet zijn zorgvuldig uitgestippelde toekomst voor zijn ogen afbrokkelen... Terwijl zijn vrienden op het punt staan om naar de universiteit te gaan, krijgt hij de ene na de andere afwijzingsbrief van toneelscholen. Onzeker over wat hem nu te doen staat en of hij genoeg talent heeft om zijn dromen alsnog waar te maken, besluiten Robin en zijn beste vrienden een avond uit te gaan om alles te vergeten. Ze bezoeken een lokale dragshow en die avond wordt Robin compleet verliefd op drag performance. Is er dan misschien een ander, schitterend pad voor hem weggelegd...? Een schitterend en glimmend pad vol glitter?

Hoewel het omslag me niet meteen aansprak, deed de achterkant van dit boek het wel. Boy queen gaat namelijk over een jongen die de kunst van drag performance leert kennen en daar zijn eerste stapjes in maakt. Het is geschreven door een dragqueen en vertaald door een dragqueen. En eerlijk? Het was genieten.

Robin heeft zijn toekomst helemaal uitgestippeld: toegelaten worden tot een toneelschool om zijn dromen waar te maken. Maar als hij de ene na de andere afwijzing krijgt, stort zijn leven compleet in. Iedereen heeft al keuzes gemaakt en hij heeft het gevoel alleen achter te blijven. Om hem af te leiden nemen zijn vrienden hem op zijn verjaardag mee naar een lokale dragshow. Daar wordt Robin verliefd op drag performance. En niet iedereen is daar blij mee.

Een lange tijd dacht ik: wat is nou de plotlijn in dit verhaal? Gaan we nog naar een climax toe of niet? En toen ik Boy queen uit had, boeide me dat opeens helemaal niet meer. Want ik had van elke regel genoten.

In Boy queen krijg je een kijkje achter de schermen over hoe drag werkt en hoe je de eerste stapjes in deze kunstvorm kunt maken. Veel van jullie kennen RuPaul’s dragrace natuurlijk wel, maar er is méér. In elke stad zijn er wel queens die optreden en dat vergeten we soms. Ik vond het heel leuk dat we daar juist over lazen.

Het boek is niet alleen glitter en glamour. Robin stort zich volledig in de drag wereld en maakt hierin een paar ongezonde keuzes. Voor mij kwam dit best dichtbij, omdat ik op deze manier ook heb geworsteld met vriendschappen. Ik vond het heel overtuigend overkomen en voelde het. Daarnaast krijgt Robin ook te maken met een stuk homofobie. Ik vind het erg belangrijk dat George Lester hier aandacht aan heeft besteed, want helaas is geweld tegen homoseksuelen nog steeds veel te voorkomend.

Dit boek voelt haast als een drag origin story en dat vond ik achteraf heel sterk. Maar tijdens het lezen had ik dus wel af en toe het gevoel dat ik gewoon een stukje lezen las, zonder perse een begin en eind. Dat was niet slecht, maar wel even wennen. Evenals dat er soms middenin een hoofdstuk wat gesprongen werd qua tijd. Soms was ik dan even kwijt waar we precies waren.

Boy queen was uiteindelijk een feest om te lezen. Als je fan bent van de drag performance, dan is dit helemaal je ding. Ik kijk er ook enorm naar uit dat de auteur naar Yaltival komt en geïnterviewd wordt door de vertaler. Want dat vond ik ook een plus: je merkt tijdens het lezen dat er veel persoonlijke ervaringen aan bod komen.

four-stars

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.