Boekengoodies waar ik minder om sta te springen

Geplaatst op 1 september 2017 door Emmy in Merchandise / 23 Comments

Een tijdje terug schreef ik over mijn favoriete boekengoodies. Ik merkte toen tijdens het uitzoeken dat ik steeds meer dingen vond die ik even vergeten was, maar eigenlijk veel leuker vond. Dat leverde een vrij afwisselend lijstje op. Een van de reacties was interessant; of ik ook goodies kon bedenken waar ik dan weer minder mee heb. Nou, dat was even goed nadenken, kan ik je verklappen!

Toch is het gelukt om er een aantal te verzinnen. Dit zijn geen goodies die ik stom vind, maar waar ik minder mee heb of dat er iets is wat me opvalt (op een negatieve manier).

T-shirts

Ik ben dol op boekige en nerdy t-shirts, maar meestal worden ze niet in mijn maat aangeboden. Veel van de toffe boekige t-shirts kan ik meteen wegklikken omdat ik er toch niet inpas. Tja, het nadeel van een grote maat hebben.

Boekenleggers met veel reclame

Boekenleggers met mooie plaatjes; yes please! Ik gebruik graag stevige en mooie boekenleggers en mijn allermooiste zet ik neer in de kast. Maar waar ik weinig mee heb zijn boekenleggers met eigenlijk alleen maar reclame. Een veel effectievere manier is een mooie quote uit het boek en een mooi vormgegeven afbeelding. En als het even kan ook meer dan een slap votje.

Polsbandjes

Eerst dacht ik dat ik ze helemaal cool zou vinden, maar dat was mijn innerlijke tiener (dan zou ik ze kapot gedragen hebben). Nu heb ik er eigenlijk niet zo veel meer mee. Ze passen niet bij mijn kleding, zien er vaak een beetje cheap uit en niemand anders draagt ze meer. Alto-Emmy van 10 jaar geleden zou haar hele arm vol gehangen hebben, though.

Deurhangers

Want ik ga ze toch niet ophangen. Dan heb ik liever een mooie boekenlegger. Wederom; misschien als tiener wel.

Eerste hoofdstukjes

Hartstikke leuk dat we middels een klein papieren boekje (een sample) al een eerste (of 2) hoofdstuk kunnen lezen, maar ik doe er eigenlijk niks mee. Ik lees ze nooit (ik wil meteen een heel boek kunnen lezen) en ze verdwijnen bij mij meestal – na lang bewaren – in de papierbak. Ik gebruik ze meestal enkel als geheugensteuntje dat een bepaald boek er aan komt. Net als het eerste hoofdstuk van een nieuw boek achterin, heb ik hier gewoon helemaal niks mee.
Al snap ik ook wel dat het een ideale manier kan zijn om te proeven of een boek wat voor je is, ja of nee.

Dit waren de goodies waar ik zelf iets minder mee heb. Goodies zijn natuurlijk ontzettend persoonlijk, wat ik ook erg om mij heen zie. Hele verzamelingen boekenleggers, bergen tasjes en nog veel meer zie ik langskomen via social media. En dat vind ik zo mooi; dat we überhaupt kunnen genieten van boekige items. Een aantal jaar geleden was er amper wat om je favoriete boek op een andere manier uit te kunnen stralen en nu vechten we haast om de mokken bij de Primark. Wat dat betreft is de young adult community echt fantastisch.

Met welke goodies heb jij wat minder?

Tags:

Divider

23 responses to “Boekengoodies waar ik minder om sta te springen

 1. Jaaa, stomme kleine maten voor bookish t-shirts. Ik maak ze tegenwoordig steeds vaker zelf met transferpapier. Dat is zo ongeveer de enige manier waarop ik nerdshirts kan scoren (of soms koop ik gewoon de mannen-variant, die passen meestal gelukkig wel).

 2. Tja, het blijft een kwestie van voorkeur. T-Shirts heb ik nog niet ontvangen, maar die zou ik vermaken tot een tas (of je neemt het vierkant van de print en naait dat op een groter shirt) o.i.d. De hoofdstuk samples vind ik nou juist weer erg leuk, maar waar ik echt niets mee heb is de Fan-Art. Heel leuk voor de maker maar het moet maar net aansluiten bij je smaak én bij jouw beeld van het boek en/of de hoofdpersonen. (Voorbeeld: de spichtige Feyre fanart uit de Sarah Maas Celebrate BookBox vond ik echt helemaal niets, het Belle clipboard uit een andere weer fantastisch).
  Zoveel mensen, zoveel smaken, en dat lijkt me nou net zo moeilijk aan het samenstellen van een boekbox!

 3. Ja t-shirts is een drama ?. Deurhangers heb ik ook wat minder mee inderdaad. Je hebt er zo weinig aan als je het niet gebruikt. Heb ook al tweemaal een slaapmasker gehad….heb ik ook niks aan.

 4. Do

  Leuk artikel! Ik heb zelf ook niet zo heel veel met t-shirts, omdat het gewoon niet echt bij mijn kledingstijl past. Eerste hoofdstukken vind ik opzich wel leuk, maar eigenlijk lees ik ze nooit, haha.

 5. Heel herkenbaar! Ik doe zelf ook niet veel met boekenleggers en eerste hoofdstukken. De T-shirts vind ik dan wel weer leuk, maar die zou ik dan weer niet zo snel dragen.

 6. De kaarten die wel eens als promotiemateriaal worden uitgedeeld, met de kaft van het boek op de voorkant. Op de achterkant heb je de mogelijkheid om de kaart te versturen. Ze belanden mij in een ladekast om vervolgens tijdens een opruimsessie te verdwijnen in de oud papier bak. De voorpublicatieboekjes las ik ook zelden, als ik echt nieuwsgierig ben kan ik in Bliyoo, of via een andere boekenwebshop gemakkelijk eerste hoofdstukken inkijken. Vind ik het leuk, dan haal ik gelijk het hele boek op in Bliyoo, of ik ga over tot aankoop bij een andere webshop.

  Goodies die ik wél tof vind, zijn spullen die ik toch wel gebruik, zoals pennen en bijvoorbeeld een linnen tas voor het shoppen. O ja en mokken haha, want koffie drinken doe ik erg veel!

 7. Andrea

  Leuke dat je blijkbaar zoveel goodies wel tof vindt, Emmy 😀 Ik draag graag fandom T-shirts, maar vooral als ze het niet “uitschreeuwen”, een beetje neutraal/subtiel, maar ja, inderdaad die maat, hè? 🙁 En eigenlijk koop ik liever een T-shirt dat ik zelf heb uitgekozen, dan dat ik een verrassingsshirt in een box krijg, want het is toch heel afhankelijk van smaak. Ik heb ook wel eens gedacht om van een tof, klein T-shirt een kussenhoes te maken, maar zo handig ben ik niet. (Ik weet het: naald+draad+rijgen, maar dat wordt bij mij toch echt een rommeltje 🙂 )
  Polsbandjes en deurhangers: helemaal mee eens.
  Ik hou wel van boekenleggers met reclame voor (fantasy)boeken. Ik heb al een aardige verzameling, maar ik doe er eigenlijk niets mee. lol. Ik ben meestal niet zo blij met buttons, want ik weet niet wat ik ermee aan moet. Eén in een bookbox, oké, maar 4 of 5… waar laat ik ze? Als je ze op een linnen tas prikt, zitten ze in de weg of je verliest ze (denk ik). Van die button-magneten vind ik leuker. O, en bath bombs hoeven voor mij ook niet, want ik heb geen bad 🙂

  • Andrea

   O, ik bedenk nog iets waar ik niets mee kan. Van die strijkbadges. Ik heb er twee, maar ik vind ze niet leuk genoeg om in mijn boekenkast te zetten (de droomboekenkast die ik nog ga creëren. lol) en ik heb ook geen rugzak of spijkerkast op ze op te strijken.
   Dat klinkt misschien allemaal een beetje negatief, maar ik vind ook heel veel dingen wel leuk. Ook hebbedingetjes zonder nut. En ik heb bijvoorbeeld een paar toffe buttons aan het koordje van mijn agenda bevestigd. Niet altijd even praktisch, maar het staat heel leuk 🙂

 8. Ik ben helemaal niet zo’n goodies verzamelaar: ik denk dat ik naast boeken niets anders verzamel wat hieraan gelinkt is. Geen boekenleggers, geen kleding, geen kaarsen, geen posters, geen deurhangers, .. zelfs gesigneerde boeken zijn totaal niet belangrijk voor mij. Maar ik heb dan wel twee Harry Potter pyjama’s haha.. dus helemaal merchandising-loos ben ik ook weer niet :p

 9. Dat van die polsbandjes herken ik heel erg, maar bij mij is het voornamelijk omdat ze altijd véél te groot zijn, heb namelijk super kleine polsjes.. En inderdaad boekenleggers zijn niet mijn favoriet, tenzij het echt van een serie is die ik geweldig vind, maar ik heb er al zó veel en ik gebruik er eigenlijk maar eentje (die ik zelf ook nog eens via Etsy gekocht heb). Oh well, het is altijd wel leuk om gratis dingen te krijgen, en om er iemand anders mee blij te maken als je ’t niet leuk vind! :3

 10. Héél jouw lijstje. Echt waar! T-shirts zou ik sowieso moeten omtoveren in kussenslopen indien ik er toch nog van wil genieten want meestal zijn die veel te nipt voor me. Daarom durf ik ook geen fandom-kleding online kopen. Ik zou het echt zonde vinden als ik het dan vervolgens niet kan dragen.

 11. Oh dit herken ik! Ik vind boekenleggers die echt heel veel reclame bevatten ook stom, en van die previewboekjes vind ik altijd heel tof maar ik lees ze nooit (te klein lettertype ook vaak). Verder vind ik buttons vreselijk, die verdwijnen meteen in de prullenbak.

 12. Ik ben het inderdaad met dit lijstje eens! Nou ja shirts vind ik erg leuk, maar die zou ik zelf dus niet zo snel kopen. Reclame op boekenleggers vind ik altijd zo jammer, want ze zouden zo mooi kunnen zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.