Deze boeken lijkt iedereen gelezen te hebben… Maar ik nog niet!

Geplaatst op 4 september 2017 door Emmy in Boeken / 28 Comments

Ik overdrijf natuurlijk wel een beetje met de titel. Natuurlijk zijn er een tal van mensen die deze boeken ook nog niet gelezen hebben, maar het leek me wel eens interessant om te kijken welke populaire Young Adult boeken ik nog niet gelezen heb, terwijl anderen het wel deden (en heel enthousiast waren).

Image result for mean girls stop making fetch happen gif

Er zijn verschillende redenen waarom ik een boek (bewust) niet oppak. Allereerst is het natuurlijk niet mogelijk om alles te lezen. Ik lees echt ontzettend veel, maar ook mij lukt het niet om alles te lezen. Ook ik moet keuzes maken en daar komt – uiteraard – mijn persoonlijke smaak naar voren. Nu moet ik wel zeggen dat het soms loont om wat anders te lezen dan normaal. Echter kan ik me helemaal voorstellen dat je daar niet blij van wordt als je niet heel veel kan lezen. Mijn tip is dan ook altijd om vooral te lezen wat je wilt lezen.

Allereerst: heel veel klassiekers. Denk aan Narnia, denk aan Sherlock Holmes, denk aan Pipi Langkous. Ik heb het allemaal nog niet gelezen. Aan de ene kant heb ik niet heel veel met bepaalde klassiekers en aan de andere kant ben ik er ook gewoon nog niet aan toegekomen. Er verschijnen zo veel toffe nieuwe boeken, dat ik het niet zo snel uitkies. Maar ik heb er wel een leesdoel van gemaakt; een aantal klassiekers lezen. Maar dan wel echt degene die ik wil lezen.

Als we het dan ook over een aantal klassiekers moeten hebben dan biecht ik meteen op dat ik amper wat van Thea Beckman heb gelezen. Kruistocht in spijkerbroek wel, maar daar houdt het volgens mij bij op. Ook dat moet ik maar eens rechtzetten in de toekomst.

Oke, laten we de wat oudere boeken achter ons laten (In de ban van de ring heb ik dan wel weer gelezen) en eens gaan kijken naar de wat nieuwere young adult.

Onlangs verschenen er bij Best of YA twee thrillers: 13 minuten en Een van ons liegt. En bij allebei denk ik: het is oké als ik ze niet lees. Want thrillers zijn niet echt mijn ding en ik heb nog zoo veel te lezen. Maar er zijn ook wel weer heel erg veel mensen helemaal lyrisch over deze boeken.. dus dan begint het toch te kriebelen… Vooral 13 minuten… Het lijkt alsof iedereen het al gelezen heeft.

Nog zo’n voorbeeld is het eerste deel van De royals: verleiding, of Paper Princess zoals het in het Engels heet. Menig vrouwelijk lezer is helemaal in de ban van deze sexy young adult/new adult en wil haast niks anders meer. En ik zit hier maar like…. Nope? Het zelfde geldt eigenlijk voor de DIMILY-serie. Ik las boek één en wist meteen dat dit zooo niet mijn ding is.

Een paar hypes van een paar jaar terug die langs mij heen zijn gevlogen zijn bijvoorbeeld: Vertel me drie dingen en Bekijk het maar. Wederom boeken die me niet zo snel zouden aanspreken (hoewel ze misschien wel heel erg leuk zijn). Vroeger zou ik enorm balen omdat ik zoiets gemist zou hebben (Moet. alles. lezen.), maar ondertussen heb ik geleerd dat ik niet alles leuk zal vinden en dat het okee is om niet alles te lezen. Misschien komt het ooit nog, en anders niet. Genoeg boeken die ik wel heeeeeel graag wil lezen.

Een populair Engels boek wat ik notabene in de kast heb staan maar nog niet gelezen – terwijl fantasyfans al helemaal om zijn – is Wintersong. Het boek spreekt me enorm aan, maar op een of andere manier pak ik altijd een andere.

Image result for to be read gif

(Ik heb eigenlijk ook veel te weinig van Roald Dahl gelezen…)

Zoals jullie zien is veel contemporary young adult. Dit is immers een genre wat ik niet zo snel op zal pakken. En daar heb ik steeds meer vrede mee. Ik denk namelijk dat het enorm belangrijk is om dingen te lezen die je wilt lezen, niet omdat iedereen het boek las en wil lezen. Misschien heb je er geen tijd voor, of spreekt het je niet aan… Je kunt maar een bepaalde hoeveelheid boeken in je leven lezen, pak dan vooral boeken die je zou willen lezen.

Hebben jullie veel van deze boeken gelezen? En welk boek zou ik nog echt moeten lezen volgens jou?

Divider

Liefs, Emmy

Volg Zon en Maan: Bloglovin' / Facebook / Goodreads / Instagram / Twitter

Tags:

Divider

28 responses to “Deze boeken lijkt iedereen gelezen te hebben… Maar ik nog niet!

  • Andrea

   Valt wel mee hoor, Roos. Ik heb toevallig vorige week eindelijk deel 3 uitgelezen en ik was in mei in deel 1 begonnen 🙂 Ik loop ook erg achter met de Glazen Troon serie.

 1. Ik heb precies hetzelfde met ‘Wintersong’. Staat inderdaad al maanden in mijn kast, maar ik denk dat ik zo’n hoge verwachtingen heb dag ik bang ben teleurgesteld te worden. Daarom stel ik het steeds uit om het te lezen.

  Ik heb nog helemaal niks van Thea Beckman gelezen volgens mij 😅

 2. Bij deze moet ik toch nog even fangirlen voor je:
  Een populair Engels boek wat ik notabene in de kast heb staan maar nog niet gelezen – terwijl fantasyfans al helemaal om zijn – is Wintersong. Het boek spreekt me enorm aan, maar op een of andere manier pak ik altijd een andere.

  Wintersong is echt epicccc.. Deze retelling van the goblin king heeft echt mijn hart gestolen. Ik ben erg benieuwd wat jij ervan gaat vinden als je ‘m ooit gaat lezen! En to be honest; dit is toch ook echt een cover buy waardig boek 😉 Ik vind het echt heel tof dat de auteur met een vervolg bezig is, kijk er zoooo naar uit <3 Dit is echt een van mijn favorieten van dit jaar!

  Verder heb ik ook best wel een lange lijst aan populaire boeken die ik nog niet las. Schreef er toevallig een tijdje terug ook een artikel over waar ik een lijstje neerzette – was #1, er volgen dus nog meer artikels omdat het zoals ik al zei een behoorlijke lijst is hahaha. Ik laat een boek juist sneller liggen omdat er een bepaalde 'hype' rondom is of omdat veel mensen die je kent het dan al lazen, als dat het me aanspoort om juist te lezen.

 3. Ik kom ook maar heel weinig toe aan contemporary YA, dus ik snap je op dat gebied helemaal. Er zijn gewoon teveel mooie fantasy, paranormal en historische romans… 😉

  Paper Princess lijkt me ook absoluut niet boeiend. Ik vond de kaft wel mooi, maar gebaseerd op de synopsis, leek het mij niet iets wat wat toevoegt aan mijn leeservaring.

  Klassiekers heb ik voor mijn vorige opleiding (Engels aan de uni) heel veel móéten lezen, en daardoor ben ik nu gewoon echt een beetje erop uitgekeken. Ik heb Sherlock Holmes ook nog nooit gelezen! En eerlijk gezegd? Ik heb zo’n uitgebreide TBR waar ik wekelijks weer boeken aan toevoeg, dat de kans dát ik Sherlock Holmes óóit nog ga lezen echt heel erg klein is.

  Ik sluit me wel aan bij Melissa wat Wintersong betreft. Ik vond dat boek ook écht schitterend!

 4. Lol deze boeken heb ik ook allemaal nog niet gelezen.. YA Thrillers trekken me dus echt niet en die laat ik ook bijna altijd liggen. Contemporary begin ik steeds leuker te vinden merk ik, maar dan lekker voor tussen twee zwaardere fantasyboeken door bijvoorbeeld. Ik ben wel heel benieuwd naar De Royals! Dat lijkt me dan weer wel echt iets voor mij.

 5. Haha ik heb de boeken die jij noemt bijna allemaal op mijn TBR staan. Een Van Ons Liegt, 13 Minuten, DIMILY…… Ben vooral benieuwd naar de eerste 2, gezien ik van thrillers houd. De Royals lijkt me ook niks en die andere hypes die je noemt ken ik niet eens. Maargoed, ik heb The Hunger Games en Divergent niet eens gelezen. De klassiekers trouwens ook niet, ook Lord Of The Rings niet. Ben stiekem ook wel een beetje huiverig voor DIMILY. Heb de hele serie en waarschijnlijk ook nog eens half Engels. Ik vermoed deel 3. Wintersong? ken ik niet. Tijd om die TBR eens flink aan te pakken dus. Ik merk dat ik tegenwoordig ook steeds kritischer ben over wat ik wil lezen, zeker sinds ik ben gaan bloggen. Vind ik een boek stom? Leg ik het weg. Dat soort dingen.

 6. Do

  Leuk artikel! Ik heb 13 Minuten ook nog steeds niet gelezen, al ben ik wel benieuwd of het boek echt zo goed is 🙂 Ik vond Een van ons liegt wel erg leuk. Ik heb de DIMILY serie ook nog niet gelezen en ik heb er eerlijk gezegd ook niet echt behoefte aan :$ Daarnaast heb ik The Throne of Glass serie ook nog steeds niet gelezen, al lijkt iedereen om mij heen dit al wel hebben gedaan….

 7. Liz

  Ik heb de meesten van het artikel wel gelezen, al zijn die klassiekers hier ook wat schaars. Ik probeer al een paar maanden om Wuthering Heights te lezen, maar ik heb er steeds geen zin in, haha.

 8. Ik heb Paper Princess en de vervolgen gelezen. Ze waren wel vermakelijk, maar niets wereldschokkends. De chemie tussen de hoofdpersonen werkte wel, maar het plot (en de manier waarop alles afgerond werd) was echt… nouja, zo dun als papier :’)

 9. Andrea

  Waaat?! Zijn er boeken die jij niet hebt gelezen? Haha 😉
  Er zijn zoveel boeken ik nog wil lezen die iedereen al gelezen heeft (zo lijkt het). Ik loop erg achter met een paar fantasy-series: Shadowhunters (deel 1 tm 3 van TMI gelezen), Lunar Chronicles (deel 1 gelezen), De Glazen Troon (deel 1 gelezen), the Summoner en zo zijn er nog wel een paar.
  Over contemporary maak ik me niet druk. Toevallig heb ik er de laatste tijd een paar gelezen. Thirteen reasons why en Piper Perish 😉 13 minuten en Een van ons liegt staan op mijn tbr lijst, maar nog niet heel hoog.
  Ik heb de Narnia-boeken als kind gelezen en Sherlock Holmes iets korter geleden maar ook alweer heel wat jaartjes geleden. Ik zal vooral SH niet gauw herlezen. Misschien Narnia in het Engels, maar eigenlijk denk ik het niet, want het is wel een beetje ouderwets. Zoals je zegt, zijn er zoveel nieuwe boeken.
  De Royals heb ik en ga ik wel een keer lezen. Eerst was ik het eigenlijk niet van plan (na de Selectie en De Jewel), maar ja, het zat in een bookbox 🙂
  En nu binnenkort Book of Dust uitkomt, wil ik eigenlijk de Golden Compass trilogie herlezen, maar ik weet niet of dat er zo gauw van komt.

  • Andrea

   Eh, oeps. Dit helpt jou niet echt, hè? Sorry.
   Heb je trouwens The Dark is Rising serie door Susan Cooper gelezen? Die zou ik als klassieker liever kiezen dan Narnia. Deel 1 is niet geweldig, maar de rest wel imao. (Alleen het eind was een beetje een domper)

    • Andrea

     Zeker doen 😀 De boeken zijn ook in het Nederlands vertaald. In het Engels is er een uitgave met alle 5 boeken in 1 band krijgen, The Dark is Rising Sequence. Ik denk dat de bieb die ook wel heeft, i.i.g. om te reserveren.

 10. Veel van de YA titels die je noemt, ken ik niet eens (Shame on me?).
  Van Roald Dahl en Thea Beckman heb ik bijna alles gelezen. Mijn lievelingsjeugdboeken zijn van hun hand. (Matilda, Hasse Simonsdochter).
  Pipi Langkous heb ik vaak (voor)gelezen. Maar dit zijn gelijk voorbeelden die ook wel een beetje tot de must-read klassiekers behoren en die je ook over 10 of 20 jaar (of wanneer dan ook…) nog kunt lezen.
  Sowieso: Altijd lezen wat jou leuk lijkt 🙂
  Al moet ik eerlijk zeggen dat ik er wel eens een gehyped bij heb gepakt die me niet heel leuk leek en die me vervolgens toch aangenaam verraste.

 11. In het begin van mijn ‘boekblogcarriere’ vond ik het zo moeilijk om niet mee te gaan met hypes en nog steeds heb ik soms boeken die me eigenlijk niet erg aanspreken, maar die ik dan toch wil lezen omdat iedereen zo enthousiast is.
  Ik begin het wel te leren. Ik kies steeds bewuster voor boeken die mij echt aanspreken. Grappig genoeg is dat bij mij dan weer vaak wel contemporay YA. 😀 Fantasy is dan weer niks voor mij, haha.

 12. Sommige YA Contemporary’s vind ik goed maar doorgaans spreekt dat genre me niet zo aan. Veel titels die je naar het schijnt gelezen moet hebben laat ik dan ook straal aan me voorbij gaan. Er staan momenteel nog 128 ongelezen boeken in mijn kast (Wintersong werd daar onlangs ook eentje van) dus ik ga echt geen boeken lezen die me niet aanspreken omdat zoveel anderen ze geweldig vinden. Dat How About No-gifje drukt het erg mooi uit. Gelukkig hoeven we niet allemaal van dezelfde boeken te houden hé.

 13. De zeven delen van Narnia staan hier in de kast en ik heb ze met veel plezier gelezen. De historische romans van Thea Beckman staat ook hoog op mijn leeslijst. Ik heb vroeger wel een aantal boeken van haar gelezen, maar kan me er weinig van herinneren, behalve van Kruistocht in spijkerbroek.

 14. Oh ik herken dat gevoel van dat boeken echt niet je genre zijn maar dat de goede berichten er over het toch laten kriebelen. Dat had ik dus met Simon vs al heeft het nog even geduurd voordat ik die ook echt heb opgepakt. Wintersong heb ik dus ook al een eeuwigheid in de kast staan. Okay geen eeuwigheid (want er zijn boeken die al langer in de kast staan) maar toch. Een online vriendin van mij is echt helemaal gek op dit boek en is al helemaal hyper voor het volgende boek volgend jaar. En toch pak ik hem maar niet op om te lezen.

 15. Die twee thrillers van Best of YA heb ik ook nog niet gelezen, hoewel 13 minuten al wel in mijn kast staat. Verleiding van Erin Watt staat ook nog te wachten, hoewel ik daar wel echt vet benieuwd naar ben. Daarnaast gebeurt het mij wel vaker dat ik sommige hypes, vooral als het op fantasy aankomt, gewoon langs me heen laat gaan omdat de boeken me niks doen. Helemaal niet erg, want daardoor ontdek ik des te leukere boeken in genres die me wél liggen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.