Blog Hop #11 | Wat zijn jouw grootste vormgeving-ergernissen bij boeken?

Geplaatst op 19 januari 2015 door Emmy in Boeken, Column / 12 Comments

Waar Joany mij jaloersmakend haar allemaal even grote Engelse hardcovers liet zijn, siste ik boos naar de toch wel verschillende uitgaven in mijn kast. Helaas gaat haar geluk bij mij niet op: zo zijn mijn Mortal Instruments hardcovers een stuk groter dan de regulieren en weten ook een paar uitschieters naar beneden het te verpesten. Maar ach.. Ik ben dan ook zo’n persoon die een serie in 100.000 verschillende uitgaves bijeen weet te sprokkelen om de boel compleet te maken.

Deze week gaat de Blog Hop, die elke week georganiseerd, wordt over ergernissen bij de vormgeving van boeken. Ik als professionele zeurkous eh vormgever begon eerst hysterisch te lachen: yes, eindelijk een berichtje waarbij ik mag zeuren, zoals het hoort. Maar toen besefte ik… Heb ik eigenlijk wel veel punten om over te zeuren? Ja, kleine irritaties.. Maar ik hoef niet alles zo nodig in dezelfde vormgeving te hebben en verschillende afmetingen vind ik ook niet zo’n ramp. Nee, mijn echte irritaties liggen echt aan de vormgeving van het boek zelf.

1. Omslagen die slecht gephotoshopt zijn. Fotomanipulaties waarbij je ziet dat het niet klopt.. Brr. Echt.. Zelfs op mijn 16e kon ik het al beter. Zeker kleine uitgeverijen die denken dat die oude man die op zolder zit het wel kan – lekker goedkoop – moeten ze aan hun oren naar buiten trekken, de boekwinkel in duwen en verplicht covers laten kijken. Dit geldt overigens ook veel heel veel self-publishing. Ja, een ontwerper kost soms (veel) geld..Maar als jou boek daardoor verkocht wordt? Zeker het overwegen waard. Daarom ook meteen punt 2. Het gebruik van stockfotowebsites voor boekomslagen zou verboden moeten worden. Weten jullie hoe veel boekomslagen-twins er zijn? VEEL. Weet je hoe niks zeggend die omslagen vaak zijn? Nou.. Hen hoor je niet praten, want ze zeggen echt geen reet. Die modellen op de cover? ZO ZIET DE HOOFDPERSOON ER TOCH NIET UIT? Mijn innerlijke vormgever begint af en toe echt te huilen van de troep die er in de boekhandel verschijnt. Er wordt zo makkelijk over gedacht. Terwijl een omslag bepaald of je iets op gaat pakken! Meteen puntje 3. Comic Sans en andere ‘zwierige/saaie/rare’ lettertypes zijn ook verboden. Kom op.. Je pleurt er toch ook geen wordart op? Tenzij je 12 bent en een boek schrijft. Als 12-jarige kom je met alles weg.

4. Ja, ik heb geen ontwerper in de hand genomen, want dat kost geld. Ik kan het zelf!
Heb je er voor geleerd? Weet je wat er nu hip is? Weet je hoe je een indesign bestand opmaakt? Dan mag het. Verder kost een boek uitgever nu eenmaal geld en is het investeren. Het kost je misschien een rib of een nier; maar dan heb je wel een mooi boek. Dus hang je smoesjes aan de wilgen en bel me. Je neemt immers ook een editor in de hand…Hoop ik.

PS. Verder voel ik een grote afgunst voor deze cover.

DIE NEUSGATEN. Just sayin’

P.P.S. Ik irriteer me er ook aan als de pagina’s binnenin niet mooi in het midden zijn uitgelijnd.

Tags:

Divider

12 responses to “Blog Hop #11 | Wat zijn jouw grootste vormgeving-ergernissen bij boeken?

 1. Neusgaten …
  Neusgaten …
  whuhuhu (= spookgeluidje) Neusgaten …

  Zijn ze al nog enger? ๐Ÿ˜‰

  En ja, stockfoto’s moeten ze verbieden. Als ik ooit, ooit, ooit mijn boek geschreven heb, mag ik dan jou porren? ๐Ÿ˜‰

 2. Volgens mij komt het er gewoon op neer dat een boek een professionele vormgever nodig heeft. Tja, iedereen zijn beroepstrots ๐Ÿ™‚ Je studeert geen drie jaar om daarna een amateur het beter te laten doen hรจ!

 3. Haha heerlijk zo’n post!
  Ik kan me echt helemaal vinden in al die dingen!
  En waar ik ook een hekel aan heb is als er geen inspringingen en witregels in de tekst zitten. Dat leest zoooooo irritant!

 4. Ah ja, cover twins.. Opzich is het wel grappig om te zien (er is een lijst met cover-twin boeken op goodreads volgens mij), maar ook wel vervelend inderdaad.. Zo heb ik ook een hekel aan boeken met dezelfde titel. Ik kocht ooit ‘Firelight’, en ik dacht dat het dat boek over draken was, maar het bleek een totaal ander boek te zijn..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.