Blauwe maan

Geplaatst op 31 augustus 2012 door Emmy in Spiritueel / 1 Comment

Vandaag is er een bijzondere volle maan, namelijk de tweede van de maand augustus. Zo’n 2evolle maan in een maand en daarmee een extra 13e in het jaar, wordt de blauwe maan genoemd. Meestal gebeurd dit maar een keer in de twee a drie jaar, dus een bijzonder verschijnsel is het zeker. Ook werd er gezegd dat elk kwartaal normaal gesproken drie volle manen heeft, maar meteen blauwe maan is er eentje extra, die als derde voorkomt.
Vroeger, toen ik mezelf een beetje aan het inlezen was over het paganisme en allerlei soorten magie, las ik ook dat elke maan een andere naam heeft. De blauwe maan stond er ook bij, maar ik had er toen geen aandacht voor. Nu wel.
Waar de naam vandaan komt, zijn verschillende discussies over mogelijk. Het is namelijk niet zo dat de maan op deze volle maan blauw lijkt of iets dergelijkse.
Een mooie die ik ergens las is het gezegde: ‘op een blauwe maandag’ wat zoiets betekend als zeldzaam of amper voorkomend.
In het Engels is het blue moon en dit wordt door vele in verband gebracht met verdriet en eenzaamheid. In een werk van Shakespeare werd er voor het eerst gesproken over een ‘blauwe maan’ en dat was rond 1528.
Yf they say the mone is blewe,
We must believe that is true.
Op de site wassendemaan.blogspot.com vond ik dit stukje over deze tekst: Hiermee gaf hij aan dat wat er was gezegd net zoveel waarde had als het idee dat de maan blauw zou zijn.
Het oud Engelse belewe betekent verraden. De uitspraak is het zelfde als het woord blue. Wellicht wordt er hier gerefereerd aan het feit dat de traditie van een volle maan per maand wordt “verraden”.
Ik vind het een mooi idee en ergens klopt het wel. Toch vraag ik me hierbij af op welke hoogte Shakespeare, of zijn tijdgenoten, op de hoogte waren van dit verschijnsel. Echt blauw was de maan immers niet, al kan dit wel zo lijken bij bepaalde natuurverschijnselen.
Ik vind het wel een bizar verschijnsel. Er zijn allemaal kleine kansjes op geen volle maan in een maand en zelfs twee blauwe manen achter elkaar, maar de kans dat wij zoiets meemaken is niet zo groot. Toch lijkt het me bijzonder om vandaag eens op te letten of zo’n extra volle maan anders aanvoelt. Maakt het deze maand extra maanig? We zullen het merken zodra de maan aan de hemel is verschenen! Ik hou van de maan, dus ik ga er zeker wel van genieten!

Tags: , , , , ,

Divider

One response to “Blauwe maan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.