Birthday – Meredith Russo

Geplaatst op 2 november 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

Birthday – Meredith RussoBirthday door Meredith Russo
Uitgever: Van Goor | Oktober 2019
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 256
ISBN: 9789000370450
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

Een hartverscheurend LHBT-verhaal over identiteit, vriendschap en liefde.

Boyhood meets De zon is ook een ster.

Eén dag uit het leven van twee beste vrienden. Zes jaar op rij.

Eric en zijn beste vriend Morgan zijn geboren op dezelfde dag, op hetzelfde tijdstip, op dezelfde plaats. Ze hebben deze ene dag altijd samen gevierd, maar hoe ouder ze worden hoe meer hun vriendschap verandert.
Morgan voelt zich volkomen alleen en gevangen in haar lichaam. Terwijl ze worstelt met de moeilijke keuze om als haar ware zelf te leven, lijkt Eric een perfect bestaan te hebben als populaire footballspeler. Toch heeft ook Eric zo zijn problemen. Langzaam maar zeker groeien Eric en Morgan uit elkaar. Maar de enige bij wie je echt jezelf kan zijn is je beste vriend… toch?

Meredith Russo wilde graag over een transpersonage schrijven, omdat ze zelf transgender is. 'Wanneer ik verhalen las over mensen zoals ik, werden ze door een niet-transgender verteld. Ik kan echt niet genoeg benadrukken hoe belangrijk fatsoenlijke representatie is.'

Een van de meest besproken boeken van het moment is Birthday van Meredith Russo. Met een prachtige regenboog rug, boordevol belangrijke (LGBTQ+) thema’s en een aangrijpend verhaal, beloofde dit een indrukwekkend boek te worden. Ik kreeg het boek bij YALFU en besloot het niet te lang te laten liggen: ondertussen was ik namelijk ook wel benieuwd hoe dit boek zou binnenkomen!

birthday

Eric en Morgan zijn al vrienden sinds de dag dat ze zijn geboren. Ze delen een verjaardag en hebben deze altijd samen gevierd. Met de jaren verandert hun vriendschap echter. Morgan voelt zich alleen en gevangen in haar lichaam: hoe maakt ze de wereld duidelijk dat ze eigenlijk een meisje is? Eric lijkt een perfect bestaan te hebben: hij is een populaire footballspeler met veel vrienden.. Hij worstelt echter ook met zichzelf. Kunnen ze elkaar echt alles vertellen, of zal hun vriendschap echt uit elkaar groeien?

Sinds ik zelf door begon te hebben dat ik naast jongens ook op meisjes verliefd kon worden, vind ik het steeds belangrijker worden om mezelf in verhalen te herkennen. Het is voor mij belangrijk dat er boeken verschijnen waarbij er niet altijd het standaard meisje is meisje en jongen is jongen en jongen en meisje worden verliefd op elkaar wordt gevolgd. Ik hou ervan wanneer er binnen al die prachtige jongerenboeken ook een daadwerkelijke afspiegeling van de maatschappij ontstaat. Ik ben dan ook blij dat enkele jaren nadat ik Wie is nu normaal en Golden boy las, er weer een boek is verschenen dat me tot in mijn diepste wezen heeft weten te raken. Meredith Russo schrijft puur, rauw en alsof de hoofdpersonages daadwerkelijk bestaande mensen zijn. Dit vind ik zo ontzettend knap.

Vanaf de allereerste pagina was ik diep onder de indruk van het verhaal. Zowel Morgan als Eric maken als personages een enorme groei mee. Ik was blij dat ik deze groei met ze heb mogen meebeleven. Het was een ware zoektocht naar henzelf, vol twijfels, keuzes en hindernissen. Ik vond het zo ontzettend indrukwekkend, dat ik meer dan eens met tranen in mijn ogen zat te lezen. Om de pijn van de hoofdpersonages, hun worstellingen, alle zaken die hen verhinderde zichzelf te kunnen zijn… Maar ook om de hoop. Om de kracht die ze hadden.. om hun moed. Het was werkelijk een boek om nooit te vergeten en een boek dat ik iedereen zou willen aanraden om te lezen. Of je nu zelf trans bent, een bepaalde seksuele voorkeur en ook wanneer je hetero bent. Laat dit boek je inspireren om je blik te verruimen, zodat de acceptatie van de LGBTQ+ community groeit.

Er zitten pijnlijke stukken in het boek. Depressiviteit ten gevolge van het verlies van een ouder en het worstelen met wie je bent. Homofobie vanuit vrienden en familie. Zaken die heel heftig zijn en helaas nog veel te vaak voorkomen. Ik hoop dan ook dat Birthday een steun kan zijn voor iedereen die met zichzelf worstelt. Dat ook jij de hoop en de kracht mag vinden om te zijn wie je bent. Ik kon er in ieder geval wel steun uit halen.

Dit verhaal is zo puur, zo heftig en zo indrukwekkend. Birthday heeft ontzettend veel indruk op mij gemaakt.

Wat Morgan en Eric doormaken heeft diepe indruk op mij achtergelaten. De pijn, de hoop en de rauwe emoties kwamen hard bij mij binnen. Veel lezers zullen zich in de personages herkennen. Of je nu worstelt met je geslacht, seksualiteit of het jezelf zijn, Birthday zet je aan het denken en laat je niet meer los. De pure manier waarop Russo dit boek heeft geschreven, maar het een van de meest indrukwekkende boeken van het jaar.

birthday
five-stars

Tags: , , ,

Divider

3 responses to “Birthday – Meredith Russo

  1. Marjolijn

    Ik heb hem net gisteren uit gelezen en ben ook diep onder de indruk. Supergoed en belangrijk boek! Lijkt mij een goed idee als hij verfilmd wordt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.