Bijzondere vertelsels – Ransom Riggs

Geplaatst op 12 april 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

Bijzondere vertelsels – Ransom RiggsBijzondere vertelsels Uitgever: Clavis | 2017
Genres: Young Adult, Fantasy, Verhalenbundel
Aantal pagina's: 219
ISBN: 9789044829631
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Welgestelde kannibalen die bijzondere ledematen als een ware delicatesse beschouwen. Een prinses met een slangentong. De herkomst van de eerste ymbryne... Dit is nog maar een greep uit de vele geniale en angstaanjagende Bijzondere vertelsels in deze bundel, samengesteld en van aantekeningen voorzien door Millard Nullings, onzichtbare leerling van mevrouw Peregrine en onderzoeker van alles wat bijzonder is.

Tien geweldige verhalen, prachtig geïllustreerd door de bekroonde Andrew Davidson, bekend van de Harry Potter-boeken. Een uniek inkijkje in de geschiedenis van het bijzonderdom. Voor iedereen die houdt van beklijvende verhalen.

Ik keek ontzettend uit naar Bijzondere Vertelsels. Niet alleen omdat ik de Bijzondere Kinderen serie zo bijzonder vond, ook omdat Ransom Riggs (ditmaal met behulp van illustrator Andrew Davidson weer een prachtig vormgegeven boek heeft neergezet. Clavis levert de Nederlandse editie af als prachtige hardcover voorzien van een mooie laag goud. Niet alleen de buitenkant is om te kwijlen, ook de binnenkant is een lust voor het oog.

Bijzondere persoon Millard Nullings (de jongen die onzichtbaar is) die we kennen uit de reguliere serie is de verteller van het boek. Hij is de fictieve verzamelaar van allerlei volksverhalen van de Bijzonderen. In tien afwisselende verhalen maken we kennis met bijvoorbeeld de eerste ymbryne, maar ook een man die in een eiland veranderd en waarom duiven en mensen in een eeuwige strijd verwikkeld zijn.
Bijzondere vertelsels voelt als een boek vol sprookjes en sagen, maar nooit als een ver-van-mijn-bed-show. Het boek is niet heel simpel geschreven, maar dit past heel goed bij de sfeer. Ik vind het geloofwaardige verhalen, die niet zouden misstaan tussen andere mythen.
Natuurlijk is het zo dat het ene verhaal je meer boeit dan het andere. Ik vond ze eigenlijk allemaal wel prettig. Er zijn kortere verhalen, langere verhalen, maar ze blijven de aandacht houden. Ransom Riggs laat duidelijk zien dat hij ook het korte verhaal goed in de vingers heeft.
Eerlijk is eerlijk, ik was eerst een beetje bang dat Ransom teveel zou gaan doen met zijn bijzonderen, maar dit boek voelt absoluut NIET als teveel, of als overbodig. Je moet het ook niet zien als een verlengde van de serie, maar juist als een soort sprookjesboek, dat toevallig gelinkt is aan dezelfde wereld. Het is echter niet perse nodig de serie gelezen te hebben om het boek te begrijpen. Je kan bijzondere vertelsels ook gewoon zien als een boek vol aparte, gruwelijke, grappige en absurde verhalen.

Ransom Riggs laat met zijn Bijzondere Vertelsels zien ook een meester te zijn in (absurde) korte verhalen. Het was smullen!

Bijzondere vertelsels wist mij van begin tot eind te boeien. Dat het boek ook nog eens een zeer verzorgd – haast antieke – look heeft (zonder ouderwets te zijn), maar het een must voor in je boekenkast. Het boek biedt afwisselende verhalen met heel diverse personages.
   
four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

5 responses to “Bijzondere vertelsels – Ransom Riggs

  1. Nikita

    Ik ging hem deze zomer kopen, omdat ik wou sparen voor allerlei dingen maar kon het gewoon niet laten. Ik ga nu eerst mijn bibliotheek-TBR afwerken en er dan in beginnen en ik kan niet wachten! Ransom Riggs is absoluut een van mijn favoriete schrijvers!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.