Biebverhalen #2

Geplaatst op 16 juli 2017 door Emmy in Boeken, Column / 5 Comments

Sinds april vorig jaar werk ik in de bibliotheek. Voornamelijk als opruimer, maar sinds mei dit jaar voor een paar maanden als jeugdinformatiedienstverlener. Ik heb namelijk de kans gekregen om een aantal uren zwangerschapsverlof te draaien. Zodoende ben ik twee middagen in de week en eens in de drie weken op de jeugdafdeling te vinden. Daar mag ik mensen helpen en geniet ik met volle teugen van alle kinderboeken.

Het leek me weer eens een mooi moment om een aantal bibliotheekervaringen te delen. Biebverhalen.

Aanraden als een baas

Het leukste van de werkzaamheden is om kinderen en jongeren (volwassenen ook) boeken aan te kunnen raden. Gelukkig heb ik zelf heel veel boeken gelezen en kan ik veel uit mijn ervaringen putten. Zo nu en dan moet ik een beetje bluffen, maar meestal komt het helemaal goed.

Trouwens, ik vind het extra leuk om zo boeken van auteurs die ik persoonlijk ken naar voren te schuiven. Want ze verdienen het. Ik ben ook plaatsvervangend trots als ik zie dat iemand – ook al heb ik geen idee wie hij of zij is – een goed boek reserveert of leent.

Als het even kan, leg ik de boeken van schrijvers die ik persoonlijk ken op een prominente plek neer.

Ook heb ik drie weken lang een eigen inspiratietafel gehad; deze mocht ik vullen met al mijn aanraders. Het was echt heel leuk om te zien dat er boeken vanaf werden gepakt. En nog leuker; een van mijn collega’s kwam onlangs nog om meer leestips vragen. Doel bereikt. YES! Een week later mocht ik opnieuw boeken uitzoeken voor mijn collega. Het is zo fijn om kennis te kunnen delen en om daarin gewaardeerd te worden!

Ik vind het zoooo fijn om mensen te kunnen helpen… Boeken aan te raden… Mijn passie en kennis kunnen toepassen. Echt, als je ooit met mij in een boekhandel bent of in een bibliotheek en je hebt aanraders nodig; vraag het me!

Als je vieze vingers wilt, zoek dan even een uurtje dvd’s uit

Brrrrr… mijn vingers waren letterlijk zwart nadat ik alle dvd’s had nagekeken of ze wel op volgorde stond.

Stiekem kijken

Elke keer als ik op de jeugdafdeling zit, kan ik het even niet laten om even te spieken hoe het met Piper Perish staat.. Of hij is uitgeleend en hoe vaak al. Sssst. Ik ben gewoon trots.

Middagje bibliotheek

Ik was zo bang dat dit niet meer gedaan werd, maar dat viel gelukkig reuze mee; er zijn daadwerkelijk kinderen (met hun ouders) die een hele middag in de bibliotheek zoet kunnen zijn. In de bibliotheek waar ik voornamelijk op de jeugdafdeling zit, bevind zich ook de muziek- en dansschool (plus een theater, bioscoop etc) en dus komen er op woensdagmiddag een tal van kinderen langs die 1. Zo naar les moeten. 2. Van les vandaan komen. 3. Wachten op broetje/zusje die les aan het volgen zijn. Zo zijn er hele gezinnen die om en om les hebben en in de tussentijd lekker komen lezen, een filmpje komen kijken of een spelletje komen doen. Want in de bibliotheek is genoeg te doen!

Young Adult is mijn missie

Young Adult is een lastig iets bij bibliotheken. Er zijn relatief weinig mensen die er verstand van hebben en jongeren worden veelal nog gezien als een ‘kansloze doelgroep’ om je op te focussen. Ik ben zooooo blij dat deze instelling langzaam maar zeker aan het veranderen is. De D-boeken worden alsmaar uitgebreid en langzaam maar zeker komen er meer evenementen en aandacht voor deze prachtige boeken. En daar wil ik voor vechten. Binnenkort mag ik samen met een collega een presentatie geven voor de leesconsulenten over Young Adult geschikt voor de wat rijpere groep 8 leerling en wow, we zijn zo enthousiast. Team YA for the win!

Tot de volgende biebverhalen!

Tags:

Divider

5 responses to “Biebverhalen #2

  1. Wat leuk dat bij jullie de muziek- en dansschool ook in de bibliotheek zijn ondergebracht. Op die manier vinden natuurlijk nog meer mensen hun weg naar al die leuke boeken. Ik heb wel een diploma in het bibliotheekwezen maar kan er jammer genoeg niet werken. Toch kan ik het niet laten om boeken die fout staan op hun juiste plek te zetten wanneer ik een keertje naar de bib ga. Als ik zie dat mensen iets niet vinden heb ik ook altijd de neiging om hen te helpen én af en toe zelfs nog wat ongevraagde boekentips te geven. In een boekenwinkel heb ik dat trouwens ook. Blijkbaar is het sterker dan mezelf. 🙂

  2. Bep H

    Hallo, Leuk en voor mij een heel herkenbaar verhaal, Het is ook erg leuk werk, ik doe het al 30 jaar met veel plezier, ik denk dat jij het ook wel een hele tijd gaat doen. Veel werkplezier en laat ons meegenieten met je biebverhalen.

  3. Andrea

    Heel leuk om te lezen. Bij ons zat het bibliotheekje eerst ook in de creatief/muziekschool en nu is er een grotere in hetzelfde pand als het theater. En er wordt ook van alles georganiseerd, want met boeken en dvd’s alleen trek je (helaas) blijkbaar niet genoeg klanten meer. Over het “middagje bibliotheek”, ik vind het zo jammer als je een klein kind (2 tot 5 jaar) ziet en de ouder (meestal moeder) heeft alleen maar aandacht voor haar telefoon en zegt tegen het kind dat hij/zij maar een boekje moet uitzoeken. Dan zou ik het liefst willen zeggen: “mens, laat die telefoon een half uurtje met rust, en besteed wat aandacht aan je kind, zoek samen een paar boeken, lees samen een stukje!” Dan wordt een bibliotheekbezoek iets bijzonders voor het kind, zodat hij/zij aandacht en boeken met elkaar associeert en het misschien (onbewust) langer leuk blijft vinden. Sorry, stokpaardje 😉
    Enne… een grote yay! voor team YA. Ik kan het ook niet laten om YA-boeken aan te raden. lol.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.