Beltane

Geplaatst op 1 mei 2012 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Het is de eerste van mei, exact een half jaar geleden was het Samhain en vandaag is het tijd voor een van de belangrijkste feesten van het paganisme: Beltane.
Beltane is een liefdesfeest en terwijl met Samhain de doden worden geëerd staat Beltane helemaal in het teken van het leven. Het draait allemaal om vruchtbaarheid en hoe de leven gevierd kan worden.
De naam ‘Beltane’ komt uit het OudIers en betekent ‘fel vuur’. Niet zo gek is dat, want in oude gebruiken werden mensen tussen vuren doorgeleid om ‘schoon’ te beginnen ter bevordering van de vruchtbaarheid en het leven. Deze zuivering was nodig om het nieuwe leven goed te laten beginnen.
Ook nu nog wordt Beltane gezien als een echt vuurfeest en vele vieren het met een kampvuur of een heleboel kaarsen. Hoewel het bij feesten als Yule en Imbolc vooral om de terugkomst van het licht draait met al die kaarsjes, is de functie bij Beltane vooral de zuivering.
Dat Beltane de tegenhanger is van Samhain komt naast het leven vs. dood ook terug in de sluier tussen de werelden. Waar men zegt dat met Samhain de overledenen op onze aarde terugkeren, kan men met Beltane andere werelden als het elfenrijk bezoeken. Het is dan ook een goed plan om bijvoorbeeld een offer voor de elfen achter te laten in de vorm van voedsel. Ik weet nog wel dat ik eens een half bord fruit aan de elfen heb gedoneerd toen ik jonger was. De helft voor mij en de helft voor hen om zo maar te zeggen.
Beltane wordt ook vaak gezien als een liefdesfeest waarbij veel mensen gaan trouwen of hun liefde op een of andere manier naar elkaar uiten. Dit komt eigenlijk ook uit het verleden, want men zag het in de Keltische mythologie als ongeluk om tussen Samhain en Beltane te trouwen. Juist na Beltane begint de vruchtbaarheid dus het is beter om dan samen in het huwelijksbootje te stappen dan daarvoor. Grappig is dat ook in onze cultuur heel veel mensen in mei en juni trouwen.. Is dat de lente, het mooie weer of toch stiekem een greep naar vroeger? Tja, daarover valt natuurlijk te speculeren.
Naast dat door of over vuren heen springen, is het in paganistische stromingen als bijvoorbeeld wicca gebruikelijk om, zeker als Beltane met een groep wordt gevierd, een meikoningin te kiezen die de belichaming van de godin voorstelt om haar zo te vereren.
Ook versierd(e) men dikwijls een meiboom waarbij verschillende gekleurde linten om een boom of paal wordt gevlochten met behulp van een soort van dans. Men loopt op dusdanige wijze met een lint in hun hand om de paal/boom waardoor er een mooie gevlochten patroon ontstaat. Dit alles voor vruchtbaarheid, want die boom of paal, tja dat is een fallus symbool. Dat je dat maar even weet. Lijkt me wel gaaf om zoiets in het echt te kunnen zien, maar zover ik weet wordt er hier in de buurt geen meiboom gemaakt.
Ik zit sowieso in een volle week deze week, dus ik hou het weer klein. Ik maak weer cake met honing en kaneel, want honing is ook een soort van vruchtbaarheid. En mijn moeder gaat binnenkort trouwen, dus eigenlijk is dat wel een goed Beltane feest.

Tags: , , , , ,

Divider

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.