Art Boss – Kayla Cagan

Geplaatst op 1 maart 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Art Boss – Kayla CaganArt Boss door Kayla Cagan
Ook door deze auteur: Piper Perish
Serie: Piper Perish #2
Uitgever: Chronicle Books | Oktober 2018
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 384
ISBN: 9781452160375
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-half-stars

Artist Piper Perish has moved from her hometown of Houston, Texas, to New York City. Her days are spent exploring; her nights are filled with painting. It's her lifelong dream come true . . . . Except life in the city isn't as glamorous as it looks from afar. Piper's high-pressure work as an assistant to a famous modern artist takes away time from her own art. And Piper's new friend Grace, a budding activist, has Piper beginning to wonder if making great art is really enough.

In a story that stands alone but can be read as a companion novel to Piper Perish, acclaimed author Kayla Cagan returns with Piper's powerful and utterly authentic journey of growing up into a strong, independent young woman—as she learns how to make life about art, and how to make that art matter. Art Boss will have readers asking big questions along with Piper. What is art for? What can art do? And how can a young artist change the world?

De boeken van Kayla Cagan zullen altijd een plekje in mijn hart hebben, omdat ik de Nederlandse versie van Piper Perish mocht illustreren. Nu is er ondertussen een vervolg verschenen en omdat ik denk dat deze niet vertaalt gaat worden, heb ik het Engelse boek aangeschaft. Ik kon niet wachten om in Art Boss te beginnen!

Piper is ondertussen verhuisd naar New York, waar ze alleen Silas en de mannen voor wie ze werkt kent. De eerste tijd ontdekt ze de hele stad en schildert ze ’s nachts. Maar uiteindelijk blijkt het toch allemaal niet zo glamorous als ze dacht om een assistent van een bekende kunstenaar te zijn. Ze heeft amper de tijd en de ruimte om aan het eigen werk te werken. En hoe gaat ze haar studie straks in hemelsnaam betalen? Gelukkig leert ze nieuwe mensen kennen, waardoor ze steeds beter leert wat ze nu echt wil.

Ik hou van Piper. Piper voelt als een stoerdere versie van mijzelf; eentje die wel de wereld in durft te trekken en die zichzelf wel volledig durft over te geven aan het maken van mooie dingen. Ik vond het dan ook verschrikkelijk toen ik Art Boss uit had. Ik wil meer van Piper! Ik wil meer van haar avonturen beleven.

Laat ik voorop stellen dat ondanks alle drama, Piper’s leven uiteindelijk vrij gemakkelijk weer op z’n pootjes terecht komt en dat het hele idee van overleven als kunstenaar wel erg positief is neergezet. Toch is de boodschap duidelijk; werk hard en dan kom je er wel. Waar precies weet je nooit, maar wel in een richting die jij zelf naar je hand kan zetten. Ik vond dat een erg goede boodschap, die verscholen zat achter het in eerste instantie ‘alles komt toch wel goed’ plot. Het zette me aan het denken, naast dat ik er van genoot.

Kayla Cagan heeft van Piper een heel eigenzinnig en excentriek personage gemaakt waarbij het soms lastig inschatten is hoe ze zich gaat gedragen. Zo heeft ze relatief weinig contact met het thuisfront en voelt ze erg zelfstandig (maar tegelijkertijd ook naïef). Hier moest ik weer even aan wennen; Piper voelde niet meteen aan als dezelfde Piper van het eerste deel. Maar langzaam kwam het terug – evenals de liefde die ik voor dit personage voel. Het is een vrij egocentrisch personage, wat in onze maatschappij veelal wordt afgekeurd. Terwijl je – wanneer jij je dromen wilt waarmaken – soms jezelf even voorop moet zetten. Piper doet dat er dat maakt haar anders dan andere YA personages.

Evenals in het eerste deel speelt ook in Art Boss kunst een grote rol. Maar dan NEXT LEVEL. Het is niet meer high-school-maar-ik-wil-naar-de-kunstacademie-achtig, maar het serieuze werkveld. Piper werkt als assistent en merkt dat ze wordt opgeslokt; haar kunst wordt niet gezien of gebruikt zoals zij het heeft bedoeld (het is niet eens van haar) en die frustratie was voelbaar. De beschrijvingen van het werk maakte het voor mij enorm tastbaar en de illustraties helpen hier natuurlijk ook bij (sowieso bij het dagboekgevoel!). Ik vond het zo tof om te zien dat Piper keuzes begint te maken en zichzelf als kunstenaar serieus begint te nemen. Ook durft ze te experimenteren en is ze super ondernemend. Ik denk dat veel mensen onderschatten hoe belangrijk deze laatste eigenschap is voor iemand in de creatieve sector.

De plot is verder niet heel bijzonder en er zitten wat dingen in die je onwaarschijnlijk zou kunnen noemen. Het neemt echter niet weg dat ik het fantastisch vond en van elk woord heb genoten. Please, geef met meer Kayla!

Piper is terug, en hoe! Art Boss neemt je mee naar New York en laat je deze wereldstad zien vanuit het oogpunt van een kunstzinnige tiener.

Ik heb intens genoten van Art Boss. Deze serie is belangrijk voor me, omdat het me doet denken aan mezelf. Ik had nooit durven dromen dat ik het vervolg net zo leuk zou vinden (normaal is dit niet mijn genre) en dat ik er oprecht van baalde dat ik het boek uit had. Ik wil meer. Meer Piper. Meer kunst.

Bestel Art Boss hier
four-half-stars

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “Art Boss – Kayla Cagan

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.