Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire Sáenz

Geplaatst op 22 december 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire SáenzAristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum door Benjamin Alire Sáenz
Uitgever: Blossom Books | Juni 2017
Genres: Young Adult, Coming of age, Contemporary
Aantal pagina's: 352
ISBN: 9789463491105
Uitgave: Luisterboek
Goodreads
four-stars

‘Ik durf te wedden dat je soms in iemands hand alle geheimen van het universum kunt vinden.’

Aristoteles is een eenzame, boze tiener die misschien wel iets te veel over de wereld nadenkt. Dante is een eigenwijze betweter die het liefst de hele dag zonder schoenen rondloopt. Als ze elkaar bij het zwembad tegenkomen, lijken ze niets met elkaar gemeen te hebben - behalve het feit dat ze allebei vernoemd zijn naar oude filosofen. Toch ontstaat er een bijzondere vriendschap, zo eentje die levens verandert. En dankzij hun vriendschap ontdekken Ari en Dante wie ze zijn, en wie ze willen worden.

Toen Blossom Books aankondigde dat zij Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum zouden gaan uitgeven, twijfelde ik eventjes of het boek wel wat voor mij zou zijn. Niet veel later kreeg ik het boek in het Engels tijdens een van de leesclubs. En toen was ik toch wel nieuwsgierig. Toch heb ik uiteindelijk de Nederlandse editie gelezen.. Eh.. Geluisterd. En dat beviel me goed!

Aristoteles (Ari) is een jongen van Mexicaanse afkomst en is boos en eenzaam en denkt waarschijnlijk veel te veel na over hoe de wereld in elkaar zit. Dante is een eigenwijze dromer die het liefst zonder schoenen over straat loopt en alle vogels in de wereld zou willen rennen. Op een dag in het zwembad ontmoeten ze elkaar, niks met elkaar gemeen hebbend behalve vernoemd zijn naar een dode filosoof. Er ontstaat een vriendschap waarbij ze leren wie ze zijn en vooral wie ze willen worden.

Toen ik begon met het luisteren van  Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum moest ik echt even wennen. Het ging vrij langzaam en soms het ik het gevoel alsof ik luisterde naar een ouder iemand die het verhaal van vroeger vertelde.  Een gevoel van terugblik. Ook de herhaling viel zo nu en dan op (maar dat komt misschien vooral door het luisteren). Maar ik wist ook meteen dat ik te maken zou hebben met een heel mooi boek, vol prachtige taal en bijzondere gedachten.

Ik zou  Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum haast poëtisch willen noemen, poëtisch en filosofisch en op dusdanige manier meeslepend dat ik eigenlijk geen afscheid wilde nemen van hun levens. Het mocht van mij wel eeuwig doorgaan als ik door weer en wind naar mijn werk fietste.

Deze literaire young adult zal veel mensen aanspreken. Er worden namelijk ontzettend veel thema’s aangeboord die passen bij het volwassen worden. Onzekerheden, de relatie met je ouders, de verwachtingen van anderen, het ontdekken van seksualiteit en dingen als alcohol en drugs. Het boek had het allemaal, zonder een vorm van beleverd te worden. Het voelde heel natuurlijk en bovenal sfeervol.

Het boek draait echt om het volwassen worden (Coming-of-age) en minder om de plot. Natuurlijk zit er wel een rode lijn in, maar het is geen boek vol spanningen en (vergezochte) plotwendingen. Het is gewoon een (prachtig) boek over opgroeien. Een stukje uit het leven van…

Ik genoot van de filosofische gedachten en werd aangegrepen door de situatie. Soms wilde ik meehuilen, meelachen of meeschreeuwen en dat maakt een boek in mijn ogen sterk. Dan maakt het niet meer uit dat je bepaalde wendingen vanaf het begin doorhebt, of eigenlijk liever fantasy leest.  Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum was het waard om te lezen en is een aanrader voor iedereen die aan het opgroeien is of dat opnieuw wil beleven.

Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum zet aan het denken en neemt je op realistische wijze mee het leven van Ari en Dante. Samen met hen heb ik mooie geheimen ontdekt.

Literaire young adult, was het er maar toen ik zelf opgroeide.  Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum is een prachtig boek met prachtige taal en een prachtig verhaal. Ik werd zo meegesleept dat ik gewoon een beetje sip was toen het uit was. Een boek vol filosofische vraagstukken, tienerproblemen en emotie.

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

5 responses to “Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum – Benjamin Alire Sáenz

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.