Anders omgaan met een book buying ban

Geplaatst op 26 maart 2016 door Emmy in Column, Tips & Tricks / 16 Comments

Veel boekenliefhebbers roepen het wel een keer (of meerdere keren): ik ga de komende tijd geen boeken meer kopen! Ze leggen zichzelf een zogenoemde book buying ban op. Zelf ben ik daar eigenlijk geen fan van. Want ik zie ook dat veel van die mensen ontzettend gefrustreerd raken. Ik snap niet waarom je jezelf vrijwillig zo zou willen laten kwellen en ik wil daarom wat andere opties bieden. Lees je mee?

Mijn eerste tip is dat, wanneer je toch zo graag geen boeken wil kopen, een duidelijke keuze te maken qua tijd; een maand? meerdere maanden? een jaar? En bedenk je dan: wat ga je daarna doen? Boeken kopen for life? Oftewel; ga je zo veel boeken kopen dat je alsnog een hele stapel nieuwe boeken hebt? Zonde. Dan is die ban eigenlijk gewoon voor niks geweest en kost het je in een keer opeens heel veel geld. Je gaat dan sneller kopen om het kopen.

Bedenk je dan; ga je een aantal maanden constant klagen dat je geen boek mag kopen, of koop je met mate gewoon wel een boek? Mijn tip is dan ook dat je wel een boek koopt als je deze echt wilt hebben, maar dat je jezelf een limiet op legt. Bijvoorbeeld één per maand of pas wanneer je een x aantal boeken hebt gelezen.

Stop met klagen, koop die boeken.

Foto 01-03-16 10 25 14

Kritisch kijken naar wat we gaan kopen. Dat is een prima strategie.

Stel, je kunt geen boeken kopen omdat je geen geld hebt, maar wil ze wel heel graag hebben en hebt jezelf daarom een book buying ban opgelegd. Vraag je dan het volgende af; heb je echt geen geld of heb je er geen geld voor over? Bij beiden gedachten kan je denken aan lenen. Sommige boeken zijn fantastisch, maar zal je maar eenmaal lezen. De bibliotheek is dan een optie. Veel boeken lenen voor relatief weinig geld. Ook ruilen met andere boekenliefhebbers is mogelijk. Er zijn diverse boekhandels waar ruilmiddagen worden georganiseerd.

Het volgende voorbeeld: je stapel ongelezen boeken is nog echt te groot, maar de lijst met boeken die je wilt lezen, groeit ook elke dag. Bedenk je dan hoe veel boeken je leest per maand/jaar. Bedenk je hoe lang je gaat doen over de stapel die je nu nog hebt. Kijk kritisch naar die stapel; zijn er misschien boeken die je nooit gaat lezen? Misschien brengen ze nog wat op, zodat je een boek kunt kopen wat je écht nog wilt hebben en lezen.

Ja Emmy, dat is allemaal mooi en aardig, maar ik wil gewoon een lijstje met praktische tips. Prima.

 • Denk na over de reden van je book buying ban en hoe je daar op een andere manier mee om kan gaan. Bijvoorbeeld door boeken die je toch niet meer gaat lezen weg te doen of door te gaan lenen bij de bibliotheek.
 • Koop 1 keer per maand een boek. Denk de hele maand na over welk boek het gaat worden en waarom.
 • Koop pas een boek als je x aantal boeken hebt gelezen.
 • Neem contant geld (een budget) mee naar het boekenfestijn of de boekwinkel. Beperk je tot wat je kunt kopen voor dat geld.
 • Als je geld over hebt of bijvoorbeeld een goed cijfer hebt gehaald; beloon jezelf met een boek in plaats van iets anders.

Als boeken kopen en lezen je gelukkig maakt, heb je geen reden om jezelf echt een ban op te leggen. Vooral als je deze constant breekt. Ik denk namelijk dat een book buying ban eigenlijk draait om het kritischer kijken naar welke boeken je wilt aanschaffen. Richt je daar op, en niet de worsteling met het volhouden van de ban.

Heb jij jezelf een book buying ban opgelegd?

Tags:

Divider

16 responses to “Anders omgaan met een book buying ban

 1. Lieke en ik doen de ‘drie boeken lezen, één boek kopen’ ban, maar die is bij mij al mislukt, haha. Ik moet even doorlezen om weer terug op schema te komen.

 2. Ik had een tijdje een book buying ban die ik redelijk lang vol hield. Nu ben ik al twee jaar vrij van die ban, maar dit jaar begint het kopen van boeken een beetje uit de hand te lopen. Ik geef de schuld maar aan de V&D. 😉

 3. Daisy

  Haha goed gezegd. Ben zelf ook geen fan van ‘bans’ op leggen op bepaalde dingen. Dan wil ik het juist meer denk ik.

  Sommige maanden heb ik écht geen geld over maar daarom ben ik ook lid van de bieb. Ik heb het goedkoopste abonnement en daarvoor kan ik 20 boeken lenen per jaar voor nog geen 30 euro. Dit gecombineerd met maanden waarin ik wél boeken kan kopen werkt voor mij prima 🙂

 4. Nee, nog nooit. Ik ga er eigenlijk heel verantwoord mee om. Grotendeels zoals jij hier boven omschrijft. Lang verhaal kort – ik hou me aan een boekenbudget en denk heel goed na of ik een boek wel echt wil hebben. Heb er gisteren nog een blogpost over geschreven vermits dat vroeger wel anders was bij me.

 5. Kiki

  Ik heb er geen, maar bijna alle boeken haal ik van de bieb! En ik denk het hele jaar na over
  welke boeken ik bij mijn verjaardag ga vragen! 😉

 6. Ik ben het wel eens met dat ‘stop met klagen’. Of je koopt echt niets en je klaagt er niet over. Of je maakt een realistisch plan. Ik weet nog dat ik iemand kende op een communitysite die steevast klaagde over haar nog-te-lezen stapel, maar ook steevast bleef kopen. Soms tien boeken tegelijkertijd, maar de andere dag weer een stukje schreef dat ze gek werd van alle ongelezen boeken in haar huis. Ik vind het soms grappig om te lezen dat lezers zichzelf een koopstop geven, maar de andere dag alweer vertellen dat ze over de schreef zijn gegaan, doe het jezelf dan ook niet aan, denk ik dan. Ik kan me ook goed vinden in je adviezen.Ik heb voor mezelf een maandbudget, wat op mag gaan aan boeken en daar red ik het prima mee 🙂

 7. Ik heb het wel eens gedaan. Maar ik werd er niet gelukkig van. Dus nu ben ik gewoon kritischer gaan kijken naar de boeken die ik echt wil. Dat werkt ook prima!

  • Inderdaad gewoon kritisch zijn. Denk je dat het boek fantastisch zal zijn? Meenemen dan! Denk je ‘nou, dat is misschien wel een leuk boek’? Laten liggen. Waarom? Met alleen fantastische boeken zal je collectie al gigantisch worden. En alle twijfelgevallen kan je lenen in de bieb. Jaren geleden kocht ik zo’n beetje alle boeken die me ook maar een beetje aanspraken. Maar m’n kast raakte vol en ik krijg ze nooit gelezen. Vanwege plaatsgebrek koop ik nu – in principe – alleen boeken van schrijvers die ik al ken, omdat ik dan zekerder ben dat ik het boek mooi zal vinden. Daarnaast mag ik Vlaamse en Engelstalige boeken kopen die me echt heel mooi lijken, omdat ik die niet in de bieb kan lenen. Daardoor ben ik nu goedkoper uit, m’n kast raakt minder snel voller en ik lees veel vaker boeken die ik mooi vind.
   En zo nu en dan mag ik mijn regels overtreden, bijvoorbeeld bij een boekenfestijn. Zo werkt het voor mij prima!

 8. Jub en ws de langste die de meesten hebben gehad. Een jaar.
  Sommige dagen klaag ik, de meeste kan ik er wel mee leven. Ik heb nog steeds over de 400 boeken te lezen en redt mij dus prima. Ik mag wel ruilen, krijgen en winnen dus misschien komt daardoor.
  Voor mij werkt het en volgend jaar kan ik ook niet totaal los omdat ik steeds verder die tbr wil terug brengen!

 9. Ik heb het weleens geprobeerd, maar bij mij werkt het toch niet. Het is inderdaad zonde dat er heel veel ongelezen boeken op me liggen te wachten, maar er komen ook elke keer zo veel nieuwe leuke boeken uit!
  Wat ik wel een must vind bij het kopen van een boek: ik wil een boek kopen in een boekwinkel, niet online. Het geeft zoveel meer voldoening als ik door een enorme boekenwalhalla loop dan wanneer het boek gewoon in mijn brievenbus ligt!

 10. Ik zie zo’n book buying ban juist wel als een uitdaging. En door zo’n soort ban (of wat voor structuur je er ook in aanricht door bv te zeggen 1 per maand) er juist ook altijd voor zorgen dat je kritisch kijkt naar wat je wil hebben. Vaak als ik van mezelf twee maanden geen boeken mag kopen, dan ga ik daarna niet ineens mega veel boeken kopen, omdat ik merk dat ik eigenlijk die boeken die ik tussendoor wilde kopen, niet eens meer per sé hoef. In die zin werkt het voor mij wel goed 🙂 En na dat vorig jaar enkele keren gedaan te hebben, merk ik nu dat ik over de algehele lijn wel veel kritischer ben en daardoor ook echt minder boeken koop.

 11. Ik doe er ook niet aan. Wel aan verleiding om boeken die ‘wel leuk’ zijn te kopen vermijden, door niet naar het boekenfestijn te gaan. Echt kopen wil ik alleen die boeken waarvan ik weet dat ik ze fantastisch vind, en dat is een bewuste keuze. Als ik me daar niet in kan vinden, eet ik wel een week brood met pindakaas xD maar zo graag wil ik die andere boeken dan vaak niet haha. Helemaal eens dus met dat ‘klaag dan niet’: niemand behalve jijzelf verplicht je om geen boeken te kopen.

 12. Ik heb mezelf nog nooit een Book Buying Ban opgelegd. Wel eens een ik-mag-max-met-zoveel-boeken-thuiskomen-van-het-boekenfestijn ban. Ik merk van mezelf dat ik niet echt mezelf een ban op hoef te leggen, maar dat ik vanzelf wel minder in het kopen van boeken.

 13. Ik heb mezelf nog nooit zo’n ban opgelegd. Wel probeer ik niet te veel boeken te kopen, aangezien ik dat niet red met geld. Ik heb daarom ook voor mezelf besloten dat ik niet meer dan drie boeken per maand mag kopen. Meestal haal ik dit niet eens en blijft het bij één boek per maand. 🙂 Op een event zoals een boekenfestijn zijn het er natuurlijk wel meer, maar hier spaar ik ook voor.

 14. Jaaa goed stuk! Ik doe eigenlijk niet aan boekenkoopverboden, maar dat is vooral omdat ik me niet echt zorgen hoef te maken om geld. Wel probeer ik het een beetje onder controle te houden door bijvoorbeeld één keer per maand los te gaan en voor de rest gewoon niet. Zo waardeer ik mijn boekies ook meer haha.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.