Amerikaanse Goden

Geplaatst op 14 januari 2013 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Amerikaanse GodenAmerikaanse goden Serie: Amerikaanse Goden #1
| 2009
Aantal pagina's: 526
ISBN: 9789024530410
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

Een Amerikaanse ex-gevangene ontmoet een mysterieuze man met wie hij door de Verenigde Staten trekt; samen maken ze kennis met allerlei gereïncarneerde goden.

De laatste tijd heb ik veel boeken van Neil Gaiman gelezen, een schrijver die vooral absurde en vreemde verhalen verteld, maar op zo’n dusdanige wijze dat je er volledig wordt ingetrokken. Zo las ik onlangs het boek Amerikaanse goden.

Amerikaanse goden gaat over de ex-gevangene Shadow, die wordt vrijgelaten en te horen krijgt dat zijn vrouw Laura is omgekomen bij een autoongeluk. Overtuigt dat ie niks meer te verliezen heeft, neemt hij de baan aan die de mysterieuze meneer Wednesday hem aanbied. Samen met de man trekt hij heel Amerika door en ontmoet hij allerlei soorten goden. Hij verblijft bij bijzondere figuren, heeft de meest vreemde klussen om te doen en komt via zijn dromen achter allerlei geheimen.

Eerst wist ik niet zo goed wat ik moest denken van dit boek, ik heb namelijk meer met andere pantheon’s, maar in dit boek werd ik lekker verwend met mijn favoriete goden! Gaiman heeft er namelijk voor gekozen oude goden te laten verhuizen naar Amerika en dat leverd bijzondere figuren en verhalen op. Hierdoor zit er voor iedereen wel een herkenbare god of godin in en dit maakt het extra leuk voor mythologie liefhebbers zoals ikzelf.
Naast het verhaal van Shadow, kom je allerlei andere zijverhalen te weten over hoe die goden hun draai hebben gevonden in de USA of juist hoe erg ze de best hebben aan dit land.

Alle karakters zitten goed in elkaar en zijn kenmerkend voor hun mythologische achtergrond. Ik vind ook de schrijfstij die er wordt gebruikt, wat typerend is voor meneer Gaiman, heel fijn bij dit boek omdat je jezelf hierdoor heel gemakkelijk in de situatie kan verplaatsen. Hierdoor leest het lekker weg. Een grote plus voor de oplettende lezer is dat er een karakter uit een ander boek ook meespeeld, waardoor je een heel andere sympatie voor dat personage krijgt. Ook heeft Shadow nog een rol in een ander boek, maar dat heb ik nog niet gelezen.

Het is een van de dikkere boeken van Gaiman, namelijk iets meer dan 500 pagina’s en is in het Nederlands uitgegeven bij Luitingh Fantasy. Ik heb het boek zelf heel goedkoop bij de Action gekocht, maar ze lagen ook bij het boekenfestijn.

beoordeling: 4 of 5 stars false

 

four-stars

Tags:

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.