Als ik een uitgever was… – TAG

Geplaatst op 15 juni 2017 door Emmy in Boeken, TAG / 16 Comments

Even terug werd ik door Laurie getagt om deze ‘Als ik een uitgever was’-tag in te vullen. De laatste tijd heb ik niet zo veel meer met tags, maar deze zet me wel aan het denken. Want wat als ik inderdaad een uitgever was? Waar zou ik me dan voornamelijk op focussen? Welke onvertaalde boeken zou ik vertalen? Welk soort boeken zou ik zoeken? Wat als ik de touwtjes in handen had? Dromen mag immers…

Op welk genre zou jij je focussen?

Op de genres waar ik zelf het meest verstand van heb: Young Adult en Fantasy en dan vooral met elkaar gemixt. Een goede Urban Fantasy of New Adult Fantasy zou ik ook niet uitsluiten. Het moet een boek zijn wat mij zelf aanspreekt en wat ik ook zelf zou willen lezen.

Ga je per titel of per auteur boeken publiceren?

Per titel. Er zijn immers zo veel auteurs die opeens van genre of stijl veranderen. Ik zou per boek willen bepalen of het boek binnen mijn plannen past.

Cover veranderen, yay or nay?

Ligt eraan, sommige covers uit het buitenland zijn fantastisch; niks meer aan doen. Anderen zijn gemaakt op de Amerikaanse markt. En geloof me; die is toch echt anders dan de Nederlandse markt. Ook vind ik het erg jammer dat stockfotografie de markt aan het overspoelen is. Ik hou van kaften die echt speciaal zijn ontworpen voor de inhoud, niet omdat het plaatje er leuk bij past. Ik zou inzetten op speciale shoots (als het dan een foto moet worden) of echt vormgevingswerk. Illustratoren aan de macht!

Welke auteurs zou je sowieso willen uitgeven?

V.E. Schwab – vooral omdat deze nog niet is vertaald in het Nederlands. Helaas dat Leign Bardugo, Marissa Meyer, Lesley Livington, Sarah J Maas en JK Rowling (en nog vele anderen) al een plekje hebben. Ik zou in ieder geval auteurs in dit straatje zoeken. Ook de boeken van Rae Carson trekken mij enorm – ik vond haar trilogie heerlijk!.

 

Welke boeken zouden volgens jou absoluut vertaald moeten worden?

Allereerst de boeken van V.E. Schwab (A Darker Shade of Magic). Ik snap echt niet waarom geen enkele uitgever dit nog heeft opgepakt; het is zo fantastisch goed en echt helemaal mijn ding. Ik denk dat veel YA fantasyliefhebbers weg zullen zwijmelen bij Kell en net zo kickass als Lila willen zijn.

Vervolgens de Air Awakens serie van Elise Kova. Fans van elementaire magie zullen echt smullen van deze serie. Het is vlot, heerlijk geschreven en met heel wat toffe personages.

Ook zou ik de boeken van Maria V Snyder en Morgan Rhodes verder uitgeven. Beiden series zijn afgekapt en dat vind ik erg zonde; ze zijn zo goed! Als ze nu werden uitgegeven met een goed marketingplan; GO! Hetzelfde geldt voor Darren Shan.

 

Ook zou ik dolgraag de The girl of fire and thorns trilogie vertalen en me wagen aan And I Darken. En The Darkest Part of the Forest komt ook meteen op mijn lijstje.

Genoeg boeken om uit te kiezen dus!

Ik tag de dames van BookNuts, Thyrze en Zwartraafje om deze tag ook in te vullen en door te geven.

Welk boek zou jij onmiddellijk vertalen?

Tags: ,

Divider

16 responses to “Als ik een uitgever was… – TAG

 1. Oli

  Het is dan wel weer jammer dat ik niet in het rijtje auteurs sta, ha, ha. Zonder gekheid, ik denk dat je dit prima zou kunnen. En daarnaast ben je nog zo creatief dat het een hele leuke uitgeverij wordt met niet alleen heerlijke boeken 😉

 2. Wat een leuke tag! Zelf vind ik ook dat stockfoto’s de markt overspoelen en daar ben ik helemaal niet zo blij mee… Ik zou zelf het meest inzetten op speciale shoots, of zoals de covers van de boeken van Nicola Yoon. Daar ben ik zelf he-le-maal weg van! Leuke tag 🙂

 3. Femke

  Ik zou the raven boys serie van maggie stiefvater afmaken! Alleen de eerste 2 boeken zijn vertaald en toen zijn ze helaas gestopt met vertalen 🙁

  • Andrea

   Haha, daar dacht ik ook aan, Femke. Zou het niet supertof zijn als Blossom Books er mooie hardcovers van maakt? (net als ze met The Lunar Chronicles hebben gedaan) Ik vind de Engelse covers van the Raven Cycle trouwens al heel mooi 🙂

 4. Andrea

  De Pottermore ebooks mogen van mij ook in het Nederlands en het Engels als “echt” boek worden uitgegeven. Ik heb ze nog steeds niet gelezen. Zelfs niet gekocht. Shame on me! 😉

 5. Hele leuke tag. Ik ben het zeker eens met V.E. Schwab en snap inderdaad ook echt niet waarom die nog niet zijn opgepakt. Sowieso ADSOM maar ook The Archived! <3

 6. Mag ik deze tagg ook gebruiken op mijn blog Felicialeest.nl? Of moet je daar speciaal getaged voor worden.. want mijn lijst is zoo lang met boeken die ik graag zou willen lezen in het Nederlands. Dit aangezien ik Engels echt niet kan lezen..

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.