Als je mij vindt – Emily Murdoch

Geplaatst op 28 december 2013 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Als je mij vindt – Emily MurdochAls je mij vindt | 27 augustus 2013
Aantal pagina's: 240
ISBN: 9789000313815
Uitgave: Hardcover
Goodreads
four-stars

De vijftienjarige Carey woont met haar zusje Jenessa en haar drugsverslaafde moeder in een caravan in het bos. Daar verstoppen ze zich al jaren voor de buitenwereld. Als hun moeder verdwijnt, gaan de meisjes bij hun vader wonen. Carey kent hem niet meer en vertrouwt hem niet. Ze mist hun oude leven en weet zich geen houding te geven in de "normale" wereld.

Bestel dit boek op bol.com

Kindermishandeling is nou niet het gezelligste onderwerp om over te lezen, sterker nog, ik denk dat de meesten van ons er niet eens over willen nadenken. Toch vind ik het heel erg goed als een schrijver zo’n onderwerp aankaart. Om ons bewust te maken, maar ook om een beeld te geven hoe het voor zo’n persoon kan zijn. Ik kan niet anders zeggen dat ik zwaar onder de indruk ben van Als je mij vindt, wat binnen een nieuwe reeks boeken van Van Goor valt. Literaire Young Adult. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, want ik vind het begrip literair altijd een beetje vaag, maar qua onderwerp vind ik dit zeker passen.

Ik was er stil van, toen ik dit boek las. Het leest als een trein en als lezer kom je gaandeweg te weten wat de geschiedenis van de zusjes is. Dat vond ik op een heel fijne manier gaan. Niet te gehaast, maar juist heel kalmpjes. Het hele verhaal liep eigenlijk op datzelfde gevoel. Langzaam maar zeker leerde je ze kennen en was het net alsof je een deel uit begon te maken van het gezin. Hun problemen werden jou problemen. Ik kon dan ook steeds niet wachten om verder te kunnen lezen.

Het voelde zo levensecht aan. Zo realistisch. Alsof de schrijfster het allemaal zelf van dichtbij heeft meegemaakt. Wat ik ook erg sterk vond is dat – hoewel er gruwelijke dingen gebeurd zijn – Carey toch sterk blijft. Ze heeft een ontzettend sterke persoonlijkheid die ook erg constant sterk blijft, ondanks de tiener twijfels.
Wat ik wel vaag blijf vinden is hoe het Amerikaanse schoolsysteem in elkaar zit en hoe je als super jonge tiener toch al in zo’n hoge klas kan zitten. Het gevolg daarvan was dat ik Pixie op het eerste gezicht heel leuk vond, maar achteraf voel ik een soort afstand met haar. Alsof de relatie tussen haar en Carey nog niet volwaardig is gevormd. Maar he, aan de andere kant kennen ze elkaar ook pas net.

Eigenlijk kan ik alleen maar lovend zijn over Als je mij vindt, want het heeft me echt aangenaam verrast en aangegrepen. Ik denk dat ik bij elke situatie wel een mening heb, maar ik wil niks verklappen. Dit boek moet je gewoon zelf lezen om te ervaren wat ik bedoel.
Ik beken dat ik dit boek niet zo snel zelf zou kopen, maar goed dus dat het in de Goodiebag van het Best of YA event zat! Ik zeg eerlijk dat ik nu ook erg benieuwd ben naar de andere boeken die zullen verschijnen in deze reeks. Dit boek gaat een mooi plaatsje krijgen in mijn kast… En aangezien dit ook nog eens het eerste boek van Emily Murdoch is, kan ik alleen maar afsluiten met de zin ‘haar ga ik in de gaten houden’!

four-stars

Tags: , , , , ,

Divider

2 responses to “Als je mij vindt – Emily Murdoch

  1. Ik kan me nog herinneren dat ik Blauwe plekken van Anke de Vries las. Dit boek maakte zo’n indruk op mij als kind.
    Dit boek lijkt me nog een stuk heftiger. Ik ben nieuwsgierig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.