Als je het licht niet kunt zien – Anthony Doerr

Geplaatst op 29 maart 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 2 Comments

Als je het licht niet kunt zien – Anthony DoerrAls je het licht niet kunt zien | februari 2015
Aantal pagina's: 543
ISBN: 9789044345940
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het natuurhistorisch museum waar hij werkt als curator. Als ze twaalf is bezetten de nazi's Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen.
In een mijnstadje in Duitsland groeit Werner Pfennig samen met zijn jongere zusje Jutta op in een weeshuis. Werner belandt bij de Hitlerjeugd en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij ten slotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.

Als je het licht niet kunt zien is een boek wat in het buitenland ontzettend veel aandacht heeft gekregen; het won een prijs op Goodreads en stond op nummer één in de New York Times Bestseller lijst. Niet zo gek dus dat dit boek ook in het Nederlands zou gaan verschijnen.

Hoewel het een dik boek is en een historische inslag heeft, wist ik niet zeker of ik wel zin had in het boek. Het leek me vrij heftig en ik heb de laatste tijd best wel wat boeken gelezen die zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog. Een aantal recensies wisten me echter te overtuigen dit boek op te pakken.

Het is een mooi verhaal over twee verschillende jongeren; een blind meisje en een jongen die ontzettend goed is in natuurkunde en het uiteindelijk lukt om hogerop te komen om de mijnen te ontlopen; ook al moet hij dan de oorlog in. Het boek wisselt naast perspectief ook nog eens af tussen verschillende tijden; het is dus belangrijk om je aandacht er goed bij te houden.

Toch is dat niet lastig; het boek leest lekker weg en bevat door de wisseling van tijden en perspectief genoeg mysterie om verder te willen lezen. De vertaling vond ik af en toe niet helemaal lekker lezen, maar verder was de schrijfstijl erg prettig.

Constant was ik aan het wachten tot de personages samen zouden komen; benieuwd hoe hun samenstel zou zijn. Verwacht daar niet te veel van, want het boek draait daar dus niet om. Het gaat meer om de ontwikkelingen die beide personages meemaken. Hoewel Marie-Laure veruit het interessants was (de mensen om haar heen zijn ook fantastisch), wist ook Werner me erg te boeien. Vooral zijn motieven en vindingrijkheid vond ik erg verfrissend. Hij was tenminste geen boeman.

Al met al vond ik het een erg mooi verhaal waar ik zeer van heb genoten. Het laatste gedeelte van het boek, waar we meer naar het heden gaan, had van mij echter niet gehoeven. Ik vond het afbreuk doen aan het verhaal en het deed mijn romantische beeld van alle personages en beetje teniet. Nee, het liefst had ik dat stuk niet gelezen. Het is vooral jammer dat dit stuk de sfeer van het boek helemaal veranderd! Maar niks aan te doen; de rest van het boek was wel echt fantastisch.

Als je het licht niet kunt zien is een erg mooi boek over een heftige tijd. Het voelt puur, sfeervol en neemt je mee naar vervlogen tijden die nog steeds voor miljoenen mensen actueel zijn.

four-stars

Tags: , , , , , ,

Divider

2 responses to “Als je het licht niet kunt zien – Anthony Doerr

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.