Albino – Elizabeth LaBan

Geplaatst op 24 maart 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Albino – Elizabeth LaBanAlbino Uitgever: Callenbach | 11 maart 2014
Aantal pagina's: 368
ISBN: 9789026611346
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Elk jaar laten de vertrekkende studenten van de Irving School een verrassing achter voor de volgende student die in hun kamer komt wonen. Duncan krijgt iets heel bijzonders: in zijn kamer treft hij cd's aan met opnames die zijn leven zullen veranderen. De opnames zijn ingesproken door Tim McBeth.Tim heeft maar één doel: zo onopvallend het schooljaar doorkomen. Maar, omdat hij albino is, valt dit niet mee. Bovendien is hij verliefd op de mooie Vanessa, het vriendinnetje van de populairste jongen van de klas, Duncan. Maar, tot Tims verbazing, vindt Vanessa hem juist leuk! Duncans leven daarentegen wordt helemaal in beslag genomen door het luisteren naar de cd's van Tim. Hij raakt er zelfs door geobsedeerd. Zo erg, dat een tragedie bijna niet kan uitblijven.

Een aantal weken terug mocht ik mee naar de inkoopbeurs van boeken, waarbij er echt een paradijs te zien was aan boeken. Al snel viel mijn oog op een bijzondere kaft. Helemaal wit met alleen de tekst Albino er op (en een sticker met leesexemplaar). Meteen was mijn interesse gewekt, zeker toen ik op de achterkant las dat het om een young adult ging. Ik mocht het boek meenemen, zodat ik het kon recenseren en hoewel ik er echt mega benieuwd naar was, bleef het een tijdje in de kast staan.. Tot vorige week.

Ergens voelde ik me een beetje sceptisch tegenover het boek. Het leek me een beetje een kopie van 13 reasons why met een vleugje John Green er doorheen gemixt. Maar dan wel met een bijzondere hoofdpersoon… 13 reasons why vond ik tegenvallen. John Green is een held. Er was maar een manier om te achterhalen hoe ik het zou vinden: lezen maar!

Allereerst: het leest echt als een trein. Je zit zo in het kostschoolwereldje en leert de personages snel kennen. Althans, dat gevoel heb je van Tim.. Duncan, tja.. die leer je veel minder kennen. Omdat de cd’s zijn opgenomen van Tim’s POV, krijg je een goede indruk van hoe hij denkt en handelt, maar bij Duncan miste ik dat een beetje. Hierdoor voelde ik een afstand met hem en vond ik hem haast een overbodig personage.

Het verhaal zit goed in elkaar en er wordt zeker toegeleefd naar een bijzondere gebeurtenis, waar je als lezer ook pas dan achterkomt. Het is dus voortdurend gokken op welke ’toevallige’ manier Tim en Duncan met elkaar verbonden zijn.
Wat ik echter miste was een soort diepte gang. Duncan is zo verzonken in het verhaal van Tim dat ik bijna denk dat het misschien wel interessanter was geweest als het CD-gebeuren achterwege was gelaten en het verhaal gewoon echt alleen om Tim draait. Hierdoor was er misschien meer ruimte geweest de school uit te diepen, of Tim’s vrienden. Je kent nu echt maar 1,5 leraar (die me wel heel tof lijkt) en vrijwel geen andere leerlingen behalve Vanessa en Patrich.

Waar ik het boek wel om wil prijzen is de keuze voor een echt opvallende hoofdpersoon die last heeft van zijn opvallendheid. Op deze manier krijgen albino’s ook een stem. Zij krijgen ook een plekje in de boekenwereld, en dat vind ik erg goed.

Ik heb ontzettend veel moeite gehad met het beoordelen van Albino. Geen drie.. Geen vier… Dan toch maar een 3,5, omdat het wel een goed boek is, maar voor mij toch nog een aantal tekortkomingen heeft. Wel denk ik dat, als je helemaal fan bent van 13 reasons why, dit boek je erg zal aanspreken!

three-half-stars

Tags: , , , , , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.