2017 was een fantastisch leesjaar!

Geplaatst op 31 december 2017 door Emmy in Boeken / 10 Comments

2017 loopt ten einde en daarmee ook weer een leesjaar. Een jaar waarin ik een aantal leesdoelen had opgesteld en ik wil vandaag graag terugblikken op 2017 als leesjaar. Ik heb namelijk een fantastisch leesjaar gehad en volgens mij heb ik een groot aantal van mijn voornemens waargemaakt.

Goodreads

Laat ik beginnen met het feit dat ik mijn goodreads reading challenge al eerder had gehaald. Ik wilde 200 boeken lezen en nu goodreads rereads meetelt en ik ben begonnen met het herlezen van de W.i.t.c.h. heb ik daar eigenlijk maar weinig moeite mee gehad. Stiekem had op in oktober een nieuw doel gesteld. Geen moetje, maar meer een ‘het zou zo tof zijn als ik het zou halen’. Dat was 300. En op het moment van schrijven (26 december) ben ik er al overheen met 302. Misschien lees ik er nog wat uit en anders dan heb ik nog genoeg boeken klaarstaan voor 2018. Wat mijn plannen zijn voor 2018, dat lees je morgen. Ik zet mijn doel op goodreads in ieder geval weer op 200.

Maar wat goodreads ook leuk doet is een jaaroverzicht maken. Op dit moment is dit mijn jaaroverzicht.

Uiteraard pasten niet alle boeken er op.. Haha.

Ik las tot nu toe 302 boeken over bijna 90.000 pagina’s (dit hoop ik stiekem nog wel te halen!) (100.000 pagina’s halen lijkt me ook wel eens gaaf!)

Mijn kortste boek van Jill & Leeuw met 32 pagina’s. Dit is een mooi prentenboek. Mijn dikste boek met wel 994 pagina’s is De Oversteek. Ik wil binnenkort echt eens door met het vervolg! Gemiddeld hadden mijn boeken bijna 300 pagina’s, namelijk 298. Dit krijg je natuurlijk met zo veel strips haha.

Het meest populaire boek dat ik las was Cinder (zo vet dat zo veel mensen fan zijn van deze serie!) en het minst populaire boek is De gouden jaguar.

Het best beoordeelde boek wat ik dit jaar las is Hof van mist en woede en dat is natuurlijk geen verrassing. Dat boek krijgt gemiddeld een 4,69/5 en dat is natuurlijk helemaal terecht. Ikzelf gaf de 302 boeken die ik las een 3.8 gemiddeld, wat eigenlijk hetzelfde is als voorgaande jaren.

De meeste boeken gaf ik 4 sterren. 37 boeken gaf ik 5 sterren. Ik herlas 51 boeken dit jaar. Dus 1/6 boeken had ik al eens gelezen. WOW. En er zijn 3 boeken die ik dit jaar zelf twee keer las. In vele gevallen waren dit boeken die eerst in het Engels verschenen en ik later in het Nederlands herlas.

Grannies

Samen met Melisa, Thyrze en Esmee vorm ik de Grannies. Die naam is ontstaan op de Best of YA sleepover, toen wij liever in best wilde lezen dan feesten in een ander huisje. Wij hebben elkaar jaren terug al leren kennen (ook dankzij Best of YA!) en zijn buiten het bloggen ook nog eens heel goede vriendinnen van elkaar. Zij zijn mijn besties. En onze vriendschap is like; bij elkaar op de bank liggen en niet hoeven te praten maar gewoon een boek lezen en cupcakes naar binnen schuiven.

Sinds dit jaar hebben we een soort grannie uitdaging; een lijst met eisen waar een boek onder valt met het doel om de hele lijst door te mogen strepen aan het eind van het jaar.

 

De Grannies gaan het volgende lezen:

– Een boek met een blauwe cover – the witch’s tears.

– Een gekregen boek – Gemina (gekregen tijdens de summer swap)

– Een klassieker voor kinderen – Pippi Langkous

– Een serie uitlezen – dawn study

– Een boek met meer dan 400 pagina’s  – a conjuring of light

– Een vertaald boek – (heeeeel veel) Inkt

– Een boek van een Nederlandse auteur – Helemaal het einde

– Een aanrader van een vriend/in – Eliza and her monsters

– Een recensie exemplaar/ARC (kei veel man) – Zoeker

– Een boek uit een boekenbox  duizend hoog

– Een boek met minder dan 250 pagina’s – pindakaas en sushi

– Grannies pick – The City of Brass (aangewezen door Melisa)

– Een gewonnen boek – Rags and bones

– Gebaseerd op een sprookje –  the shadow queen

– Een gehypet boek – carve the mark

Ik heb hem dus gehaald! Whoooop!

Mijn TBR weglezen

Ik had ook het belachelijke idee om dit jaar mijn complete TBR weg te lezen. Uiteraard is dat niet gelukt… Mijn TBR liep eerst terug om vervolgens weer enorm te stijgen. Dat was ergens toch een eyeopener. Ik ben op een paar momenten in het jaar voor mijn kast gaan staan met mijn ongelezen boeken en heb er toen een aantal boeken uitgepakt die ik waarschijnlijk nooit meer zou gaan lezen. Deze boeken heb ik naar de kringloop gebracht of weggegeven. Al die ongelezen boeken kunnen zo’n druk opleveren. Druk die nergens voor nodig is. Ik wil namelijk lezen wat ik wil lezen, niet wat ik moet lezen. Een van de redenen waarom ik nog met zo veel plezier lees en blog is omdat ik probeer zo vaak mogelijk een boek uit te zoeken waar ik zin in heb.

In oktober had ik 160 ongelezen boeken in mijn kast. Dus is dat rond de 135. En dat is oke. Ik wil hem volgend jaar wel lager krijgen, maar ik mag van mezelf bijvoorbeeld ook gewoon al mijn boekenbonnen uitgeven in januari. En op YALC ook weer lekker losgaan.

Ik ben kritischer geworden en dat is winst. En daarom is het oke dat ik dit doel niet haalde.

 

Goodreads TBR

Een van de andere taakjes die ik dit jaar wilde doen is mijn goodreads TBR onder handen nomen. Hij was eerst gigantisch en ik wilde hem richting de 300 hebben. Dat is ongeveer wel gelukt. Zo haalde ik boeken weg die ik vroeger graag wilde lezen maar waar ik nooit meer aan dacht en haalde ik ook meerdere delen uit een serie weg. Eerst het eerstvolgende deel maar eens lezen! Vandaag heb ik mijn laatste doorstreepronde gehad en ik ben uitgekomen op een goodreads TBR van 289. WOEHEEEE. Houden zo!

Nieuwe boeken, recensie-exemplaren en biebboeken

Ik wilde dit jaar vooral mijn eigen boeken lezen. Minder boeken lenen, minder boeken krijgen en ook toekomen aan al die boeken die ik zelf heb uitgekozen. Dat is wel aardig gelukt; ik ben kritischer geworden met aannemen en pak eerder een boek wat ik zelf heb gekocht. Toch heb ik wel wat boeken geleend van de bieb, maar dit waren dan vooral boeken die op mijn goodreads TBR stonden.

 

Ik ben dik tevreden over mijn leesjaar. Ik heb superveel gelezen, veel mooie werelden mogen verkennen en vooral genoten. Mijn doelen zijn gehaald en ik ben klaar voor een nieuwe uitdaging.

Heb jij je doelen gehaald?

 

Tags: ,

Divider

10 responses to “2017 was een fantastisch leesjaar!

 1. Do

  Wauw wat veel mooie boeken heb je gelezen 🙂 Wat tof dat je zoveel kunt lezen. Ik heb dit jaar 95 boeken gelezen, veel meer dan verwacht 🙂 Ik weet nog niet op hoeveel ik mijn ‘doel’ voor volgend jaar ga zetten..

 2. Wauwie! Ik blijf respect hebben voor die enorme hoeveelheid boeken die je in een jaar leest. Zó tof!
  Ik heb zelf nét de 40 van mijn doel 40 gehaald. Ik ben er erg trots op! Ik ga volgend jaar 45 boeken proberen te lezen. Ik vind het altijd leuk om het te proberen, maar mocht het niet lukken, is er voor mij ook nog niets aan de hand. Maar goed, wie weet! 🙂

 3. Wat een heerlijk leesjaar Emmy 🙂
  Ik vind die Goodreads-overzichten zo leuk! Leuk om te zien wat het dunste boek was en het dikste boek. Welke het populairs (bij was dat De heksen van Roald Dahl) en idd fijn dat je op Goodreads nu ook herlezen boeken kunt invoeren in je challenge 🙂

  Fijne jaarwisseling Emmy 🙂

 4. Andrea

  Wat een toffe overzichten 😀 Ik ben er niet op die manier mee bezig, maar ik vind het heel leuk om het van anderen te zien. Geen doelen werkt voor mij het beste, maar ik heb geteld hoeveel boeken ik heb gelezen in 2017. Dat waren er 42, waarvan 8 in december. Ik vind het niet slecht 🙂 In de zomer heb ik de ACOTAR serie gelezen, wat natuurlijk best dikke boeken zijn en het ging helaas ook nogal traag.
  Tijdens mijn werk in de bibliotheek zag ik zoveel toffe boeken die ik dan leende, maar de laatste tijd probeer ik me meer te richten op de ongelezen boeken die ik nog in de kast heb staan 🙂 Eén doel voor het nieuwe jaar heb ik wel: ik hoop de Harry Potter serie eindelijk weer eens te herlezen. En nog wat meer boeken die nu in mijn kast staan lezen.

 5. Het enige leesdoel dat ik dit jaar haalde was Madelon’s Reading Bingo. Dankzij die leesdip kwam ik niet aan mijn Goodreads-challenge toe maar hopelijk komt daar dit jaar weer verandering in. Ik ging vorig jaar al op een pak minder uitnodigingen in maar wil het aantal recensieboeken liefst nog wat naar omlaag trekken en werk maken van het grote aantal ongelezen boeken in mijn kast.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.