Zonder Handen – Ianthe Sahadat

Geplaatst op 15 december 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 0 Comments

Zonder Handen – Ianthe SahadatZonder handen door Ianthe Sahadat
| November 2019
Genres: Coming of age
Aantal pagina's: 291
ISBN: 9789044634617
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

Kat heeft een overzichtelijk levensdoel: zo min mogelijk opvallen. Als je niks verkeerd doet, kan ook niemand je stom vinden. Terwijl anderen zich vol op het studentenleven storten, lijkt bij de 19-jarige Kat de tijd stil te staan: zij verzamelt verhalen zonder zelf daadwerkelijk aan het leven deel te nemen. Ze brengt haar tijd vooral door bij Broodje John, een ontmoetingsplek voor verdwaalde zielen. Tot op een dag de charmante Rif in haar leven opduikt. Dat uitgerekend hij met haar wil omgaan, is bijna te mooi om waar te zijn. De vriendschap die ontstaat geeft Kat, ondanks het duistere randje, voor het eerst het gevoel ergens bij te horen. Even lijkt het erop dat ze door Rif in het reine komt met haar verleden, maar de scheidslijn tussen feit en fictie wordt steeds grilliger. Wat onschuldig begint wordt sluipenderwijs sinister. En welk verhaal draagt haar nieuwe vriend eigenlijk met zich mee?

Wat betekent het om erbij te willen horen, maar daar niet in te slagen? Hoe leeft je verleden voort in het heden? Hoe zoet is wraak eigenlijk? En kunnen beschadigde mensen elkaar wellicht lijmen?

Zonder handen is een coming-of-ageroman die ontroert, maar je ook onthutst achterlaat.

Onlangs kreeg ik Zonder handen toegestuurd, een coming-of-age verhaal van Ianthe Sahadat. Coming-of-age is niet perse young adult, maar gaat wel over opgroeien en het vinden van een plek in de wereld. Ik was erg benieuwd naar dit boek: het klonk bijzonder en niet snel iets wat ik anders snel zou pakken. Ik vind het heerlijk om op deze manier toch mijn horizon te kunnen verbreden en ik was nieuwsgierig of dit boek mijn smaak zou zijn. Ik pakte het boek dan ook vrij snel van mijn TBR plank.

zonder handen

De vrij introverte Kat valt liever niet op, vooral na haar pestverleden. Ze woont nu op kamers en waar haar huisgenootjes volop bezig zijn met hun drukke studentenleven, duikt Kat vooral in haar verhalen. Haar vrije tijd brengt ze vooral door bij Broodje John, waar ze een bijbaantje heeft. En dan duikt opeens de charmante Rif op. En hij wil dolgraag met haar omgaan. Er ontstaat een bijzondere vriendschap met ergens een duister randje. Rif is namelijk vastbesloten om Kat te helpen wraak te nemen op iedereen die haar leven vroeger tot een hel heeft gemaakt. Maar waar ligt de grens tussen onschuld en criminaliteit?

Na enkele pagina’s had ik Kat al in mijn hart gesloten. Ze deed me namelijk onmiddellijk aan mezelf denken: introvert en liever in haar eigen wereld, maar toch ergens bij willen horen. Ik kon me dan ook goed inleven in het personage: in haar twijfels, maar ook haar motieven. Dat het uiteindelijk anders loopt dan ze hoopte, vond ik totaal niet dom of onverstandig. In Zonder handen lees je namelijk hoe ze tot haar daden wordt gedreven en dit vond ik op een heel bijzondere manier gedaan.

Daarnaast vond ik het hele boek een mooi spel van taal, waarin ik als lezer werd uitgedaagd. Ik genoot van de flashbacks om zo het verleden te doorgronden en het verhaal bleef me maar bezig houden. Wel had ik minder met het stuk verhaal in het andere lettertype: ik snapte niet precies wat daarvan de toegevoegde waarde was.

Zonder handen bevat een aantal heftige thema’s. Er is sprake van aanranding, pesten, wraak nemen, drugs gebruik en geweld. Sommige van deze zaken worden vrij grafisch beschreven en daar moet je tegen kunnen. Ik vond het zelf een bijdrage leveren aan de opbouw van het verhaal en de motieven van de personages. Ik vond het mooi, intrigerend, heftig en confronterend. Het verhaal deed me veel en daar hou ik van. Het was een echte coming-of-age en zit erg goed in elkaar.

Het einde vond ik zelf vrij abrupt, maar het zette me wel aan het denken. Wat is waar, wat is fictie? Werd er een spelletje gespeeld met mij als lezer? Ik had graag meer gelezen, want voor mijn gevoel was het verhaal nog niet klaar. Toch heeft het ook wel weer bijgedragen aan de indruk die het boek op me heeft achtergelaten.

Zonder handen is bijzonder, intrigerend en zal veel indruk maken op lezers. Ik zou het boek zeker aanraden aan mijn leerlingen.

Ik had van te voren niet aan zien komen dat Zonder handen zo veel indruk op me zou maken. Hoofdpersoon Kat voelde meteen vertrouwd en alles wat haar overkwam maakte het verhaal ontzettend meeslepend.

Zonder handen
four-stars

Tags: , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.