Zo zit je als blogger nooit zonder inspiratie

Geplaatst op 10 februari 2017 door Emmy in Blogspiratie, Tips & Tricks / 16 Comments

Al jaren voorzie ik mijn blog vrijwel elke dag van nieuwe content. Ik kan me heel goed voorstellen dat lezers dit best wel knap vinden; ik blog immers alleen en ik lees ook weer geen zeven boeken per week om elke dag een recensie te kunnen plaatsen. Voor mij is het niet dat ik elke dag iets MOET plaatsen, maar dat ik voldoende inspiratie heb om de hele week te vullen met blogposts die voldoen aan mijn wensen.

Nu zit ik ook wel een beetje in een luxepositie; ik werk niet fulltime. Nou ja, als ik mijn blog als werk zou zien, kom ik samen met mijn andere freelancetaken en werk bij de bieb best wel boven de 40 uur per week uit, maar dat ter zijde. Bloggen is al jaren een onderdeel van mijn ‘werkweek’. Zelfs toen ik aan het afstuderen was, 2 scripties schreef, 20 uur werkte, 6 uur naar school ging en 8 uur stage liep, verscheen er elke dag een blogpost op Zon en Maan. Middels deze blogpost hoop ik dat ik iets van mijn inspiratie of aanpak op jullie over kan laten lopen.

Ik wil met dit artikel echt niet zeggen dat mijn aanpak de beste is (absoluut niet!), maar hij werkt voor mij en mijn manier van werken.

Plannen

Mijn hoofdtip is: werk vooruit. Via wordpress en blogger is het supergemakkelijk om blogposts in te plannen. Ik zeg altijd maar zo; het is overtuigende om als blogger op vaste momenten iets te laten verschijnen, dan opeens random 4 artikelen op een dag. Je kunt die vier artikelen dat beter uitspreiden over de komende week (of weken). Zo weet je meteen dat je bezoekers de komende paar dagen wat te lezen hebben (en dus terug zullen komen). Het zal jou ook meer rust opleveren; geen gestress meer omdat je morgenochtend om 8 uur perse een blogpost online wil hebben staan. Kom op zeg, het is geen werkstuk (grapje).

Wat mij hierbij helpt is het opschrijven van mijn planning. Vroeger deed ik dit in mijn agenda, maar omdat ik vaak schuif met mijn planning, werd dat een zooitje. Nu houd ik een wordbestand bij waarin ik netjes opschrijf wat ik wanneer online wil hebben. Ik kan schuiven wat ik wil en ik zie wat er wanneer online is gekomen. Als ik een blogpost geschreven heb, dan maak ik hem blauw. Is hij online gekomen, dan maak ik de datum blauw. Ongeschreven blogposts hebben een aantal aantekeningen, zodat ik weet waar ik ongeveer over wil schrijven.

 

 

Schrijf ideeën op

Dan kom ik meteen bij de volgende tip; schrijf je ideeën op. Sommigen gebruiken hier een boekje voor. Ik doe dit niet, want ik vergeet dat boekje dan. Als ik onderweg een idee heb, dan mail ik het mezelf! Net als dat ik mezelf aantekeningen mail als ik een boek uit heb. Als ik achter de computer zit, dan geef ik het idee een plekje in mijn planner. Dat betekent niet dat ik het daadwerkelijk ga schrijven, maar zo raak ik het niet kwijt. Zo heb ik nu al ideeën zat tot en met eind MAART qua blogposts (met voldoende ruimte voor recensies er tussen).

Maar waar schrijf je dan over?

Ik lees best veel in de week, dus ik kan ook veel recensies plaatsen. Maar ik schrijf ook over andere thema’s. Hierbij een lijstje met wat jou misschien kan inspireren:

 • Recenseer oudere boeken! Je hebt voor je bloggen misschien ook al wat boeken gelezen waar je nog wat over kan schrijven. of schrijf juist over boeken die je net gelezen hebt die al wat ouder zijn.
 • Schrijf over series die je vroeger las
 • Geef lees- blog- of schrijftips.
 • Reageer op andere blogposts met een eigen artikel (wel linken!)
 • Laat je inspireren door andere bloggers (maar neem niks over)
 • Ga een dag per week (of een dagdeel) lekker zitten om te bloggen. Schrijf meteen al je plannen op.
 • Schrijf eens iets persoonlijks; over nieuws of over jouw leesgedrag of over jezelf.
 • Schrijf over je biebbezoek, of je trip naar de boekhandel of naar een event.
 • Raadt boeken aan.
 • En mocht je het echt niet meer weten; er zijn duizenden tags. Persoonlijk vind ik dit soms een beetje fillers. Op den duur inspireerden ze mij niet meer. Ik lees ze nu ook minder graag, omdat ik weinig nieuws meer te lezen krijg. Anderen zijn dol op tags en het kan helpen om een dag te vullen.

Beperk jezelf

Huh? Beperken. Maar het idee is toch juist dat je over alles kunt en mag schrijven. Klopt! Maar het kan je helpen meer inspiratie te krijgen door je juist te beperken tot je niche. Stel je schrijft over young adult; waar kan je dan allemaal over schrijven? Probeer het eens; maak een lijstje met dingen waar je allemaal over zou kunnen schrijven als je enkel en alleen over young adult schrijft. Vaak zie je dat de blogs die zich richten op iets specifieks veel meer blogposts hebben dan de algemene blogs.

 

 

Tags:

Divider

16 responses to “Zo zit je als blogger nooit zonder inspiratie

 1. Ik gebruik, dankzij Kwante, een kalender plug-in via WP waarin je een superfijn maandelijks overzicht hebt en heel makkelijk posts kunt verschuiven en inplannen, ben daar zoooo blij mee! Nu ligt hierdoor mijn Happy Planner wel te verstoffen haha, maar omdat ik ook heel vaak schuif met blog posts, is dit zoveel fijner als dat je het met de hand opschrijft en moet gaan doorstrepen ofzo.

  Verder probeer ik ook elke dag iets te posten en dan zoveel mogelijk op dezelfde tijd in de ochtend en dan kan het wel voorkomen dat als er later op de dag nog iets online komt, het op een random tijd is.

  Zelf laat ik me vaker inspireren door internationale bloggers en soms door NL bloggers, maar maak er wel altijd mijn eigen ding van en als het soortgelijk is doe ik dat alleen in overleg met desbetreffende blogger. Ik wil absoluut geen copy-cat zijn! Maar in 95% van de gevallen zijn mijn blog posts gewoon eigen initiatief en inspiratie.

  Ik schrijf veel bookish memes, op vaste dagen inderdaad een bepaald artikel zoals de TAG posts op dinsdag en de wishlist wednesday op woensdag. Dit zijn posts wat inderdaad niet iedereen zal liggen, maar ik vind ze zelf gewoon nog steeds onwijs leuk om te schrijven dus dan blijf ik dat lekker doen en als ik naar m’n cijfers kijk.. dat zijn wel een van de populairdere vaste posts bij mij. Maar soms val ik inderdaad snel terug op eenzelfde antwoord als ik al eerder gaf in een soortgelijke tag en dat probeer ik ook te vermijden nu. Ik probeer nu wel echt variatie te houden in de tag posts.

  Zelf heb ik voor vaste artikels als ook losse artikels voorraden staan in zowel WP onder concepten, maar ook nog in een notitieboek. Daarin schrijf ik altijd ideetjes op over posts die ik nog kan/wil schrijven en als ik dan iets nieuws zoek blader ik daar even doorheen.

 2. Do

  Leuke post, hier kan ik zeker inspiratie uithalen. Ik ben pas weer begonnen met bloggen en ik heb zeker wat aan deze tips, dankjewel hiervoor 🙂

 3. Dank je voor de goeie blogtips. Als beginneling heb ik daar heel veel aan. Je schrijft vlot en duidelijk. Ik volg je al een tijdje. Ik ben wel een stuk ouder dan de meeste blogsters hier, maar het was altijd mijn droom om dit te doen. Na 30 jaar in het onderwijs, werk ik nu al 2 jaar in een boekhandel. Nu kan ik heel wat meer lezen. Mijn blog is ook gericht naar een ouder publiek. Maar jongeren komen zeker ook aan de beurt. Vooral kinderboeken ook, want ik was boekenjuf vroeger. (www.booksandwords.be)

 4. Goede tips! Ik probeer dat nu voor mijn andere twee blogs meer in te voeren. Voor Ikvindlezenleuk plaats ik recensies op de dag dat ze aangeleverd worden. Er kunnen daardoor opeens 10 recensies van kinderen & jongeren online komen. Ik plan met Wunderlist, o.a. een app, en ik maak hier lijstjes in en doe er een datum bij waarop ik het online wil hebben. Daarnaast gebruik ik ook mijn online agenda. Als een artikel niet lukt voor een bepaalde dag kan ik die gemakkelijk verplaatsen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.