Zo schrijf ik mijn recensies

Geplaatst op 15 februari 2017 door Emmy in Blogspiratie, Tips & Tricks / 14 Comments

Op bijna elke boekenblog verschijnen ze: recensies, leesverslagen, boekbesprekingen. Hoe je ze ook noemen; boekbloggers beschrijven in blogposts wat ze van bepaalde boeken vinden. Dit is niet alleen nuttig voor lezers, het helpt uitgevers en auteurs ook om onder de aandacht te komen en als blogger vind ik het ook fantastisch om mensen boeken aan te kunnen raden. Ik denk ook dat elke blogger een net iets andere manier van aanpakken heeft, en daarom leek het me leuk om een kijkje in mijn keuken te geven. Hoe pak ik mijn recensies aan?

Meestal schrijf ik een aantal recensies op een dag. Dus maak ik ook foto’s voor meerdere boeken.

Stel, ik heb een boek gelezen (wow): de kans is dan heel groot (99%) dat ik er ook een recensie van zal schrijven. Ongeacht of een boek net uit is, nog moet verschijnen of al jaren in de boekhandel ligt. Ik wil een brede kijk geven op young adult en fantasy, want dit zijn mijn type boeken en dat is ook de doelgroep van mijn blog (hoi!).

Ik wil dus een recensie gaan schrijven

Allereerst ga ik er even goed voor zitten. Ik heb ondertussen ervaren dat ‘even tussendoor’ niet bij zal dragen aan een serieuze recensie. Ik klap mijn laptop open en kijk welke boekrecensies ik in de planning heb. Zoals jullie onlangs konden lezen heb ik een blogplanning. In die planning heb ik ook al wat kleine dingetjes over het boek gezet. Deze gedachten kwamen bij mij op tijdens het lezen of vlak na het lezen en heb ik naar mezelf gemaild. Zo kan ik altijd terugvallen op mijn beleving tijdens het lezen. Die aantekeningen vormen tevens het kader waar ik mijn recensie omheen ga bouwen.

Vervolgens ga ik naar Goodreads. De informatie bovenaan mijn recensie komt vrijwel altijd van goodreads. Als een boek er nog niet op staat, dan voeg ik hem toe (ik ben Goodreads Librarian).

Dan is het foto-tijd! Voor ik mijn recensie ga typen ga ik fotos maken (tenzij ik dat al eerder heb gedaan). Ik fotografeer met mijn Sony a5000, een systeemcamera. Ik probeer met kleur en compositie te spelen en ik zorg voor een foto of 5 om te gebruiken bij mijn recensie. Ik kan me nu niet meer voorstellen dat ik ooit recensies zonder foto’s schreef!

Zodra de foto’s klaar zijn laad ik ze op mijn computer en pas ik de belichting, de eventuele compositie en de grootte aan. Vervolgens is het echt tijd om te gaan schrijven. Ik open een nieuwe blogpost en plaats de titel, serie en auteursnaam. Daarna plaats ik alvast een link naar de verkooppagina en plaats ik de foto’s. Ook mijn aantekeningen plak ik alvast in mijn tekstruimte.

En dan begint het schrijven…

Ik begin vrijwel altijd met een inleiding; hierin vertel ik waar ik het boek vandaan heb, wat ik er van verwachtte, waarom ik het ben gaan lezen etc. Vervolgens vat ik in één alinea nog eens kort samen waar het boek over gaat (de achterflap klopt niet altijd).

Vervolgens beschrijf ik in een aantal alinea wat ik van het boek vond. Hier gebruik ik mijn aantekeningen voor! Ik schrijf over de plot, de personages en welk gevoel het boek bij mij opwekte. Ik probeer hierbij te letten op overgangen en ook op hoeveel woorden ik gebruik. De totale tekst (zonder achterflap) wil ik het liefst tussen de 300 en de 700 woorden houden bij een recensie. Een langere recensie lezen mensen meestal niet. Gemiddeld is mijn recensie zo rond de 500 woorden.

Ik sluit af met een quote die mijn gevoel in een zin samenvat en met een concluderende alinea, waarin ik mijn algemene mening samenvat en nog eens herhaal. Daarna kijk ik of ik geen dubbele dingen vertel, plaats ik de foto’s op een mooie plek en ga ik verder.

Want na het schrijven van de recensie is het nog niet klaar!

En dan?

Allereerst ga ik aan de slag met SEO. Het kan dan zo zijn dat ik nog wat tekst in mijn recensie moet aanpassen. Hiervoor gebruik ik de plugin YOAST. Daarna ga ik de informatie van het boek invullen in een speciale plugin: De Ultimate BookBlogger Plugin. Dit is een betaalde plugin die er voor zorgt dat mijn informatie altijd netjes boven de recensie staat en er automatisch updates worden gemaakt op de recensie overzichtspagina’s. Ik gebruik deze plugin nu al een paar jaar en ik ben er nog steeds heel erg blij mee. Het was een enorm werk om de boeken te verwerken, maar nu weet ik niet beter.

Maar gaat het dan allemaal zo makkelijk?

Nee. Soms weet ik niet zo goed hoe ik iets moet verwoorden. Soms kijk ik op Goodreads of op andere blogs hoe zij een bepaalde mening hebben verwoord. Dit inspireert mij dan om er iets over te zeggen. Ik wil namelijk zo eerlijk mogelijk zijn en dingen niet mooier maken dan ze zijn. Maar ik wil mijn kritiek ook opbouwend verwoorden. Soms is dat heel lastig.

En soms mag je op een boek. AAAAAH! Zo tof!

Ook probeer ik een goede balans op te maken tussen serieus en persoonlijkheid. Ik kan wel fangirlen over een boek of serie; maar op mijn blog wil ik me liever focussen op waarom ik iets dan zo fantastisch vind. Dit is een bepaalde toon die ik heb gekozen en waarvan ik weet dat ik hem als constante in kan zetten. Daarnaast zou ik gewoon niet overal 100% serieus over kunnen doen, maar ben ik ook niet grappig genoeg om overal grappig commentaar op te leveren.

Ben ik klaar? Dan plan ik mijn blogpost in en plan ik hem ook alvast op facebook in. En dan? Dan mag ik mijn gerecenseerde boek een ander kleurtje geven in mijn excelbestand. OH YESSSS.

Boeken recenseren in de juiste mood is alleen maar beter.

Dus, wat gebruik je?

Samengevat zijn dit mijn ingrediënten voor een boekrecensie:

 • Het boek (gelezen)
 • Mijn fotocamera (Sony A5000) en eventuele props (kaarsen, placemat, nepbloemen, mijn celebrate books dekentje etc.)
 • Mijn laptop
 • Word (met mijn blogplanning)
 • Mijn blog (duh) en een werkende internetverbinding (NEE ECHT!?)
 • Goodreads (echt, heilig!)
 • Bol.com partner plugin
 • YOAST
 • Ultimate Bookblogger Plugin
 • Koekjes of chocolade
 • Tijd

Ik denk oprecht dat iedereen het in zich heeft om een goed leesbare recensie te schrijven, maar dat je er ook een beetje in moet groeien. Al doende leert men. Natuurlijk hebben sommige mensen een natuurlijk fijne schrijfstijl of een fantastisch gevoel voor humor; dat hoeft jou niet te beperken. Je kan het, tijger!

Heb jij bepaalde gewoontes bij het schrijven van recensies?

 

Tags:

Divider

14 responses to “Zo schrijf ik mijn recensies

 1. Soms dan is mijn recensie ‘af’ en dan kan ik echt nog even gaan staren. Ik mis iets. Dat is dan zo vervelend. Of dat ik bepaalde dingen niet kan verwoorden zoals ik het wil. Ik merk ook dat het schrijven van recensies heel erg vanzelf gaat of dat ik ooit heel erg moet nadenken. Maarja ons blogje is nog niet zo oud en ik heb nog niet zoveel ervaring. Maar dat komt vanzelf wel goed (hoop ik, haha). Oh en ik hou van foto’s maken!

 2. Leuk om te lezen! Ik schrijf mijn artikelen vrijwel altijd ’s ochtends, op dagen dat ik vrij ben, vlak na het ontbijt. Dan ben ik het meest helder. Heb jij ook een vast tijdstip?

 3. Liz

  Leuk om te lezen! Vooral ook dat je het een beetje hetzelfde doet als ik, maar tegelijkertijd ook weer heel anders (goh, lekker tegenstrijdig dit).

  Ik schrijf meestal de recensie aan de hand van een kort lijstje steekwoorden dat ik heb geschreven, net als het boek uit is en nog vers in mijn hoofd zit. Vaak schrijf ik hem pas een paar dagen later, dus dan bouw ik mijn recensie aan de hand van dat lijstje steekwoorden. Met die woorden kan ik het boek ook weer probleemloos terug halen.

  Daarna laat ik de recensie een paar dagen/weken (maar meestal dagen) staan en herlees ik hem nog een keer. Dan plan ik hem in en maak ik ook foto’s en een quote.
  Ik schrijf trouwens meestal ’s middags of laat in de avond.

 4. Heel veel liefde voor tips! Wat ideaal. Ik heb meteen weer zin om te gaan bloggen ^^
  Maareh. Hoe plan je een post in op facebook als deze post nog niet online staat?

  • Door de voorvertoning van de link (waar pagina niet gevonden staat) weg te halen en zelf een foto toe te voegen. Dan is de link aanklikbaar, maar krijg je geen foutmelding.

 5. Leuk om te lezen hoe jij dat doet 🙂
  Ik merk dat ik mijn recensies het liefst zo snel mogelijk schrijf trouwens, om het gevoel vast te houden dat ik tijdens het lezen had. Ik ben ook steeds meer bezig met opschrijven tijdens het lezen, maar dat is voor mij echt een gewoonte die ik moet ontwikkelen.

 6. Over het algemeen heb ik niet bepaalde gewoontes bij het recenseren, misschien dat ik toch wel aantekeningen ga maken. Toch lukt dat niet bij mij, tijdens het lezen wil ik gewoon genieten! Dan is het toch wel wat lastiger om een te gek boek te recenseren. Vaak heb ik dan nauwelijks iets te zeggen over het boek. Dan kan ik het alleen maar aanraden!
  Bij een vreselijk boek heb ik dan wel wat meer te zeggen, haha. Helaas is het dan vooral een negatieve recensie, maar ik probeer er toch wel wat bij te schrijven wat ik dan wel goed vond.

  Goede tips voor bijvoorbeeld een beginnende blogger (ik!), maar voor een al wat langer bloggende blogger is het waarschijnlijk ook heel handig. Zo kunnen we van iedereen nog wat leren!

 7. Die teksten op de achterflap zijn soms echt bizar. Dan staan er grote fouten in of ze geven een heel vreemd beeld van het uiteindelijke verhaal. Ik noteer meestal tijdens het lezen enkele bedenkingen én zaken die me opvallen. Vervolgens typ ik die in korte puntjes uit in een tekstbestand en daar ga ik dan mee aan de slag tot ik het gevoel heb dat mijn mening een beetje duidelijk is geformuleerd. Dat lukt jammer genoeg niet altijd even goed. Wanneer ik super enthousiast ben over een boek wordt mijn recensie immers al snel ontzettend lang en dan moet ik beginnen snoeien. Een andere keer spreekt een boek me dan weer minder aan maar is het moeilijk vast te stellen wat me nu juist tegensteekt.

 8. Jennifer

  Ben hier super veel mee opgeschoten! Heb het een tijdje terug geprobeerd, maar dat lukte niet helemaal. Ga het toch maar weer eens oppakken!

 9. Ik vind recensies schrijven heel erg moeilijk en daarom totaal niet leuk. Na deze tips te hebben gelezen ga ik het toch weer een keertje proberen. Ik vind het wel lastig om andere recensies te lezen zonder het mijn post te laten beïnvloeden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.