Zo promoot je je boekenblog als een baas

Geplaatst op 16 januari 2017 door Emmy in Blogspiratie, Tips & Tricks / 32 Comments

Ik zal het niet onder stoelen of banken schuiven; na een aantal jaar bloggen kan ik zachtjesaan wel zeggen dat ik een van de bekendere young adult boekenbloggers ben van Nederland. Dit bedoel ik niet arrogant. Het heeft mij namelijk jaren gekost om te komen waar ik nu ben en wekelijks steek ik er bijna een fulltime werkweek aan tijd in. Als ik toch eens betaald kon worden… Dan zou het leven rooskleurig zijn. Ha. Maar ondanks dat het bloggen mij geen stabiele financiële basis kan geven, is het wel iets waar ik heel veel energie uit kan halen; ik kan namelijk heel veel passie met jullie delen!

En naast passie deel ik ook heel graag mijn kennis en ervaringen. Onlangs kreeg ik van een van jullie (Hallo Anouk!) een mailtje met de vraag of ik misschien een blogje wilde schrijven over het promoten van je blog. Hoe je dat doet en waar je aan zou kunnen denken. Natuurlijk wil ik dat! Ik wil echter wel meteen de kanttekening dat niks van wat ik nu ga zeggen de juiste manier is. Het is zoals ik het zie en hoe ik het zelf aanpak.

Laat ik beginnen bij de valkuil waar de meeste beginnende bloggers tegenaan lopen; doorzettingsvermogen. Bloggen is investeren. Vooral in tijd en uiteindelijk ook wel in geld. Je wilt immers je gezicht laten zien, groter worden etc. Dit zal ik later nog meer benoemen. Natuurlijk kan het ook zijn dat je enkel wilt bloggen voor jezelf (en je beste vriendin, die alles van je leest), maar stiekem willen we allemaal onze 15 minutes of fame, toch?

Voor lezers is het fijn als ze weten waar ze aan toe zijn. Een blogschema kan hierbij helpen. Als lezers weten dat je drie dagen in de week (bijvoorbeeld maandag, woensdag en vrijdag) een blogpost online hebt staan, dan weten ze dat ze dan kunnen komen kijken voor wat nieuws. In de andere dagen zou je echter ook nog wat met je promotie kunnen doen. Deel oudere artikelen via social media of plaats iets anders bloggerelateerd op social. Dit is gewoon in te plannen via facebook of hootsuite.

Social media is belangrijk, interactie nog belangrijker

De boekblogcommunity is naar mijn mening niet echt te vergelijken met andere soorten blogniches. We zijn een bepaalde community, bestaande uit lezers met passie voor een ding: boeken. Veel lezers zijn een beetje introvert en kunnen zich middels hun blog juist uitdrukken. Het helpt heel erg om contact te zoeken met andere bloggers; het is gezellig, we kunnen van elkaar leren en gunnen elkaar (meestal) alles van de wereld. Je zult merken dat wanneer andere bloggers jouw nieuwe (of bestaande) blog leren kennen, ze erop gaan reageren of zelfs een link naar jouw blog zullen plaatsen.

Interactie, dat is het toverwoord. Want als blogger wil je zelf ook interactie. Het leukste van blogposts schrijven vind ik dat er mensen op kunnen reageren. Een post of recensie is naar mijn beleving vooral geslaagd als er een reactie verschijnt. Niet alleen krijg ik dan een veel beter inzicht of een blogpost daadwerkelijk wordt gelezen, het voelt voor mij ook als een stukje waardering.

 • Reageer op andere bloggers. Jouw naam wordt aanklikbaar, dus de kans bestaat dat mensen jouw blog ook gaan bekijken.
 • Vul af en toe een tag in en tag andere bloggers.
 • Zoek contact met andere bloggers.
 • Reageer op reacties van je lezers.
 • Stel een vraag.
 • Deel je post via social media, maar verklap niet de kern van je verhaal al meteen.

Technische aspecten – nee, zo eng is het echt niet.

Verwachten dat je blog binnen een maand helemaal hot en happening is, dat is niet zo realistisch. De grote blogs (klinkt dat eng?) hebben er jaren over gedaan om zo groot te worden en in de tussentijd hebben ze ook van alles moeten leren. Bloggen is namelijk deels vallen en opstaan; er bestaat geen opleiding voor en er is geen perfecte manier. Er is alleen een manier die voor jou goed werkt en die moet je nog zien te vinden. Komt vanzelf! Doorzetten, zoals ik al zei! Er zijn echter wel wat technische aspecten die je kunnen helpen om je blog al vanaf dag een beter gevonden te laten worden. Ikzelf ben daar pas vrij laat mee aan de slag gegaan. Het gevolg; honderden blogposts die ik na moest kijken. OEPS! Maar het is het waard.

 • Het is belangrijk om goed gevonden te worden via zoekmachines. SEO noemen we dat. Plugins als Yoast kunnen helpen om je blogpost SEO-proof te schrijven. (Let op, dit kan enkel bij een zelfgehoste site). Ook zonder Yoast is het te doen, maar dan dien je zelf te letten op alle ‘regeltjes’.
 • Houdt je bezoekerscijfers in de gaten. Zelfs al boeit het je niet of er nu 5 of 500 mensen per dag komen; je statistieken bekijken kan heel nuttig zijn. Zo zie je via welke weg mensen op je site komen, hoe lang ze blijven, hoeveel pagina’s ze kijken en welke links ze aanklikken. Deze gegevens kunnen jou helpen om nog betere content te bieden.
 • Je ontkomt er niet aan; Social Media. Dit is dé manier om (nieuwe) lezers te bereiken. Ze komen immers niet zomaar op je blog.

Investeren loont

Investeren is een eng woord, omdat iedereen het linkt aan geld. Als beginnende blogger zul je vooral heel veel tijd investeren in bloggen. Ik ben wekelijks behoorlijk wat uren bezig; blogposts schrijven, mails beantwoorden, foto’s maken. Het hoort er allemaal bij en het komt je blog ten goede. Maar uiteindelijk wil je misschien meer. Meer opties, meer mogelijkheden. Je gaat investeren en dit hoeft niet veel te kosten, maar kan wel heel nuttig zijn om je blog nog professioneler over te laten komen.

Denk hierbij aan

 • Het kopen van een domeinnaam en een host.
 • Het kopen van een thema (wat een betere uitstraling geeft, beter werkt in combinatie met google of gewoon betere functies heeft)
 • Het laten ontwerpen van een logo of header
 • Het drukken van visitekaartjes
 • Het kopen van boeken
 • Het kopen van kaartjes voor events (en reiskosten er naar toe)

Nog wat tips:

 • Geef niet op!
 • Wees jezelf, want je bent echt leuk genoeg!
 • Probeer origineel te zijn.
 • Leer. Van je struikelblokken, van anderen, van internet.
 • Doe mee met tags
 • Doe mee met blogtours
 • Werk samen
 • Ga het contact aan
 • Laat jezelf zien.
 • Deel visitekaartjes uit
 • Ga naar events (of organiseer er een!)
 • Zorg dat je blog er mooi uitziet.

Zijn er nog meer blogelementen waar je graag tips over zou willen hebben? Of heb je nog een vraag over het aan de man brengen van je blog: laat dan vooral een reactie achter!

Bewaren

Tags: ,

Divider

32 responses to “Zo promoot je je boekenblog als een baas

 1. Dag Emmy, dank voor je tips. Ik zal ze zeker kunnen gebruiken. Ik ben bezig met de voorbereiding van een boeken- en taalblog. Die zal ik binnenkort online zetten. Ik ben wel een stuk ouder dan jou, dus zullen de boeken die ik lees wat anders zijn. Maar toch boeien de ya-boeken mij ook. Ik heb ook de hele Harry Potterreeks vroeger gelezen toen mijn kids klein waren. Ik kom graag kijken op je blog. Je schrijft met een gemak. Steeds leuk om je te lezen. Tot later. Danielle

 2. Super interessante post!! En ik ben het eigenlijk op alle fronten wel met je eens.
  Ik zie mezelf alles behalve een doorgewinterde blogger aangezien ik mijn eerste jubileum nog moet vieren. Maar misschien juist omdat ik zelf nog aan’t groeien ben en nog niet lang bezig ben, kan ik mijn ‘ervaringen met bloggen’ als een motivator laten spreken. Ik ben vanaf dag 1 echt enorm toegewijd geweest en heb er ondertussen echt al veel bloed, zweet tranen en heel veel energie in gestopt.

  Wat mij opvalt is dat tegenwoordig veel mensen ‘even’ een blogje willen starten en dan gaan vragen om inspiratie aan anderen, al voordat ze begonnen zijn. Dan denk ik: als je nu al moet zoeken voor inspiratie? Wat geeft dat dan voor de toekomst (ik denk zelf toch graag al een beetje vooruit bv)
  Of mensen wat al vanaf het begin af aan bezig zijn met: hoe krijg ik nu meer volgers? en dan meteen 10 winacties gaan doen.. Oké, ieder zijn eigen aanpak! Want ik doe ook gewoon mijn eigen ding en doe het zoals ik denk dat het goed is. Maar ik denk dat veel bloggers Te veel willen en verwachten in het begin en dat ze die gedachtes gewoon echt moeten bijstellen. Mensen moeten je leren kennen en wat bij mij vooral enorm geholpen heeft is dus inderdaad heel erg actief zijn op social media
  en interactie met andere bloggers maar vooral ook lezers. En dat is ook iets wat ik hartstikke leuk vind om te doen. Ik wordt er zo blij van als mensen reacties achterlaten op de blog alsook op de social media posts.

  En zelf houd ik inderdaad mijn statistieken wel in de gaten. Er zijn bloggers wat het niet doen en dat snap ik ook volledig, maar als ik zelf bv. mijn statistische groei zie van de afgelopen 10 maanden wordt ik daar zo enorm enthousiast en blij van en dat geeft me echt een Boost om actief bezig te blijven. Het motiveert mij dan ook enorm om nieuwe inspiratie op te blijven doen en gewoon bezig te zijn met de blog, zowel qua lay-outs (omdat ik gewoon nog steeds niet gevonden heb wat ik precies wil switch ik helaas nog wel eens vaker hierin haha) als ook inhoudelijke dingen.

  Zelf kocht ik een hosting en domeinnaam na 1 maand bloggen. Ik vond die .wordpress.com achter mijn naam vreselijk (mijn mening) en ben zo blij dat ik zo snel overgegaan ben op een eigen domeinnaam. En tja eerlijk; wat is die €30 nu voor een heel jaar? Ik vond het in ieder geval meer dan waard om dit bedrag uit te geven voor mijn domein en hosting!

  Het drukken van visitekaartjes/boekenleggers staat nog hoog op mijn to-do list maar ik wacht nog even af tot ik mijn nieuwe header online heb 🙂

  Het kopen van boeken is voor mij gelukkig geen probleem haha, want ik koop eigenlijk zelfs Te Veel hihi..

  Maar bottom line; investeer, steek er energie in en laat vooral je eigen IK zien! Dat heeft bij mij geloond en ik ben zelf wel een beetje trots op wat ik heb mogen bereiken op nog geen jaar tijd. Ik sta bij 2 uitgevers in de lijst waarvan ik boeken krijg (wat mij beiden zelf benaderd hebben, want ik mail zelf eigenlijk nooit om te vragen voor een recensie exemplaar) en mijn bezoekers aantallen zitten nog steeds in een stijgende lijn dus ik ben gewoon echt een hele happy blogger! En wat vooral ook nog iets is wat ik kwijt zou willen: Inspiratie opdoen bij anderen is niet erg en juist leuk! Ik haal ook inspiratie bij anderen, vaak internationaal, maar ik maak er altijd mijn eigen ding van en dat is denk ik ook heel belangrijk! Wordt geen copy-cat!!!

  En vooral: In eerste instantie voor jezelf bloggen, delen wat je wil delen met de buitenwereld en niets doen om anderen maar te ‘pleasen’ en hierbij onbewust jezelf laten beïnvloeden met hetgeen wat jij wilde doen met je blog.

 3. Toffe post Emmy! En ik kan wel een heel boekwerk neer pennen maar eigenlijk heeft Melissa al gezegd wat ik precies denk! Dat hebben wij nou altijd haha!

  Ik denk dat een grote fout die sommige mensen die een blog beginnen maken is dat ze denken dat ze dat wel fftjes doen! Zoals je zegt zit er heel veel werk in! Hier zit er ook zeker een part-time baan in naast het huishouden, het mama zijn en een eigen bedrijf. Maar bloggen moet in eerste instantie voor jezelf zijn! Voor mij is mijn blog ontspanning 🙂 Dus ik vind het heerlijk om er tijd aan te spenderen! Het liefst zou ik er nog veel meer tijd in steken maar dan loopt de rest in de soep haha!

  Ook heel erg eens met Melissa dat een domein toch wel een must is want ik vond die wordpress.com ook zo afschuwelijk staan hihi!

  En statistieken, ik ben een cijfertjes en lijstjes freak dus ik hou van die nummertjes kijken! Met Yoast ben ik nu denk ik een maandje druk…. ik moet dus net als jij nog heel wat artikelen aan gaan passen uit het verleden!

 4. Lisa

  Wauw, wat een tips! Ik wil zelf wel gaan bloggen, al begin ik te twijfelen als ik deze tips hier lees. Want met zoveel bloggers: hoe interessant is mijn boekenblog dan nog? En ga ik dat allemaal wel volhouden? Het zijn mega goede tips overigens! Ze zetten me wel even flink aan het denken!

 5. Goede tips Em! Ik merk dat ik het zelf heel fijn vind als bloggers ook op social media actief zijn en daar goed hun persoonlijkheid laten zien. (i.p.v. bijvoorbeeld een Twitteraccount met alleen maar links naar artikelen en zonder enig interactie met lezers/andere bloggers.)

 6. Andrea

  Bedankt, Emmy! Ik heb (nog?) geen blog, maar er zitten dingen bij waar ik op een andere manier wel iets aan kan hebben. En ik probeer al wat regelmatiger te reageren op blogposts. Vaak denk ik “o, dat doe ik later wel” en dan komt er niet van. Maar ik ben gaan beseffen dat het voor de blogger leuk is om reacties te krijgen. Je hebt dat nu weer bevestigd.

 7. Interactie is inderdaad een grote. Ik kan merken aan mijn stats dat ik momenteel minder interactief ben bij andere (en voornamelijk buiten mijn bekende kring van vrienden) blogs (baby wil ook aandacht). Zelf vind ik naar events gaan moeilijk en nu al helemaal. Maar dat komt vast wel weer eens. Domein en visitekaartjes heb ik nog geen behoefte aan. Aan wie zou ik die nu moeten geven, haha. SEO heb ik mij nog steeds niet in verdiept. Zou wel moeten maar ach, zolang ik het leuk heb op mijn hoekje van het internet. 😉 Maar toch ga ik het nog eens doen, die SEO bekijken. Aandachtspuntje voor 2017.

  Leuke blog.

 8. Super handig artikel 🙂 voor zowel mensen die dromen van een blog als beginnende bloggers als ‘gevorderde’ bloggers. Zeker het doorzettingsvermogen vind ik belangrijk, omdat je in het begin denkt dat iedereen je blog leuk gaat vinden omdat je er zelf zo enthousiast over bent, maar dat valt altijd tegen omdat niemand je nog kent. Maar uiteindelijk weegt het wel op als mensen je blog gaan waarderen, hoe weinig het er in het begin ook zijn 😉

 9. Heel erg bedankt, Emmy! Hier heb ik zeker te weten wat aan :-). En zeker ook aan alle reacties van andere bloggers, geweldig!

  Ik vind het nog lastig om te bedenken wanneer ik welke blogjes erop zet. Sowieso vind ik het moeilijk om te bedenken wat ik allemaal kan schrijven. Ik wil niet alleen maar recensies en TBR’s maken, ik wil ook echt persoonlijkheid in mijn blog leggen. Daarom wil ik ook wat met mijn studie geneeskunde. Ik werk in het ziekenhuis en daar maak ik toch soms dingen mee… Die dingen zijn lang niet altijd goed op papier te zetten. Zoveel emoties – soms schieten woorden te kort.

  Het lijkt me erg leuk om een keer een tag te doen – de Harry Potter Life Tag die je laatst plaatste leek me erg leuk (Harry Potter, duh!). Verder moet ik maar even op zoek naar welke tags er nog meer zijn, er zijn vast leuke!

  Ook moeilijk vind ik hoe je om moet gaan met social media. Ik ben nu bezig met ontdekken welke bloggers er allemaal zijn en wie ik leuk vind om te volgen en er reacties bij te schrijven. Ik heb social media-accounts, maar het is allemaal even uitproberen wat men leuk vind en vooral – want dat vind ik heel erg belangrijk – wat ik zelf leuk vind om te plaatsen. Ik doe het immers gewoon voor mezelf, als een uitlaatklep. Mijn studie kan erg zwaar zijn! Lezen geeft me de laatste tijd veel meer ontspanning en dat is heerlijk. Ik vind het erg leuk om over boeken te kunnen kletsen en mijn mening kwijt te kunnen. Ik heb echter geen vrienden die zo van lezen houden als ik en daarom is het soms lastig (buddyreads lopen er vaak op uit dat ik het boek de volgende dag uit heb en dat de vriendin die dan ook wel leest er maanden over doet). Gelukkig is daar de boekblog-community! Als ik een boek gelezen heb, ga ik zoeken op blogs van bloggers die ik leuk vind, omdat ik benieuwd ben wat zij er van vonden.

  Over die events – Ik heb een kaartje voor YALfest :D. Ik heb er ontzettend veel zin in. Zoals ik al zei – ik heb geen vrienden die zo gek zijn van boeken als ik en ik heb dus ook niemand kunnen over halen om mee te gaan. Maar toen dacht ik: ik ben ook gek ook. Ik WIL hier heen. Waarom ga ik dan ook niet gewoon? In mijn eentje. Ik voelde me best bad-ass toen ik het kaartje ook daadwerkelijk kocht. Ik weet dat er heel veel aardige mensen rondlopen, maar ik vind het toch een beetje eng. Zomaar op iemand afstappen die je niet kent… dat is toch wel spannend. Ik denk wel dat het goed gaat komen verder!

 10. Een eigen domeinnaam en sitekaartjes heb ik al. De interactie vind ik zelf ook één van de leukste zaken van het bloggen dus dat zit ook wel goed. Bezoekcijfers check ik eigenlijk niet zo vaak. Doorgaans enkel wanneer ik zo’n terugblik-post aan het voorbereiden ben of wanneer iemand er (bijvoorbeeld tijdens #vraaghetdeboekblogger) naar vraagt. Met SEO heb ik me tot nu toe nog steeds niet beziggehouden. Misschien komt daar ooit nog wel verandering in maar tot nu toe lijkt het me vooral zonde van mijn leestijd

 11. Zeer fijne post, met veel goede en bruikbare tips. Voor mezelf weet ik dat ik niet heel actief ben op social media. Het lijkt me leuk echt een op een in contact te komen met medebloggers en medeboekengekken, maar merkte tijdens de lancering van het vervloekte kind, dat ik door mijn leeftijd wat buiten de bood val. Ik hoef geen mega blog, maar een vaste achterban is wel leuk.
  De insteek van mijn blog was bij de start vooral, het plezier in schrijven hervinden en delen. Dat is nog steeds de hoofd insteek voor mij. De reacties van Melissa en Kwante vind ook erg fijn en aanvullend.

 12. Je geeft ontzettend fijne tips 🙂 Die visitekaartjes, dat ik daar niet eerder aan gedacht heb! Voor mijn Etsy-shop had ik ze wel, nooit eraan gedacht dat ik ze ook voor mijn blog aan kon maken …

 13. Mooie blogpost met veel goede tips! 🙂 Ik ben zelf nog steeds erg beginnend en steek minder tijd in het bloggen dan zou moeten. Ook vind ik het best moeilijk om mijn blog te promoten, ik wil namelijk niet opdringerig zijn. Ook vroeg ik me af hoe blogtours eigenlijk werken… word je daarvoor benaderd door uitgevers? En als ik een boek wil aanvragen, moet ik dan gewoon mailen naar de uitgeverij?
  Zomaar wat vraagjes die ik had :).

  • Meestal benaderen uitgevers de bloggers voor een blogtour; soms staat er een oproep op social media. Wat aanvragen betreft zijn er wat mogelijkheden; of je mailt een uitgever met een aanvraag, of je vraagt of je op de perslijst mag, of je wacht af tot uitgevers jou benaderen. Een boekenblog onderhouden draait natuurlijk niet om het krijgen van boeken. 🙂

   • Ah, oké. Duidelijk! 🙂
    Nee, precies. Het gaat me er ook niet om gratis boeken te krijgen, hoor. Aan de andere denk ik dat een uitgeverij benaderen wel kan bijdragen aan het opgemerkt worden, alhoewel je dan misschien geen erg goede indruk maakt. Een boek aanvragen brengt tegelijkertijd verantwoordelijkheden met zich mee, want de uitgeverij verwacht er wel iets voor terug. Daar ben ik me wel van bewust.

    Bedankt voor je antwoord! 🙂

 14. Na 3 jaar een wp.com site te hebben gehad ben ik overgestapt naar een punt nl site. Helaas ben ik in die tijd ook geswitchd (wat een woord) van onderwerp.
  Ik was ooit boekenblogger, maar vond lifestyle wel boeiend.
  Maar het was het gewoon niet. Had ik moeten weten want boeken zijn mn passie. Dus toen mijn domeinnaam aan het verlopen was voor dat jaar besloot ik zo snel mogelijk terug te gaan naar mijn boekenblog.
  Goddank was mijn vertrouwde domeinnaam nog vrij en nu ben ik super gelukkig met mn blog!!
  Al zijn deze tips wel handig ^^
  Dus dankje

 15. Dank voor alle tips! Hier een startende boekenblogger maar al wel 5 jaar ervaring met (lifestyle)bloggen en heel veel van je tips zijn herkenbaar.

 16. Priscilla

  Hoi Emmy,

  Bedankt voor alle tips. Ik zit nu al geruime tijd na te denken om een blog te starten, en door jouw tips krijg ik steeds meer het gevoel dat ik het gewoon moet doen. Ik vind het alleen een beetje eng, want dan ben je ineens “out there”. Een van de lastigste dingen vind ik nog wel het bedenken van een goede/leuke naam. En natuurlijk maak ik mezelf zorgen of ik wel genoeg content heb om consistent te bloggen. Ik wil namelijk graag een boekenblog starten, maar daarvoor moet je natuurlijk wel ontzettend veel lezen 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.