YA boeken voor lezende boys

Geplaatst op 29 juli 2017 door Emmy in Boeken / 4 Comments

Het lijkt haast alsof bijna alle lezers meisjes zijn. Of dat er bijna alleen maar young adult boeken voor meiden verschijnen. Gelukkig zijn er ook een tal van boeken voor young adult lezende boys op de markt en wij vonden het tijdens onze presentatie van een tijdje terug belangrijk om dit nog eens extra te onderstrepen.

Joost zal het met mij eens zijn; er zijn heel veel toffe en stoere boeken voor jongens, maar veel van het leespubliek lijkt vrouwelijk te zijn. Op facebook en andere social media kanalen lijken vooral de meiden de boventoon te voeren en ook onder de bloggers zijn er slechts enkelen van het mannelijke geslacht. Zonde! Want vooral onder tienerjongens hangt nog wel eens het idee dat lezen absoluut niet hip is en enkel voor nerds.

Hallo. Lezen is toch super cool? Het is goed voor je en biedt de ideale ontspanning.

We stelden het volgende lijstje samen:

– Riders – Veronica Rossi
– De IJzerproef – Holly Black & Cassandra Clare
– Percy Jackson – Rick Riordan
– Terra Fabula – Peter DeWillis
– Half Zwart – Sally Green
– Artemis Fowl – Eoin Colfter
– De grote freakshow – Darren Shan
– Eragon – Christopher Paolini
– Sleedoorn – Kevin Sands
– Nedergrim – Matthew Jobin
– Ik ben nummer vier – Pittacus Lore
– Legend – Mary Lu
– Boy Nobody – Allen Zadoff
– Staalhart – Brandon Sanderson
– Lockwood & Co – Jonathan Stroud

Dit zouden volgens ons vooral boeken zijn voor de ondergrens van Young Adult, dus de wat jongere lezer. En dit is natuurlijk maar een kleine greep in het aanbod.

Op scholen eisen ze van kinderen vaak dat er boeken van Nederlandse auteurs worden gelezen en stiekem liever ook geen fantasy. Ik vind dat jammer, want wat is er mis met verhalen die zich eens niet in deze wereld afspelen, of waar dingen in gebeuren die niet kunnen. Alsof het boek dan niet van de juiste kwaliteit kan zijn. Dit stoort me, want ik ben het er absoluut niet mee eens. Ook het fantastische genre kan een tal van fantastische boeken vinden die juist goed passen bij de wens van jongens. Stoerdere boeken, daar is niks mis mee. Zolang ze maar van lezen blijven houden, toch? Het is tijd om te stoppen met het beperken van wat kinderen en jongeren mogen lezen. Er is zo veel moois. Laat ze de wereld van het lezen ontdekken en hun eigen voorkeuren ontwikkelen, in plaats van dat we ze opleggen wat ze mooi zouden moeten vinden.

Dus daag je beste vrienden uit, geef je jongere neefje of broer een boek en laat je stem horen als je een jongen bent die van lezen houdt.

Tags: ,

Divider

4 responses to “YA boeken voor lezende boys

  1. Wat handig dit lijstje! Laatst zei mijn broertje, die eigenlijk nooit leest behalve de lijst voor school, dat hij lezen wel leuk vond maar alleen als het verhaal echt spannend is. De literatuur voor school spreekt hem niet aan, en dat begrijp ik heel goed. Ik was van plan hem een boek van Mirjam Mous te laten lezen. Ik denk dat haar jeugdthrillers hem misschien wel aan zullen spreken 😀

  2. Fijne lijst weer! Ook deze neem ik mee komend schooljaar. Ik merk dat jongens vaker terugvallen op de Donald Duck/andere stripboeken of voetbalboeken; zowel verhaal als informatief. Leuk om weer wat nieuwe ideeën te hebben om aan te kunnen bieden!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.