Wat ik weet – Julie Berry

Geplaatst op 2 januari 2015 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

Wat ik weet – Julie BerryWat ik weet | 31 augustus 2013
Aantal pagina's: 302
ISBN: 9789025755041
Uitgave: Paperback
Goodreads
three-half-stars

Na twee jaar spoorloos te zijn geweest, keert Judith terug naar Roswell Station. Beschadigd als ze is kan ze niemand vertellen wat zij heeft doorstaan. De mensen in het broeierige kolonistenstadje – onder wie haar eigen moeder – lijken trouwens niet eens te wíllen horen wat er met haar is gebeurd. Opgesloten in haar stilte en door iedereen gemeden, leeft Judith haar treurige leven, terwijl ze haar zielenroerselen in een interne monoloog toevertrouwt aan haar onbereikbare jeugdliefde Lucas. Dan breekt het onvermijdelijke moment aan waarop Judith besluit voor zichzelf op te komen en de waarheid boven tafel te krijgen.

Toen Wat ik weet net uit kwam en bij vele bloggers besproken werd, had ik meteen interesse dit boek ook te lezen. Ik wist echter niet of ik het boek wel leuk genoeg zou vinden om te kopen, dus toen de bieb het boek eindelijk binnen had, nam ik hem mee.

Ik zal eerlijk bekennen dat ik het begin echt heel vreemd en verwarrend vond. Waren mijn verwachtingen van het boek nou zó afwijkend? De schrijfstijl vond ik ook enorm wennen. Het past wel goed bij de gedachten en belevingen van Judith, maar toch was het even inkomen. Het gevolg van deze moeilijke start is dat ik eigenlijk halverwege niet veel zin meer had om verder te lezen. Gelukkig ‘moet’ ik altijd door van mezelf. En dat is maar goed ook!

De tweede helft van het boek bevat veel meer vaart en zit ook een stuk logischer in elkaar. De knoop met draadjes is wat ontward, waardoor ik als lezer beter kon bedenken hoe het verhaal zich zou vervolgen en hoe het boek misschien af zou lopen.

Hoewel het al weer een tijdje terug is dat ik dit boek heb gelezen, zijn er toch wel elementen die me echt zijn bijgebleven en die me wisten te verrassen. Deze verrassende wendingen zijn toch de elementen die het boek dragen, want afgezien dat zou ik het nog steeds niet veel bijzonders vinden. Ik vind namelijk dat er iets te veel toevalligheden zijn, waarbij de personages nogal oppervlakkig blijven en niet alle gebeurtenissen even sterk zijn uitgewerkt of afgerond. Vele gebeurtenissen lijken een tijdje heel belangrijk te zijn en dan opeens is het weer weg of minder.

Ben ik nu aan het muggenziften? Wellicht. Wat ik weet is leuk hoor, dat zeker, maar ik vind het in vergelijking met andere boeken niet de klapper waar ik op hoopte. Ik denk dat dit een type boek is waarvan je echt zelf moet bepalen of het iets voor je is!

three-half-stars

Tags: , , , , ,

Divider

5 responses to “Wat ik weet – Julie Berry

  1. Lotte

    Je maakt me wel nieuwschierig, het is eentje voor op mijn To Read lijst :D. Die blijft maar groeien sinds ik jouw blog ontdekt heb :D.

  2. Ik ben het met je eens. Ik las dit boek ongeveer een maand geleden en ik moest ook herl erg wennen aan de schrijfstijl van julie berry.
    goed boek, beetje jammer van het einde

  3. Ik vond het een heel bijzonder boek om te lezen. En ik begrijp helemaal wat je bedoelt dat je op de helft niet meer verder wilde lezen. Ik had zelf even een ander boek gepakt en nadat ik die uit had ben ik weer verder gaan lezen in ‘Wat ik weet’.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.