Ook door deze auteur: Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld
Uitgever: Blossom Books | Oktober 2018
Genres: Young Adult, Contemporary
Aantal pagina's: 376
ISBN: 9789463491297
Uitgave: Paperback
Goodreads
De auteur van LOVE, SIMON en de auteur van AAN HET EINDE GAAN ZE ALLEBEI DOOD, schreven samen deze nieuwe romantische komedie.
Arthur is alleen voor de zomer in New York, maar dankzij zijn favoriete musicals weet hij dat dit de stad is waar alles kan gebeuren. Hij zou dus zomaar overvallen kunnen worden door een adembenemende romance. (Alleen de vraag is: wanneer?)
Ben zit absoluut niet te wachten op adembenemende romances. Hij is op weg naar het postkantoor met een doos vol spullen van zijn ex, en daar komt weinig romantiek bij kijken.
Maar als Arthur en Ben elkaar ontmoeten bij het postkantoor, is er een vonk. Er is een tweede ontmoeting, een eerste date. Een tweede date. Maar wat als het niet werkt? Wat als Arthur te hard zijn best doet? Wat als Ben niet genoeg moeite doet? Wat als het leven niet echt een Broadway-musical is?
En wat als het dat wel is?
Zowel Becky Albertalli en Adam Silvera zijn erg plezierig schrijvende auteurs. Zij hebben veel betekend voor de diversiteit in boeken wat betreft de LGBTQ+ community en dat vind ik erg belangrijk. Ik was dan ook erg nieuwsgierig naar hun samenwerking, Wat als dit het is.
Arthur is alleen deze zomer in New York. Maar hij weet dat er in deze stad vanalles kan gebeuren. Een romance, bijvoorbeeld. Ben zit daar dan weer helemaal niet op te wachten. Hij brengt een doos met spullen van zijn ex naar het postkantoor om er voorgoed afscheid van te nemen. Als ze elkaar ontmoeten slaat de vonk meteen over. Alleen jammer dat ze niks van elkaar weten als ze uit elkaar gaan. Een zoektocht volgt.
Wat als dit het is is vooral een schattig boek, wat ik vooral van Becky Albertalli gewend ben. Ik vond Arthur en Ben allebei heel erg leuk en ook de nerdy referenties maakte mij weer erg blij. Toch waren er ook een aantal zaken die mij opvielen.
Allereerst vond ik het soms wat geforceerd, alsof de personages perse een aantal zaken moesten doen om de plot rond te krijgen. Het gevolg daarvan is aardig wat toevalligheden. Het had van mij wel wat natuurlijker gemogen.
Daarnaast vond ik het misschien ook wel veel van hetzelfde worden. De personages voelden voor mij niet nieuw en hoewel ik homoseksuele hoofdpersonages zeker aanmoedig, vroeg ik me geregeld af of Adam en Becky ook wat anders zouden kunnen. Misschien waren twee meiden wat vernieuwender geweest? Ik weet het niet, maar het iets wat me opviel. Wat als dit het is voelde af en toe een beetje als een ‘is dit het nu?’ en dat vind ik zonde.
Desalniettemin passen de schrijfstijlen van Adam en Becky erg goed bij elkaar en liep de plot lekker door. Het einde vond ik persoonlijk erg sterk en de schattige momenten waren volop aanwezig. Het boek heeft dan misschien minder indruk op me gemaakt dan ik had gehoopt, het is wel een boek dat veel jongeren zal aanspreken.
Wat als dit het is is een prettige samenwerking tussen Adam en Becky: ze begrijpen elkaar perfect.
Wat als dit het is viel me ergens een beetje tegen, omdat ik het een beetje te herhalend vond met betrekking tot hun eerdere werk. Afgezien daarvan las het boek lekker weg, was het allemaal heel erg schattig en zat het weer boordevol leuke referenties.
Ze hebben Silvera ooit eens op insta gevraagd of hij nog hetero boeken zou schrijven en zijn antwoord was: ‘Vergeet het, die zijn er al genoeg.’ Tuurlijk kunnen ze dat (en bij Becky zou ik zelfs zeggen dat ze dat beter doet aangezien je duidelijk merkt dat ze hetero is in haar schrijven) , maar die zijn er al genoeg. De verhoudingen zijn – ondanks wat we ons inprenten – nog steeds heel erg krom en we gaan geen shifting krijgen door een tijdje meer LGBTQ rep in boeken te stoppen. Ik denk zelfs dat als we een jaar lang enkel deze boeken zouden publiceren, dat we dan nog belange na niet in de buurt komen van een realistische verhouding door de heteronormativiteit van onze maatschappij. Dus ik ben het compleet met Silvera eens in wat hij doet en ik volg hem daarin zelfs. Het is geen ramp dat één auteur enkel LGBTQ schrijft, integendeel. Zeg je dan ook dat mensen die enkel hetero relaties schrijven steeds opnieuw hetzelfde trucje doen? Dat is de dubbele standaard die we facen en exact daardoor zijn er mensen als Silvera nodig.
Daar ben ik het zeker mee eens, hoor. Maar het neemt niet weg dat ik het in dit boek een beetje geforceerd vond overkomen. Ik ben zelf lid van de LGBTQ+ community dus ik juich het alleen maar aan als er meer boeken verschonen. Neemt niet weg dat ik herhaling (ook in hetero relaties!) echt niet leuk vind. Ik ben sowieso geen echte liefhebber van boeken waarin romantiek op de eerste plaats staat. Dat heeft niks te maken met hetero of homoseksuele relaties.
Als je dit zo bedoelt, schrijf het dan ook op deze manier op. Als je ook een lid bent, dan zou je toch moeten beseffen dat dit soort opmerkingen de dubbele standaard die leeft enkel nog voedt? Het soort ‘er is tegenwoordig meer LGBTQ, dan niet’ en de ‘geforceerde diversiteit’ opmerkingen zijn er nu al. Kom ervoor uit. Het is niet omdat ik blank ben en er niet lgbtq uitzie en dat ik dus niet de discriminatie ervaar, dat ik mijn bevoorrechte positie hierover juist niet wil gebruiken. Please doe dat en sta stil bij dit soort opmerkingen.
Allereerst: als je door mijn recensie enigszins gekwetst bent, spijt me dat. Ikzelf heb niet de indruk dat ik ook maar ergens schrijf dat er teveel homoseksualiteit in de boeken zit, alleen dat ik de personages wat herhalend vind tov hun andere boeken. Ik had graag wat gezien waardoor de personages er voor mij echt uit zouden springen. Voor mij hadden het willekeurige personages uit hun andere boeken zijn en dat vind ik zonde. Ik was gewoon benieuwd hoe het boek geweest zou zijn als het meiden waren geweest. Dat mag ik me toch afvragen? Het geforceerde zie ik niet perse terug in het feit dat het twee jongens zijn die verliefd worden, maar meer dat ze een soort van gedwongen worden om verliefd te worden omdat het complete plot hen daartoe dwingt. Dát vind ik geforceerd. Dat heeft echt helemaal niks te maken met het feit dat het een lgbtq+ relatie is. Als het een jongen en een meisje waren geweest, vond ik dat net zo storend.
Daarnaast hoef ik er toch niet in elke recensie stil bij te staan dat ik biseksueel ben? Dat voegt helemaal niks toe aan mijn recensies. Ik vind namelijk dat niemand gedwongen moet worden zijn seksuele geaardheid op welke manier dan ook te verantwoorden.
Nogmaals, als je mijn recensie op een andere manier hebt opgevat en daardoor gekwetst bent, dan spijt me dat.