Ik vind oude boeken recenseren nuttig

Geplaatst op 10 augustus 2016 door Emmy in Boeken, Tips & Tricks / 23 Comments

Ik lees veel, heel veel. Daarom kan ik mijn blog bijna dagelijks vullen met een nieuwe recensie. Een deel van deze recensies bestaat uit de nieuwste boeken, omdat ik deze heb ontvangen van de uitgever of omdat ik gewoon heel graag heel snel een boek wil lezen. Een ander deel bestaat uit boeken die al een geruime tijd in de winkel liggen en waarvan ik denk dat ze ook de ruimte verdienen om onder de aandacht te komen.

julitbr

Spot jij de ‘oudere’ boeken? Misschien kende je ze nog helemaal niet: binnenkort laat ik ze juist wél zien.

Voor uitgevers zijn boeken al snel niet nieuw meer. In de uitgeefwereld wordt er gewerkt met catalogussen, waarvan er drie per jaar verschijnen. Per catalogus wordt er aandacht aan de nieuwe boeken gegeven. Heel cru gezegd; een boek is na vier maanden niet ‘nieuw’ meer. Praten wij nog over de ‘nieuwe’ van J.K Rowling, over een paar maanden is het boek in feite niet nieuw meer. Voor uitgevers is het fijn als bloggers binnen die vier maanden schrijven over het boek, omdat zij dan zelf ook nog bezig zijn met de promotie er van. Het boek is actueel en de potentiële klant wordt constant geprikkeld om het boek aan te schaffen. Wij als bloggers hebben echter een extra kracht; wij kunnen ook oudere boeken weer helemaal hip maken. Als andere bloggers ook over dat ene oude boek gaan schrijven, kan er zo maar een nieuwe hype ontstaan. Leuk voor iedereen! Maar dit is wel iets nieuws; vroeger waren er alleen media die de nieuwste boeken bespraken.

Boekbloggen is nog niet zo heel lang heel populair; het is echt iets van de afgelopen paar jaren en het groeit nog elke dag. Steeds meer uitgevers beginnen de toegevoegde waarde van boekbloggers te zien, wat zich uit in toffe contacten en het op de hoogte zijn van alle nieuwtjes. Bloggers spelen nu een belangrijke rol in de promotie van boeken.

Dat is een mooie zaak omdat wij – echte lezers – invloed kunnen hebben op andere lezers. Ik ben er trots op dat ik andere lezers kan inspireren om een boek op te pakken. En daarom vind ik het heerlijk om ook oudere boeken te bespreken. Want er zijn zo veel toffe boeken die vroeger nooit de aandacht van bloggers hebben gehad. Er zijn zo veel boeken die een aantal jaar terug wel aandacht van bloggers hebben gehad, maar nu nog steeds alle verkopen in de wereld verdienen. En daarom pak ik heel graag een ouder boek op.

Er zijn veel meer boeken dan je zou denken, als blogger kan ik die laten zien.

Ik denk namelijk dat ik als blogger een zekere invloed kan hebben. Dit bedoel ik niet arrogant. Ik bedoel er mee dat ik een fijn aantal bezoekers heb op mijn blog en via social media, waardoor ik mensen gemakkelijk in aanraking kan laten komen met onbekendere boeken. Waarom zou ik dan niet af en toe lekker een ouder boek pakken? Ik weet zeker dat jullie daar ook van zullen genieten.

Ik heb er destijds bewust voor gekozen om vrijwel alle boeken die ik lees te recenseren. Of ze nou net van de drukker komen of eigenlijk niet eens meer te koop; er zijn altijd wel manieren om aan een boek te komen en wie weet bespreek ik wel iemands toekomstige lievelingsboek. Want dat wil ik met mijn blog; mensen kennis laten maken met al die toffe boeken die er zijn.

En daarnaast vind ik het als bloglezer ook gewoon leuk om niet bij iedere blog hetzelfde langs te zien komen.

Wie weet heb jij als blogger ook wel wat aan deze post. Bespreek je favoriete boek van vroeger, vertel waarom Twilight je zo blij maakte; niet alleen boor je zo nieuw publiek aan, er zijn ook nog een tal van mensen die nog helemaal niet bekend zijn met deze oude boeken.

Wat het ook vaak is; bekende auteurs hebben vaak ook oudere boeken. Of er zijn juist veel boeken te vinden die passen bij de nu nieuwe en populaire boeken, maar geen aandacht krijgen omdat ze oud zijn. Daar speel ik heel graag op in. Daarnaast breidt het mijn voorkeuren uit en kan ik steeds meer boeken met elkaar vergelijken, waardoor ik ook nieuwe boeken beter kan beoordelen. Er is zo veel leuks!

Bewaren

Tags: , ,

Divider

23 responses to “Ik vind oude boeken recenseren nuttig

 1. Ik vind het ook heel erg leuk om ‘oudere’ boeken uit mijn kast te recenseren! Juist omdat je dan ook eens iets anders recenseert dan de meeste bloggers doen :). En wat je zegt: boeken die in de ogen van de uitgever al oud zijn, zijn daardoor echt niet minder goed of iets en verdienen net zoveel aandacht!

 2. Mee eens 🙂 Ik recenseer bijna alleen maar oudere boeken, voornamelijk omdat ik gewoon veel oude boeken koop/krijg (rommelmarkt, ruilen, kringloopwinkel etc). En het zorgt er ook voor dat je niet op alle blogs dezelfde recensies voorbij ziet komen, beetje afwisseling is leuk (^-^) De nieuwe boeken die ik van uitgevers krijg, of voor blogtours van schrijvers, lees ik natuurlijk wel snel zodat die recensie binnen de promotieperiode online komt.

 3. Liz

  Goed stuk. Ik recenseer zelf oud en nieuw, al geef ik nieuwe boeken vaak wel voorrang als ze bijvoorbeeld net verschenen zijn. Oudere recensies schuif ik weleens naar achteren. Maar ik vind ik een mix van oud en nieuw fijn 🙂

 4. Oudere boeken lezen is fijn! En ook vind ik het het leuk om recensies van oudere boeken op blogs te lezen. Zoals je zelf ook al zei, komen er gewoon teveel dezelfde boeken voorbij op verschillende blogs, wat het een beetje afgezaagd maakt imo. Dus yay voor oudere boeken!

 5. Helemaal mee eens! Er zijn nog zoveel “oude” boeken die ik nog lang niet heb gelezen en waarvan ik denk dat lezers van mijn blog ze ook nog niet hebben gelezen. Hoe gaaf is het dan als ik als blogger mijn lezers hierover kan vertellen en heb nieuwe “oude” boeken kan laten ontdekken! 🙂

 6. Het is best wel makkelijk om je te laten meeslepen door de de nieuwste hypes… maar het levert niet altijd het beste leesvoer op. Zelf leen ik veel boeken uit de bieb en ik heb geen zin om eindeloos te wachten, dus dan kom je automatisch uit op oudere boeken. Ik let er juist op dat ik ook af en toe een boek van meer dan 10 jaar oud lees en soms een echte klassieker. Die boeken zijn immers niet voor niets zo bekend geworden!

 7. Isabelle

  Ik vind het onwijs leuk om juist recensies van oudere of onbekendere te lezen. De nieuwere boeken zie je inderdaad overal voorbij komen en dan is het erg verfrissend om andere boeken te zien 🙂

 8. Ik vind het wel leuk om op zoek te gaan naar minder bekende boeken. Zo heb ik een keer de favoriete boeken van mijn favoriete auteurs opgezocht. En ook een keertje hun minder bekende boeken. Ik ben trouwens erg benieuwd wat je van Koude magie gaat vinden. Die heb ik zelf enkele jaren geleden gelezen maar de serie wist me toen niet helemaal te overtuigen.

 9. Ik lees ook vaak oudere boeken en die recenseer ik misschien nog wel liever dan de allernieuwste boeken. Je ziet ze tenminste niet op 10 boekenblogs tegelijk verschijnen.

 10. Ik wissel het graag af, en eigenlijk vind ik het juist enorm leuk om oudere boeken te recenseren! Juist omdat ik dan niet meedoe met een hype en over hetzelfde boek schrijf als iedereen. Daarom lees ik trouwens ook vaak iets anders dan YA, al vind ik dat nog steeds een leuk genre 😉

 11. Gaia

  Ik ben geen blogger, maar ik vind het wel leuk om recensies van oudere boeken te lezen. Ik lees zelf veel boeken die iets ouder zijn, dus ik zie daar graag recensies over. En ik vind het ook erg leuk, als niet elke blog alleen maar dezelfde (nieuwe) boeken bespreekt. Dus, ga vooral zo door, Emmy (en andere bloggers) :).

 12. Klopt helemaal! Ik lees wat ik leuk vind en waarom zou ik me beperken tot enkel de nieuwe boeken. Er zijn al zoveel mooie en bijzondere boeken 🙂

  Ik ben net een nieuw blog gestart (op http://www.passievoorlezen.nl) en mijn eerste recensie was van Nacht, het bekendste boek van Elie Wiesel die pas overleden is. Dat boek is in 1956 verschenen en ik denk dat er nog genoeg mensen zijn die dit niet gelezen hebben, terwijl het echt heel indrukwekkend is.

 13. Ik recenseer in principe ook alles wat ik lees en laat dat nou net voornamelijk boeken zijn die al wat ouder zijn puur omdat ik ze meestal tweedehands krijg (van familie en kennissen) of tweedehands koop. Zo heb ik een boek waar ik heel enthousiast over was bij meerdere kringlopen zien liggen, dus er is wel aan te komen 🙂

 14. Ik recenseer ook gewoon oudere boeken. Al vind ik dat wel lastiger. Ik lees gemiddeld een boek per week en als je een paar recensie-exemplaren hebt… tja, dan hebben die toch voorrang. Maar als ik een keer een ouder boek lees, recenseer ik die wel. Denk bijvoorbeeld aan de Stravaganza Serie ^^

 15. Goed stuk! Het is voor mij destijds niet eens een bewuste keuze geweest om ook oudere boeken te recenseren: ik recenseer gewoon alles wat ik lees, en dat zijn veel recent uitgekomen titels maar ook van al wat jaren geleden, boeken die niet heel veel aandacht meer krijgen maar dat wel echt nog verdienen.

 16. Goed gezegd!

  Zelf recenseer ik alle boeken die ik lees. Daardoor komen er zowel nieuwe als oude boeken voorbij op mijn blog. De meeste boeken zijn wat ouder, omdat ik ze simpelweg nog niet heb gelezen. Ik vind het inderdaad ook tof als andere bloggers ook oudere boeken recenseren.

  Soms word ik wel een beetje gek als ik bij iedere blog hetzelfde boek (vaak dus het nieuwste boek dat is uitgekomen en heel bekend is) voorbij zie komen. De eerste recensie lees ik wel, maar in de volgende heb ik geen zin meer in! Het is dan allemaal hetzelfde…
  De volgende recensies van die bloggers zijn dan toch wel heel anders, vind ik toch wel heel tof.

 17. Jamie Lee Zonneveld

  Ik vind het super als er oudere boeken worden gerecenseert. Zo ontdek je nieuwe boeken en als hets series zijn kun je lekker gelijk doorlezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.