Tips om meerdere boeken tegelijk te kunnen lezen

Geplaatst op 2 maart 2019 door Emmy in Boeken / 12 Comments

Had je mij een paar jaar terug verteld dat ik nu altijd meerdere boeken tegelijk zou lezen, dan had ik je vierkant uitgelachen. Hou toch op! Je leest één boek per keer, want anders raak je in de war! In de praktijk bleek dit echter helemaal niet het geval en zet ik het nu juist in om meer te kunnen lezen!

Wat lees ik dan?

Op dit moment lees ik een fysiek boek (thuis op de bank of onderweg), een boek op mijn ereader (thuis in bed of als reserve voor onderweg), een sprookjesboek (een sprookje per keer, als ik zin heb), een boek op mijn werkcomputer (wanneer er geen leerlingen zijn) en een luisterboek (als ik wandel of naar mijn werk loop). Dit zijn er heel wat, maar ik zou eigenlijk niet meer zonder kunnen! Ik vind het heel fijn om op elk moment te kunnen kiezen wat ik lees, waar ik ook ben!

Op mijn ereader en online probeer ik wel boeken te pakken die ik thuis ook in de kast heb staan. Dit is een van mijn tactieken om mijn TBR zo veel mogelijk te kunnen tackelen.

Tips

 • Gebruik verschillende mediums; een ebook leest anders dan een fysiek boek, en een luisterboek ook. Hierdoor is het gemakkelijker een verhaal uit elkaar te houden.
 • Door twee verschillende talen te lezen, voorkom je dat je verhaallijnen door elkaar gaat halen.
 • Totaal verschillende genres helpt ook. Een contemporary en een fantasy boek haal je minder snel door elkaar dan wanneer je twee boeken in hetzelfde thema leest, of wanneer je twee boeken van dezelfde auteur tegelijk leest.
 • Een non-fictie, biografie of een verhalenboek is vaak veel minder leuk als je hem in een ruk uitleest; gebruik die ‘pauzes’ om iets anders tussendoor te lezen. Zo houd je het leesplezier zo hoog mogelijk.
 • Durf het te erkennen wanneer je een boek even niet leuk vindt! Niet elk boek is voor elk moment geschikt. Even iets anders lezen kan enorm helpen.
 • Ikzelf lees ’s avonds ook nog graag, maar een boek vind ik te zwaar; ik lig dan al snel niet meer lekker. Een ereader is dan ideaal.
 • Zwaardere boeken qua inhoud zijn soms ook niet ideaal voor in de avond, waarbij je je lichaam toch al een beetje probeert uit te schakelen. Lees dan een luchtiger boek in de avond.

Ik snap de angst wel; bang om verhaallijnen door elkaar te halen of personages in elkaar over te zien vloeien. Ik had deze angsten eerst ook, vooral als ik een complex boek las. Maar het menselijke geheugen is veel beter dan je in eerste instantie verwacht. Hoe vaak heb je wanneer je aan een tweede deel begint, het eerste deel langzaam weer helder word in je hoofd? Ik heel vaak…

Dus probeerde ik het. En het werkte! Ik kan nu veel gemakkelijker wisselen tussen verschillende boeken, zonder daar last van te hebben. Tuurlijk heb ik vaak wel een voorkeur.. Dat is alleen maar goed!

Het grootste voordeel is dat ik zo meer leesmomenten heb weten te creëren. Ik heb – letterlijk – altijd een boek bij me en dan wordt het gemakkelijker om in gestolen momentjes een paar bladzijden te lezen. Je zult zien hoeveel dit scheelt!

Lees jij wel eens wat boeken door elkaar? Waarom wel of waarom niet?

Tags: , ,

Divider

12 responses to “Tips om meerdere boeken tegelijk te kunnen lezen

 1. Leuk dat je dit zo hebt ontdekt, terwijl je er eerst niet in geloofde 😉 Ik lees ook altijd een paar boeken tegelijk: non-fictie, poëzie, korte verhalen en romans over verschillende onderwerpen kunnen prima naast elkaar. Mensen kijken toch ook verschillende tv-series door elkaar en daar heeft niemand moeite mee. Ik had laatst wel dat twee boeken per ongeluk toch op elkaar leken en toen heb ik de ene even weggelegd. Maar meestal gaat het prima en zorgt het er inderdaad voor dat je meer kunt lezen, door de afwisseling.

 2. Soms lees ik een boek in een keer door maar vaak lees ik gewoon meerdere boeken. Zo heb ik nu een buddy read boek, een recensie exemplaar op mijn e reader en een middle grade. Oja en een zelf hulp boek voor mijn cursus haha. Daarnaast heb ik eigenlijk ook nog een anthology op mijn kindle app maar die heb ik al even niet gelezen. Op de app vind ik toch minder fijn lezen.

 3. Dit doe ik ook erg vaak. Op mijn ereader probeer ik ook vaak boeken te lezen die in mijn kast staan. Heel handig met kobo+!!
  Zo lees ik meer en meer boeken.

 4. Ik lees eigenlijk nooit boeken door elkaar. Behalve als ik buddy read. Een keer per maand is er een buddy read voor de book box club en dan lezen we 70 pagina’s per dag. Ik lees gemiddeld veel meer per dag, dus dan heb ik er altijd nog een ander boek naast.

 5. Ja dit doe ik ook. Vroeger was ik altijd van het een boek tegelijkertijd, maar sinds een paar jaar al ben ik meerdere boeken gaan lezen en toen steeds eentje toegevoegd. Nu heb ik meestal 4 boeken die ik aan het lezen ben. Twee op mijn twee verschillende e-readers (beide lees ik op verschillende momenten), een luisterboek en een non-fiction boek op mijn computer. En ik lees meer doordat ik verschillende boeken lees. Ik heb zelfs hetzelfde genre soms gelezen, maar ik heb tot nu toe nog niks door elkaar gehaald, het verschillende moment en medium waarop ik elk boek lees is genoeg om het uit elkaar te halen.

 6. Ja absoluut! Onderweg lees ik altijd in mijn e-reader, ideaal want niet zwaar en past in elke tas. Thuis lees ik ook vaak een echt boek, en blijft mijn ereader in mijn tas

 7. Ik doe het eigenlijk altijd. Altijd een columnbundel op mijn e-reader naast een roman of thriller. Soms lees ik daar ook nog eens een non fictie boek naast. Dat zijn er al drie. Twee thrillers of romans naast elkaar werkt niet zo bij mij, omdat dan de verhaallijnen onbewust gaan “kruisen”. Het is dus altijd fictie tegenover non fictie en daarnaast heb ik dus altijd een columnbundel bij de hand. Makkelijk voor de korte leesmomentjes, zoals in wachtkamers of als ik nog voor het slapengaan wat wil lezen, maar te moe ben voor een lang hoofdstuk.

 8. Eerst snapte ik ook nooit hoe mensen meerdere boeken tegelijk konden lezen. Maar ben het op den duur zelf ook gaan doen vorig jaar. Eerst heel simpel: 1 boek bij mijn bed en 1 boek in mijn tas naar stage. Inmiddels heb ik ook readingbuddy’s waarmee ik per keer een x aantal hoofdstukken lees en ik heb het fenomeen luisterboek ook ontdekt 🙂

 9. Haha, wat leuk dat iedereen van maar 1 boek naar meerdere boeken tegelijkertijd lezen gaat! Ik ben om eerlijk te zijn juist het tegenovergestelde. Ik lees zo’n 10 boeken, en wil dat aantal graag omlaag krijgen. Het is vaak namelijk dat ik in een boek begin, aan de kant leg, aan het volgende boek begin en niet meer verder ga in mijn vorige boek. Het gaat bij mij wel de goede kant op, want vorig jaar had ik er ongeveer 20, oeps! Wel is het inderdaad fijn om meerdere boeken te lezen, als je ze allemaal actief leest. Dat zou ik dan wel willen proberen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.