Tien redenen om Het Schaduwjaar te gaan lezen

Geplaatst op 24 september 2019 door Emmy in Boeken / 4 Comments

Dat ik mega enthousiast ben over Het Schaduwjaar is ondertussen geen verrassing meer: naast mijn blog plaats ik ook geregeld iets op social media over dit fantastische boek. Ik hoop dat ik al een aantal van jullie heb weten te overtuigen het boek te gaan lezen… Ben je nog niet helemaal over de streep? Dan hoop ik dat ik je vandaag kan helpen.

 1. Het boek heeft een feministisch tintje. Dit betekent niet dat mannen slecht zijn. Integendeel! Het boek draait juist om vrouwen en hun onderlinge band, wat wij als maatschappij (dus ook de vrouwen!) jonge meiden aandoen en hebben gedaan.
 2. Hoewel iedereen bang is voor de ‘magie van vrouwen’, is dit geen echt fantasyboek. Het is veel meer een dystopische thriller!
 3. De mannen die in het boek voorkomen, zijn vrijwel allemaal toppers met een hart van goud!
 4. Het wordt onder andere vergeleken met De Hunger Games, maar is wat mij betreft beter én realistischer.
 5. Het zet je aan het denken hoe vrouwen werden en worden behandeld én gevreesd. Ook dat de rechten van een vrouw niet zo vanzelfsprekend en nog steeds erg wankel zijn. Boeken als Het Schaduwjaar zullen ons helpen de wereld net een beetje beter te maken, hoop ik!
 6. Het is een standalone. Je krijgt dus een compleet verhaal mee!
 7. Het is vanaf het begin al heftig: het is geen zachtzinnig verhaal, maar sleept je meteen compleet mee.
 8. Er komt waarschijnlijk een film! Herinner je je Effie van de Hunger Games nog? Zij wordt gespeeld door Elizabeth Banks is de producent/regisseur die er mee bezig is en werkte ook aan Pitch Perfect en de nieuwe Charlie’s Angels. Zij past er echt perfect bij!
 9. Het boek is al uit in het Nederlands: de Engelse editie laat nog een maand op zich wachten. Lekker primeurtje hier! Dus als je na het lezen van het eerste hoofdstuk verder wilt, kan je meteen naar de (digitale) boekhandel.
 10. Ik lees echt heel veel en toch kan ik zeggen dat dit een van de meest indrukwekkende Young Adults is die ik ooit heb gelezen. Zelden weet een boek zo hard bij mij binnen te komen (Bij THG had ik dit gevoel ook, bijvoorbeeld). Ik had torenhoge verwachtingen en die kwamen bij mij helemaal uit. Voor mij is dit een van de beste young adults van het jaar.

Hoe kan ik je overtuigen dat je dit boek echt een keer moet proberen?

Tags: ,

Divider

4 responses to “Tien redenen om Het Schaduwjaar te gaan lezen

 1. Joella Van den Broek

  Ik heb een gok gewaagd om mij in te schrijven voor de leesclub met dit boek.
  Ik hoop dat ik ingeloot word want ben er zeer nieuwsgierig naar

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.