De strijd om Verona – Melinda Taub

Geplaatst op 16 april 2017 door Emmy in Boeken, Recensie / 3 Comments

De strijd om Verona – Melinda TaubDe strijd om Verona door Melinda Taub
Uitgever: Uitgeverij Q | maart 2017
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9789021405148
Uitgave: Hardcover
Goodreads
three-stars

Na de tragische afloop van het liefdesverhaal van Romeo en Julia zwoeren hun families de ruzie bij te leggen. In de nasleep van de begrafenissen blijkt echter dat de vete toch steeds blijft opborrelen. De prins van Verona is de wanhoop nabij. Dan bedenkt hij een plan om de Montecchi en de Capuletti eindelijk te verenigen: een huwelijk.
Rosalina is een nicht van de Capuletti. Haar wordt opgedragen met Benvolio Montecchi te trouwen. Daar zit ze totaal niet op te wachten, en Benvolio ook niet. Ze gaan op zoek naar een manier om de vete te beëindigen in de hoop dat hun huwelijk dan afgeblazen wordt. Maar hoe moeten ze ooit uitvinden wie de vrede probeert te saboteren?

Dankzij de Celebrate Books box kon ik genieten van De strijd om Verona, een historisch verhaal in het verlengde van Shakespeares wereldberoemde Romeo & Julia. Zelf ben ik dol op historisch Italië, dus ik kon niet wachten om dit boek te gaan lezen.

De strijd om Verona speelt zich af kort na de dood van de twee gedoemde geliefden. Een paar dat al eeuwen een inspiratie is voor vele auteurs. Zo ook Melinda Taub. Zij heeft bedacht hoe het verhaal verder zou kunnen verlopen tussen de rivaliserende families Montecchi en Capuletti. De prins bedenkt een fantastisch plan; als hij de twee families nou eens verbind via een huwelijk, dan zullen ze de strijdbijl toch wel neerwerpen? De gelukkigen? Rosalina en Benvolio. En dat zien ze allebei natuurlijk helemaal niet zitten. Ze proberen een andere manier te bedenken om de vete tussen de families te stillen, maar worden gigantisch gesaboteerd. Door wie? En kunnen ze die persoon stoppen voor iedereen dood is?

Klinkt goed toch? Lekker dramatisch, wat wel past bij het verlengde van een toneelstuk. Het boek zit dan ook vol intriges waar ik van heb gesmuld. Echter is het soms wel lastig bijbenen; zo veel namen, zo veel personages. Het duizelden me soms een beetje. Ik denk dat sommige personages best achterwege gelaten hadden kunnen worden. Ook de beschrijvingen vond ik soms best pittig om mijn hoofd er volledig bij te houden.

Ik vond de sfeer in De strijd om Verona overtuigend. Hoewel er geen sprake is van een plaatsing in de tijdlijn (Melinda legt uit dat dit bewust is en dat dit een niet-bestaand Italië is), vond ik de setting in zijn geheel toch overtuigend. Dit kwam mede door het taalgebruik, wat ik erg bij het werk van Romeo & Julia vond passen.

Toch smulde ik niet zo van het boek als ik had gehoopt. De intriges waren tof, de setting was tof, maar ik had niet zo veel met de twee hoofdpersonages. Ik vond ze niet zo uitgediept en ik kon maar moeilijk een band met ze krijgen. Ik miste een vlammetje wat het echt dreef. Tel daar de vele beschrijvingen en personages bij op en ik had soms gewoon geen zin meer om te lezen. Als ik dit boek thuis had opgepakt, denk ik dat ik hem weer had weggelegd. Ik had er gewoonweg meer van verwacht.

De strijd om Verona biedt een bijzondere sfeer en een verhaal vol intriges.

Ik vind De strijd om Verona een apart boek. Het is historisch zonder in een tijd geplaatst te zijn, heeft veel personages (die deftig met elkaar spreken), een overtuigende setting en hoofdpersonages die mij niet helemaal wisten te overtuigen. Aan de ene kant vond ik het heel leuk om hem gelezen te hebben, aan de andere kant had ik er ook wel weer meer van verwacht. Al die struggles.

three-stars

Tags: , , , ,

Divider

3 responses to “De strijd om Verona – Melinda Taub

  1. Ik heb wel heel erg genoten van dit boek, maar had net als jij ook wel veel moeite om wijs te maken uit al die verschillende personages enzo. Het was soms idd net iets te veel om bij te benen 🙁

  2. Ah jammer dat die band er met de personages ook niet echt is, dat maakt je leeservaring dan meteen al een stuk minder. Voor mij ‘maken of breken’ personages een boek vaak, ze maken er een iig een groot onderdeel vanuit van hoe ik een boek ervaar en beoordeel.

    Ik ben vooral erg benieuwd naar de setting van het boek en hoe ikzelf de diepgang, of gebrek aan, ervaar en of de personages me gaan liggen. Ben benieuwd

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.