Sophie – met jou wil ik mijn dagboek delen – Jean-Philippe Rieu

Geplaatst op 11 juli 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 1 Comment

Sophie – met jou wil ik mijn dagboek delen – Jean-Philippe RieuSophie, met jou wil ik mijn dagboek delen door Jean-Philippe Rieu
Uitgever: Clavis | Mei 2019
Genres: Young Adult
Aantal pagina's: 98
ISBN: 9789044835458
Uitgave: Hardcover
Goodreads
two-half-stars

Een wonderlijk dagboekverhaal. Een hartstochtelijk pleidooi voor eerlijkheid. Voor lezers en schrijvers vanaf 14 jaar.

Hier is mijn dagboek.
Lees het.
Hier vind je alles wat ik meemaak, alles wat ik denk,
alles wat ik voel …
en alles wat ik bén.

Veel mensen verstoppen zich.
Ze verbergen hun emoties, hun angsten en hun twijfels.
Maar ik niet meer.
Ik gooi alles op tafel.
Open en bloot.

Misschien kan ik de wereld wel veranderen door gewoon mezelf te zijn, door eerlijk te leven en door te delen.

Onlangs ontving ik van Clavis het boekje Sophie, met jou wil ik mijn dagboek delen. Nu ben ik dol op dagboek-boeken en aangezien het een vrij dun boekje betrof, zag ik het als een ideaal boekje voor tussendoor.

Sophie besluit een dagboek bij te houden om haar gedachten op een rijtje te zetten. Op een gegeven moment besluit ze hem met anderen te delen, zodat ze begrijpen hoe ze zich voelt en met de hoop dat ze de wereld een betere plek kan maken. Naast haar moeder en haar beste vriendin, besluit ze het ook op school aan te kaarten. Niet iedereen zit dit zitten…

Sophie, met jou wil ik mijn dagboek delen is een bijzonder boekje, want het is vrij dun (nog geen 100 bladzijden) en het heeft niet echt een plot. Het gaat over een meisje waar vanalles mee aan de hand is en die duidelijk een plek nodig heeft om haar gedachten te ordenen. Vervolgens deelt ze haar dagboek met anderen.

Dit concept vond ik interessant, vooral omdat heel veel personages het te privé vonden, terwijl iedereen nu bijna alles deel via social media. Ik weet niet of de auteur dit statement wilde maken, maar ik vind dit een interessante boodschap. Het zette aan het denken.

Toch had ik moeite met het verhaal. Waar ging het nou eigenlijk echt over? Heeft dit verhaal wel een plot? Heeft het wel een begin en einde? Of is dit een heel conceptueel boek? Ik vind het een gewaagde keuze van Clavis, omdat ik simpelweg niet weet of het niet te monotoon is voor YA lezers.

Gaat het over een meisje dat haar problemen verwerkt? Gaat het over prille verliefdheid? Of over het ontdekken van liefde voor het geschreven woord? (Jammer dan van de enorme taalfout op pagina 79).

Ik weet gewoonweg niet zo goed wat ik met Sophie, met jou wil ik mijn dagboek delen moet. Het is een heel apart boek, maar ik weet niet of ik het geslaagd-apart vond.

Sophie, met jou wil ik mijn dagboek delen is apart op een manier die ik niet helemaal kan plaatsen.

Ik vind het een beetje onduidelijk welke boodschap de auteur met Sophie, met jou wil ik mijn dagboek delen probeert over te brengen. Hierdoor vind ik het lastig dit boek te plaatsen. Ik denk dat er meer uitgehaald had kunnen worden en ik miste een duidelijke kop en staart.

two-half-stars

Tags: , ,

Divider

One response to “Sophie – met jou wil ik mijn dagboek delen – Jean-Philippe Rieu

  1. Ik heb het idee dat Clavis de laatste tijd een beetje mindere boeken uitbrengt, of nou ja boeken die jouw minder weten te pakken. Een boek als deze klinkt al best warrig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.