Ook door deze auteur: Moord in de rocky mountains
Serie: Het ongetemde Amerika #11
Andere boeken in deze serie: Goudkoorts
Uitgever: Verschijnsel | November 2018
Genres: Young Adult, Historische fictie
Aantal pagina's: 206
ISBN: 9789078720553
Uitgave: Paperback
Goodreads
De postkoetsen naar Californië verliezen vanaf 1860 veel opdrachten aan de veel snellere ruiters van de Pony Express. Binnen een paar jaar gaan berichten nog sneller van kust tot kust, dankzij de nieuwe telegraafdiensten.
Tijdens de aanloop naar de burgeroorlog van 1861-1865 saboteert een bende ’copperheads’, mensen die sympathiseren met de slavenstaten, zowel de in aanleg zijnde telegraafverbinding met de oostelijke staten als de Pony Express. Drie jonge mannen - een koetsier, een ruiter van de Pony Express en een Pinkerton detective - proberen de copperheads te stoppen.
Daar is hij dan, het allerlaatste deel in de Het ongetemde Amerika serie van Gerben Graddesz Hellinga: Sabotage. Jullie hebben vele delen mee kunnen lezen over deze nogal onbekende avontuurlijke serie. Leuk voor jongens die van geschiedenis houden, maar ook prima te lezen door mensen buiten deze doelgroep. Zou de serie eindigen met een knaller?
In 1860 verliezen de postkoetsen naar Californië veel klanten, omdat de ruiters van de Pony Express veel sneller zijn. Tot de opkomst van telegraafdiensten is dit de snelste manier om boodschappen door te geven. In de aanloop naar de burgeroorlog worden zowel de aanleg van de nieuwe telegraafverbinding als de Pony Express gesaboteerd door de copperheads. Een koetsier, een ruiter van de Pony Express en een Pinkerton detectieve proberen de copperheads te stoppen.
Het is alweer een paar weken geleden sinds ik Sabotage las en in die tijd is er al ontzettend veel weggezakt. Op een of andere manier zijn er maar een aantal delen van de serie die blijvende indruk op me hebben achtergelaten en dit boek is daar helaas geen van. Ik vond het onderwerp niet bijster interessant en hoewel het aardig geschreven is, interesseerde me het minder. Van mij had een ander onderwerp misschien beter gepast in het laatste deel van de serie.
Zoals ik al zei: het boek is aardig geschreven. Hellinga weet waar hij het over heeft en weet de tijdgeest uiteen te zetten. Het blijft echter aardig verslagend, waardoor het als lezer lastig blijft om emotioneel betrokken te raken bij de personages. Dat vind ik nog steeds een van de minpunten van de hele serie.
Jongens die houden van avontuur, geschiedenis en dan met name Amerika en geen zin hebben in dat gezwijmel van vrouwen, zullen zich echter enorm vermaken met deze serie. Net als de andere delen is Sabotage los te lezen. Vooral de ontwikkeling van de technologie en welke invloed dit had op het leven in dit ‘nieuwe land’ maakt veel indruk.
Het voelt vreemd om de serie nu uit te hebben.
Sabotage was een prima boek, maar voor mij niet dusdanig indrukwekkend dat er veel is blijven hangen. Voor ik het wist had ik het boek uit, zonder echt emotioneel betrokken te zijn geraakt. Zonde. Toch denk ik dat er echt een doelgroep is voor deze serie.
Geef een reactie