Rune Mannaz

Geplaatst op 17 oktober 2012 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Mijn reeks van runen raakt bijna ten einde, want de rune van vandaag Mannaz, is de 4erune van de de derde Aett en dus de 20ste rune van het runealfabet. De klank die erbij hoort is de M. 
Mannaz betekend op eerste plaats ‘man’, maar daar wordt voornamelijk mens mee bedoeld. Het staat voor het feit dat wij mensen zijn en het bijbehorende aardse, maar ook datgeen wat typisch menselijk is. Datgeen wat mensen onderscheid van dieren, dat wat een mens mens maakt.
Het symbool staat voor de intelligentie en de creativiteit van de mens, maar ook voor het eigen en het ego.
Mannaz verteld ons dat alles wat wij doen voortkomt uit ons eigen handelen en dat zowel goede dingen als problemen vaak een gevolg zijn van onszelf. Mannaz geeft aan dat wij in onze eigen kracht moeten staan om daar mee om te gaan en om dat recht te zetten, want wij zijn prima in staat om dat zelf te doen.
Wat ik daar wel bijzonder aan vind is dat men Mannaz ook linkt aan een maatschappij en dat wij als mensen samen moeten werken om dingen te bewerkstelligen. Dat wij onze unieke kwaliteiten moeten gebruiken om dingen voor elkaar te krijgen. Eigenlijk alles wat maar menselijk is.
Het is een positieve rune, ondanks dat hij voor het vaak negatieve geziene ego staat. Hij staat juist voor het positieve van de mens en dat dat ego wat wij hebben staat voor het mens zijn, iets wat we nu immers zijn! Het is een succesrune die aangeeft dat er positieve veranderingen zijn.
Best wel een apart symbool vind ik het, want het lijkt net alsof het een ontzettend algemeen iets is, wat voor iedereen geldt. Maar ik denk dat wij ons mogen focussen op onze menselijke talenten en dat wij wel eens trots mogen zijn op onszelf en waartoe wij in staat zijn. Misschien mogen we wel eens stil staan wat het mens-zijn voor ons betekend.

Bewaren

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.