Rune Laguz

Geplaatst op 23 januari 2013 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

De volgende rune die we bespreken is de rune Laguz. Dit is de 21e rune van het oude Futhark en de klank die erbij hoort is de L.

Laguz, in het Oud Engels Lagu) is de rune die symbool staat voor water (of meer of oceaan). (Lagune, anyone?) De rune staat tevens voor ons onderbewustzijn en het collectieve geheugen. Ze zeggen immers niet voor niets dat water het vermogen heeft om alles te onthouden!

Water is natuurlijk voor levensbelang. Voor de Noren vroeger ook: met hun schepen trokken ze over de hele wereld en er wordt zelfs gezegd dat zij Amerika als eerste hebben ontdekt. Daarnaast waren ze natuurlijk ook afhankelijk van de meren waarin ze visten. Water bracht hen naar vruchtbare gronden, maar was ook gevaarlijk: verdrinking lag altijd op de loer. Zo zagen ze het leven waarschijnlijk ook: gevaar lag in een klein hoekje. Water heeft een eigen wil en dezelfde onvoorspelbaarheid van het leven.

Laguz wordt, net als het element water, in verband gebracht met emoties en gevoelens. Het is daarmee een rune die naast water en dat collectieve geheugen, verbonden is aan intuïtie, verbeeldingskracht, bovennatuurlijke krachten en dromen.

Als deze rune langskomt in je legging, vertelt deze ons dat we naar onze intuïtie moeten luisteren en niet bang moeten zijn om risico’s te nemen. Laat je meevoeren door de stroom, ook al brengt dit je misschien op een onbekend terrein. Het is echter ook de grilligheid van een zee aan emoties. Misschien weet je het allemaal even niet meer en ervaar je heel veel heftige emoties: laguz zegt je dan niet te vechten tegen je gevoel maar dit juist te volgen.

Laguz wordt veelal gekoppeld aan het vrouwelijke en ook aan vruchtbaarheid. Dit komt waarschijnlijk van de Oud Noorse ontstaanslegende, waarbij een heilige koe aan ijs likte, waardoor er leven ontstond. Daarnaast bestaat ons lichaam nu eenmaal voor een groot deel uit water en zijn het niet alleen de Noren die water aan emotie en gevoel linken: ook dit lijkt uit een soort collectief geheugen te komen. Het staat voor het vruchtbare water dat ons leven schenkt en blijft geven in het fysieke, en de psyche en intuïtie op spiritueel niveau.

Beware

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.