Rune Laguz

Geplaatst op 23 januari 2013 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Met schaamrood op mijn wangen bladerde ik de blogpost terug tot ik bij de vorige runepost was aanbeland. Half oktober! Iets wat voelt als een eeuwigheid gelezen… En dat terwijl er niet eens zo veel runen meer over zijn om een stukje over te vertellen.

Vandaag gaat het verder, eindelijk, met de rune Laguz
Laguz (In het Oud Engels: Lagu) is de 21ste rune van het oude Futhark en is het symbool voor water (of oceaan). Het staat voor het onderbewustzijn en het collectieve geheugen, net zoals men zegt dat water alles onthouden kan. De klank en letter die erbij horen is de ‘L’.
Voor de Noren was water van levensbelang. Het bracht hen naar andere (vruchtbare) plaatsen en gaf hen de ruimte om verder te trekken dan alleen hun eigen gebieden. Maar water was ook een groot gevaar, want verdrinking lag altijd op de loer. Maar de Noren waren van onderstelling dat elke levensreis gevaren als verdrinking of schipbreuk kon verwachten en daarom namen ze het risico. Water heeft een eigen wil, dat wisten onze Vikingvrienden maar al te goed, maar het bracht vruchtbaar land en voorzag onszelf en onze dieren van vocht.

Net zoals bij het element water, wordt de betekenis van Laguz in verband gebracht met emoties en gevoelens. Het toont ook de intuitie die de mens heeft aan maar daarnaast ook de veranderlijkheid die water kan brengen.

Deze rune verteld ons dat we naar ons eigen gevoel en intuitie moeten luisteren en niet bang moeten zijn om risico’s te durven nemen. Het is een vrouwelijk symbool en hoewel dit teken meer dan eens gekoppeld wordt aan misleidingen, is dit niet kwaadwillend, maar eerder veranderend bedoeld. Laguz is vooral sterk in zijn psyche en emoties en toont ons dat het menselijk gevoel even veranderlijk kan zijn als de zee.

De vruchtbaarheid die deze rune symboliseert komt voor uit het geloof van de Noren dat het leven door de Heilige Koe uit het ijs is gelikt. Wij mensen bestaan voor een groot gedeelte uit water en daarom is het niet zo gek dat leven en water op deze manier aan elkaar gelinkt werden. Laguz staat voor het ongeboren nageslacht en het sprankje dat het leven vruchtbaarheid geeft. Dit vind ik wel een mooie gedachte, want ik zelf vind water ook een heel scheppende energie. Een stromende, vloeibare energie van het leven.

Bewaren

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.