Rune Kenaz

Geplaatst op 3 mei 2012 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Kenaz, ook wel Kenu of Kenau genoemd, is de zesde letter van het Oude Futhark en de rune van vuur en licht. De klank die erbij hoort is de K.

Je zou de rune kunnen vertalen als toorts of fakkel. Hij staat symboool voor verlichting; een rune die de duisternis kan verjagen, alsof je een fakkel aansteekt in een donkere grot. In de positieve zin van het woord zou je Kenaz kunnen zien als het lichtpuntje in de duisternis.

Het is de rune van verhalen vertellen rondom het vuur, van vakmanschap en van traditie. De rune van het vuur in ons hart, onze passies.

Naast dat vuur warmte en licht brengt en vruchtbaarheid kan bevorderen, is het ook gevaarlijk. Wij mensen vrezen vuur altijd een beetje: het is zo warm en zo nuttig, maar ook zo gevaarlijk.

Het kan ons pijn doen, ons verstikken en dingen wakker maken die eigenlijk verstopt hadden moeten blijven in het duister. Kom je deze rune dan ook tegen in je legging kan hij het positieve lichtje in de duisternis zijn, maar ook een teken dat je teveel aan het rondgraven bent.

Kenaz heeft nog een betekenis, namelijk die van zweer. Ziektekiemen klinken nu niet bepaald positief, maar wanneer er een stuk uit het lichaam ontstoken is straalt het ook warmte uit. Het lichaam brandt de ziekte als het ware het lichaam uit. Dit zou kunnen betekenen dat wanneer je kenaz tegenkomt, je niet moet bezigzijn met externe factoren, maar juist moet kijken naar jezelf: waar moet je aan werken om het voor jezelf beter te krijgen?

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.