Rune Inguz

Geplaatst op 14 februari 2013 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Runen blijven interessante symbolen. Tekens die eeuwen terug zijn opgesteld en naast letters ook hele woorden symboliseren. Het teken dat we vandaag ‘behandelen’ in Inguz, vernoemd naar de gelijknamige vruchtbaarheidsgod Inguz, ook wel Ing genoemd. Hierdoor staat dit teken voor vruchtbaarheid en creativiteit.

Waar de vorige rune, Laguz, staat voor geboorte, staat deze rune voor zwangerschap, maar ook voor nageslacht in het algemeen. In het oud-Engels is het achtervoegsel -ing, ‘zoon van’. Het is dus goed mogelijk dat Inguz daarom gelinkt wordt aan kinderen en familie.

Geboorte brengt iets nieuws. Een nieuw leven, een nieuw begin. Inguz kan je daar ook aan koppelen en als je dit teken tegenkomt, is het een goede tijd voor iets nieuws en ter voltooiing. Want met de geboorte van een kind, sluit je ook een periode van zwangerschap af.

Andere bronnen noemen het een rune van licht en koppelen het aan het vuur, vuurtoren en aan de brandstapel. Nu zien wij licht vaak als onze verlosser van de duisternis, en vuur brengt licht en ook vruchtbaarheid. Als een feniks die uit de as herrijst, kan ik deze betekenissen wel aan elkaar koppelen, al vind ik vruchtbaarheid, creativiteit en een nieuw begin beter bij deze rune passen.

Misschien is de feniks wel een mooie koppelling aan deze 22ste rune van het oude Futhark. Een feniks herijst immers ook en sluit dan een cyclus af, om een nieuwe te beginnen.
De klank die bij dit teken hoort is de ‘NG’.

Ik moet zeggen dat ik dit een lastig symbool vind om goed te koppelen. Het is een mannelijk symbool, zo voelt het, en daarom kan ik het wel aan vuur koppelen. Maar zwangerschap is zo vrouwelijk en ik lees ook wel eens dat dit teken gekoppeld wordt aan de maan, een vrouwelijk symbool. Is het misschien een samenkomst van beide? Er zijn namelijk twee verschillende tekens die voor dit symbool gebruikt worden, De twee X’en boven elkaar en de <>. Zelf gebruik ik altijd de <>, wat een samenkomst is van de twee kenaz rune, die voor vuur en toorts staan. (Mannelijk). De twe X’en komen van gebo, de rune van gift en liefde.
Dat ontdekt te hebben maakt het een veel logischer teken, welke je ook gebruikt… Want die twee keer X is een soort van in elkaar geschoven <>…Het is een mix. Een belans. Een gift van het leven en het vuur. Vruchtbaarheid. Opeens is het zo logisch…

Bewaren

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.