Rune Inguz

Geplaatst op 14 februari 2013 door Emmy in Spiritueel / 2 Comments

Inguz, ook wel Ing of Ingwaz genoemd, is vernoemd naar de vruchtbaarheidsgod Inguz. Dit teken staat dan ook voor vruchtbaarheid en creativiteit. De rune ziet eruit als twee x’jes onder elkaar of als een <>.

De klank die bij Inguz hoort is de lange NG.

 

 

 

 

De letterlijke betekenis kan zwangerschap, nageslacht, kinderen en familie zijn en de figuurlijke betekenis gaat meer over dat geplande zaadje in je hoofd wat kan uitgroeien tot iets moois: een plan, project, onderneming etc. Vruchtbaarheid in z’n letterlijke zin, maar ook in spirituele zin.

Geboorte is een belangrijke term bij deze rune. Een nieuw leven, een nieuw begin: tijd voor iets nieuws na het afronden van een cyclus (net zoals de komst van een kind de periode van zwangerschap afsluit).

In sommige gevallen wordt de rune ook verbonden met licht, vuur, vuurtoren en brandstapel. Licht is vaak ook een verlossen en naast dat vuur ook licht brengt, schenkt het ons ook vruchtbare grond. Het is de vonk die ons leven schenkt. Wat dat betreft loopt de betekenis vloeiend over in Dagaz, die ook gaat over het afsluiten van een periode en een nieuwe dageraad. Bij Inguz gaat het echter echt om dat creatieve en vruchtbare proces, waar Dagaz meer staat voor het vinden van evenwicht.

Ik vind de feniks erg goed bij deze rune passen. De feniks, een vogel die na zijn levenscyclus vlam vat en vanuit de as herboren wordt. Het is ook de rune van de baarmoeder, van de scheppende kracht.

 

 

 

Bewaren

Tags: , , , ,

Divider

2 responses to “Rune Inguz

  1. Mario

    Hoi Emma, leuk site zeg en wat leuk geschreven.
    Ik zie dat het Inguz symbool ook gebruikt wordt in de Griekse Mythologie. Het heeft ook de betekenis blijkbaar; waar een wil is, is een weg. Alleen zie ik die betekenis minder goed terugkomen.

    Groeten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.