Rune Elhaz

Geplaatst op 27 augustus 2012 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Vandaag gaan we het hebben over de rune Elhaz, ook wel Algiz of Eohl genoemd. De klank bij dit teken is de Z en het is de 15e rune van het oude futhark.

Deze rune staat voor de eik, maar je kunt er meer in zien. Het gewei van een eland bijvoorbeeld, of het kruid zandzegge. Een uitgestrekte afwerende hand, alsof je ‘stop’ zegt, wordt ook wel eens genoemd. Het staat dan ook zowel voor de boom de eik als de eland en is de rune van bescherming.

Voor vele culturen is de eik een erg belangrijke boom. Het is een statige – bijna koninklijke boom – die staat voor bescherming en de band tussen hemel en aarde. Eikeltjes zouden bijvoorbeeld moed en kracht geven en bescherming bieden.

Ik vind dit zelf een heel krachtige rune. Hij staat voor bescherming en voor het afweren van kwaad. Ik vind hem ook staan voor het aanroepen van een hogere macht (een poppetje met gespreide armen naar boven).

De rune kan in een legging heel veel betekenen: dat je jezelf moet beschermen bijvoorbeeld, omdat er iets in je leven speelt wat je af zou moeten weren.

Hij kan echter ook staan voor de spirituele ontwikkeling. Voor onze innerlijke kracht en dat je geworteld als een boom in het leven moet staan. Voeten in de aarde, je hoofd naar boven gericht.

Naast de eik staat hij dus ook voor het eland. Een gigantisch zoogdier waar op gejaagd werd. De eland gaf voldoende voedsel om een tijdje door te kunnen en bood op die manier natuurlijk bescherming.

Maar wat de eland met zijn hoorns ook deed was intimiderend zijn. Het weerde zijn aanvallers af zonder te hoeven vechten. Dat doet dit symbool ook: het beschermd en weert het kwade af.

Als je Elhaz tegenkomt zegt dat meestal dat jijzelf op de goede weg bent en dat je pad vruchten zal afwerpen, maar dat je wel rekening moet houden met factoren van buitenaf die jouw plannen kunnen dwarsbomen. Vertrouw op jezelf en op iedereen die achter je staat.

Er wordt ook wel eens gezegd dat het vredessymbool is ontstaan vanuit Elhaz.

 
 
 

Bewaren

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.