Rune: Eihwaz

Geplaatst op 12 augustus 2012 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Eihwaz, ook wel Ihwa of Iwaz genoemd, is de 13e rune uit de Futhark. De klank is de IJ of de Y. De vertaling van deze tune is de taxus, een giftige boom die bij de oude Germanen juist een heilige status had.

De taxus was voor hen heilig, omdat de boom het hele jaar door groen bleef en daardoor het eeuwige leven symboliseerde. Daarnaast was het hout erg geschikt voor een tal van voorwerpen, als gereedschappen en wapens.

Eihwaz is een rune van inzicht, van wijsheid en bescherming. Het staat ook voor de dood, maar ook voor tijdloosheid, voor eeuwigheid en mysteries. De taxus werd immers ook gezien als een magische boom.

Eihwaz is een rune die je wil vertellen dat je op moet letten en dat je je ogen open moet houden voor waarschuwingen. Hij vraagt je om voorbereid op pad te gaan en niet head-first het mysterie in te duiken, omdat dit met gevaar gepaard kan gaan. De rune confronteert je met allerlei schaduwkanten en dat kan best heftig zijn.

De taxus wordt dus ook aan de dood gekoppeld. Men zette vroeger taxusbomen neer bij bedraagplaatsen, omdat men geloofd dat dit een poort zou zijn naar wedergeboorte. De taxus staat immers voor het eeuwige leven. Welk geloof je ook aanhangt, er is altijd verlangd naar een eeuwig bestaan. Of dit nu de hemel is, walhalla of wedergeboorte.

Nu is het niet zo dat wanneer je Eihwaz tegenkomt bij een legging je meteen moet vrezen voor de dood of andere gevaren op je pad. Het is meer een rune die je duidelijk maakt dat de schaduwkant van het leven bestaat en dat vele mysteries alleen maar vanuit die schaduwkant zichtbaar kunnen worden. Wees je bewust van de dualiteit van het leven en zorg ervoor dat je fundering sterk is, zodat je net als het flexibele hout van de taxis kunt meebewegen met de wind. Dit voorkomt dat je breekt. Het is een serieuze rune die je vraagt om voorzichtigheid op je pad.

 

Bewaren

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.