Rune: Ehwaz

Geplaatst op 8 oktober 2012 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Net zoals alle andere blogjes liep ik ook een beetje achter met de rune, maar van daag is het dan eindelijk weer tijd om een nieuw symbool te bespreken uit de oude germaanse/noorse mythologie.
Het is dit keer de beurt aan de rune Ehwaz, de 19e rune van het oude Furthark en de derde rune van het derde aett. Dit teken het de klank van ‘E’ maar ziet er voor ons uit als een M.
De betekenis van de rune is ‘paard.’ Voor de Noren was dit dier heel belangrijk, want het was het meest behulpzame en trouwste dier van het gehele dierenrijk. De rune staat hierdoor voor samenwerking en vooruitgang, zoals een ruiter met zijn paard ook vooruit gaan en samenwerken. Echter moet wel iemand het initiatief nemen, dus ehwaz verteld ons dat je moet durven doen en vertrouwen moet hebben in de mensen om je heen, met wie je samenwerkt. Wees niet bang de leiding te nemen.
Wat interessant is dat de rune niet alleen paard betekend, maar vooral twee paarden. Vandaar misschien de twee hobbels op het teken. Één paard staat voor een ruiter ook wel krijger, en twee paarden staan voor een kar, dus meer een reiziger. Een kar trekt bagage mee, iets wat wij als mensen ook doen in ons leven. Al onze indrukken en kennis vormen onze eigen kar. Het staat voor de grote reis die wij als mensen maken en daarmee vooruitgaan in ons menszijn.
Ook wordt ehwaz vaak gekoppeld aan het achtbenige paard van Odin, Sleipnir, wat bekend stond om zijn snelheid.
Kortom, Ehwaz is de rune van vooruitgang en voortbewegen op een positieve wijze. Als je dit teken tegenkomt staat er iets te gebeuren wat de boel op positieve wijze in beweging zet, maar je kan het ook letterlijk opvatten: ga op reis en ontdek de wereld!

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.