Rune Berkana

Geplaatst op 23 september 2012 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

Berkana (of berkano) is de 18e rune van het oude Futhark en heeft de klank B. Lijkt het symbool ook op, trouwens. Lekker makkelijk. Het is de tweede rune van het derde Aett. De vertaling van deze rune is niet zo moeilijk te gokken: de Berk.

Waar de eik vaak als een mannelijke boom wordt gezien, is de berk meer vrouwelijk. En dat past wel goed bij de verdere betekenis van dit tegen: het is namelijk een symbool voor geboorte. Zowel letterlijk, als figuurlijk. Met dit laatste bedoel ik bijvoorbeeld de begin van iets nieuws: een nieuwe weg, een nieuw traject.

Het is een genezend en zuiverende rune, die je kunt toepassen wanneer je jezelf of iemand anders wil steunen bij een nieuwe fase in het leven.

Ook staat het teken voor het gezin, het huis en voor de vreugde van vruchtbaarheid.

Het staat voor flexibiliteit, omdat de jonge berkentakken heel gemakkelijk buigen, maar niet breken. Vroeger gebruikten ze deze takken als talisman om vruchtbaarheid te bevorderen. Dit is natuurlijk ook nu nog mooi om toe te passen!

Berkana is de rune van een veilig thuis, een heilige plek. De rune van planten en natuur. De rune van genezing en vruchtbaarheid en ook de rune van wedergeboorte.

 
 
 

Bewaren

Tags: , , , ,

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.