Rooknachten

Geplaatst op 11 januari 2023 door Emmy in Spiritueel / 0 Comments

De rooknachten (Rauhnächte of Ruwe nachten) is de periode ná midwinter (Yule of kerst) waarin men stilstaat bij de donkerste tijd van het jaar. Een tijd van introspectie, heling en stilstaan bij het oude en nieuwe jaar. Een periode die haast buiten de tijd lijkt te bestaan. Omdat het een periode is waarin veel gereinigd wordt (met rook), worden het de rooknachten genoemd.

foto: Dagmara Dombrovska

Misschien ken je ze trouwens onder een andere naam, namelijk de 12 Heilige nachten. Wanneer deze precies beginnen is voor elke traditie anders. De een begint met yule, de ander op kerstavond. Ik denk dat het belangrijk is voor jezelf om te bepalen wat voor jou fijn is. Ik vond het juist mooi om klaar te zijn op 6 januari.

Elke nacht heeft z’n eigen betekenis, gebruiken en verhalen en het is een mooi moment om even tijd voor jezelf te nemen. En dat heb ik dus gedaan dit jaar.

Ik deed namelijk mee met een online retreat van Mirkrida. Zij werkt met Seidr, een vorm van hekserij die gebruik maakt van Noord-West Europese tradities. Je zou het zelfs als een vorm van Sjamanisme kunnen zien.

Dit was een tak die ik heel graag wilde verkennen, dus ik vond dit een uitstekend moment om er van te proeven.

Middels meditaties, trancereizen, verhalen en kleine rituelen had ik 12 dagen lang elke dag een bewust dat voor mezelf waarin ik me terugtrok en bezig hield met… mezelf. Op sommige momenten was dit emotioneel en confronterend, op andere momenten krachtig en bevrijdend. Het was in ieder geval erg bijzonder.

Ik heb kennis gemaakt met Vrouw Holle en een aantal van haar verschijningsvormen. Met Perchta. Met tradities die ik nog helemaal niet kende, maar met liefde in met op heb gezogen als een spons.

Dat momentje voor mezelf pakken was echt een leermoment. Ik trok me echt terug op een andere kamer en was even niet bereikbaar. Dit vond ik heel leerzaam en nuttig en wil ik zeker voortzetten. Dat is denk ik mijn grootste les geweest, net als een stukje zuivering. Daarnaast was het kennismaken met Seidr heel vet en wil ik dat graag verder verkennen. Wellicht dat ik daar nog een opleiding van ga volgen als ik klaar ben met de opleiding Traditionele Hekserij die ik nu volg.

Heb jij iets gedaan met de Rooknachten?

Tags:

Divider

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.