Ook door deze auteur: Verschoppelingen
Uitgever: Ambo Anthos | Mei 2016
Genres: Historische fictie
Aantal pagina's: 304
ISBN: 9789026333934
Uitgave: Paperback
Goodreads
Amsterdam, 1679. Op tienjarige leeftijd ontmoeten Flora en Mare elkaar in het Burgerweeshuis. Flora helpt de getraumatiseerde Mare door een zware periode. Jarenlang zijn ze onafscheidelijk, tot het lot anders bepaalt en ze elkaar uit het oog verliezen.
Vanaf dat moment verlopen hun levens totaal verschillend. Flora trouwt met een rijke man en gaat in Haarlem wonen, Mare werkt als prostituee in een speelhuis in de buurt van de Zeedijk.
Tien jaar later ontvangt Mare een verontrustende brief van Flora. Ze reist af naar Haarlem om op zoek te gaan naar Flora's zoon, die spoorloos verdwenen is.
Na een aantal boeken van Suzanne Wouda gelezen te hebben, kon ik mijn geluk niet op toen ik haar boek voor volwassenen, Roeien naar de Volewijck, kreeg. Ik ben dol op historische fictie en waarom was ik behoorlijk benieuwd naar dit boek. Zou het me net zo meeslepen als andere boeken binnen het genre?
Het is het jaar 1679 en de tienjarige Flora en Mare ontmoeten elkaar in het Burgerweeshuis van Amsterdam. Ze helpen elkaar door deze moeilijke periode hen en zijn vanaf dan onafscheidelijk. Totdat ze uit elkaar worden gehaald en elkaar uit het oog verliezen. Flora trouwt met een rijke man in Haarlem en Mare werkt als prostituee. Tien jaar later ontvangt Mare een brief en vanaf dat moment heeft ze nog maar één doel: de verloren zoon van Flora zoeken.
Roeien naar de Volewijck was een erg prettig leesbaar en sfeervol boek om te lezen. Flora en Mare nemen je mee in hun levens. Twee totaal verschillende afkomsten, maar aan elkaar gebonden vanwege het verlies van hun ouders. Nog nooit las ik over een weeshuis in deze context. Vaak wordt het afgeschilderd als een verschrikking, terwijl het hier vrij neutraal wordt behandeld. Hierdoor was er meer ruimte om de setting tot lezen te laten komen, iets wat ik erg belangrijk vind in een historisch verhaal.
Suzanne Wouda heeft duidelijk haar onderzoek gedaan, waardoor ze er goed in slaagt de tijdgeest te vangen. Het gebruik van twee totaal verschillende milieus hielp om dit sterker over te laten komen. Mare en Flora zijn namelijk twee totaal verschillende vrouwen. Ze vinden elkaar in hun verschillen en bundelen hun krachten. De vriendschap tussen de twee was haast voelbaar.
Het verhaal van Roeien naar de Volewijck wordt niet chronologisch verteld. Er wordt gebruik gemaakt van flashbacks en andere sprongen om te illustreren wat er is gebeurt. Hierdoor bleef je als lezer betrokken en werd het mysterie rondom Flora’s verdwenen zoon groter. Ik wilde oprecht weten hoe het zou aflopen en wat er nu precies aan de hand was.
Ik kon de drukte van de stad bijna horen. Roeien naar de Volewijck maakt geschiedenis weer tastbaar.
Roeien naar de Volewijck is prachtig beeldend beschreven, waardoor de emoties, de eenzaamheid en de vriendschap tussen twee jonge vrouwen haast tastbaar werd. Het verhaal is prima te volgen en de verhaallijn mocht er ook zijn. Een aanrader voor liefhebbers van historische fictie.
Geef een reactie