Reading challenge voor 2024

Geplaatst op 1 januari 2024 door Emmy in Boeken / 7 Comments

GELUKKIG NIEUWJAAR IEDEREEN! Ik wens je een fijn 2024 vol boeken, geluk en liefde.

Jaren lang hield ik best wel intensief een reading challenge bij. Een lijst vol met boekige lijstjes die ik bij wilde houden. x Engelse boeken, zoveel boeken in een thema, een aantal boeken die ik anders niet zou pakken. En natuurlijk ging ik voor een zo hoog mogelijk getal.

Een tijdje twijfelde ik: wil ik weer een reading challenge? Zo ja, maak ik dan een uitgebreide of beperk ik me enkel tot Goodreads waar ik een bepaald nummertje kies op 1 januari? Of vul ik daar een 1 in en kijk ik waar het schip strandt?

reading challenge

Goodreads doel: zoveel boeken wil ik minimaal lezen.

Ik had echt allerlei opties open en ik heb er een behoorlijke tijd over nagedacht. ‘1 boek’ en ‘een uitgebreide lijst’ vielen voor mij meteen af. Ik wil mezelf toch een beetje uitdagen. Nou ja, ik ga net als de afgelopen jaren kiezen voor een – voor mij – makkelijk haalbaar doel. Ondanks de komst van Lily, mijn werk en andere sociale zaken, lukt het me nog altijd om veel te lezen. Daarom wordt mijn goodreads doel weer 100 boeken.

Tegelijkertijd wil ik mezelf niet meer dwingen om te lezen als ik daar geen zin in had. Nu had ik lezen toch vaak op mijn to do list staan, waardoor ik mezelf dwong om (bijna) elke dag mijn boek op te pakken. Dit had twee gevolgen: ik las meer (ook als ik geen zin had) en lezen bleef een structureel onderdeel van mijn week, maar het zorgde er soms ook voor dat ik mezelf schuldig voelde als het niet lukte. Dan wilde ik teveel pagina’s en kon ik eigenlijk niet meer van het verhaal genieten.

Ondanks dat laat ik hem toch op 100 staan. Want ik heb in 2023 meer dan 160 boeken gelezen en een dagje meer of minder lezen zal dan niet veel verschil maken.

Wel wil ik met mezelf afspreken dat lezen niet moet en dat het niet op mijn to do list hoeft te staan en dat ik ook, wanneer ik zin heb, ook gewoon mag gaan zitten om te lezen. Avondjes vol pagina’s, ik kijk er naar uit!

Alleen lezen wat ik wil lezen, maar…

Mijn hoofddoel is dus lezen voor mijn plezier komend jaar. Dat betekent lezen wat ik wil en waar ik op dat moment zin in heb. Al een tijdje heb ik bijna geen recensie-exemplaren meer en de boeken die ik wel krijg, moeten geen stress opleveren.

De afgelopen twee maanden heb ik niet echt mijn tbr’s gewerkt, maar toch ook weer wel. Ik maakte gewoon een stapeltje boeken waarvan ik dacht dat ik er zin in zou hebben. Als een soort van ‘deze heb je ook nog.’ Hierbij probeerde ik vooral ook boeken tevoorschijn te halen die ik al lang in de kast heb staan, maar nog niet gelezen. Ik wil mijn TBR namelijk wel omlaag krijgen. Hij zit nu boven de 80 en ik hoop op 60 ongelezen boeken uit te komen. Maar met de toffe boeken die ik steeds tegenkom op Goodreads gaat dat misschien weer een hele uitdaging worden. Misschien moet ik maar niet op vakantie gaan naar Engeland komend jaar, dat scheelt vast bergen boeken. Op naar de 60 ongelezen boeken dus. Wie weet is mijn TBR dan geen 4 planken, maar 3 planken groot!

Vorig jaar wilde ik dit ook en lukte het niet. En dat is prima. Ik wil gewoon wat bewuster uit eigenlijk kast lezen en daarbij ook rekening houden met boeken die ik al lang heb. En als ik tijdens het lezen merk dat ik het niet leuk vind, dan ga ik gewoon stoppen. Niet meer doorploeteren, maar alleen lezen wat me echt aanspreekt. Meer witchy romance en romantasy dus! Ik hou nog steeds van YA, begrijp me niet verkeerd, maar dit zijn wel genres die me op dit moment erg kunnen bekoren.

Toch heb ik nog een klein doel en dat is dat ik komend jaar 12 boeken van school wil lezen. Dat kunnen YA boeken zijn die me heel tof lijken, maar die ik niet perse wil kopen, maar ook literaire werken (die me aanspreken). Ik wil ook de bovenbouw goed advies kunnen geven en dat kan alleen als ik zo nu en dan iets van de lijst lees.

Herlezen en oppakken

Afgelopen jaar heb ik best wel wat herlezen. Zo begon ik opnieuw met ACOTAR en ben ik ondertussen toe aan Silver Flames. Ik wil ook Crescent City herlezen, want deel 3 komt bijna. Nu heb ik een deel van de serie als Graphic Audio geluisterd en dat beviel me enorm. Ik ga daar zeker mee door.

Ook begon ik met het herlezen van de serie van Kim Harrison. Als tiener vond ik de eerste vijf boeken fantastisch, maar daarna werd er niks meer vertaald! Ik heb in 2023 3 boeken herlezen en ga daar mee door in 2024. Ik wil daarna verder met de serie – die ondertussen behoorlijk wat delen heeft! – omdat het genre (urban fantasy) echt wel mijn ding is. Wat ik nog meer ga herlezen? Dat gaan we zien!

En wat betreft series verder lezen (ooit was het mijn leesdoel om alle onafgemaakte series op mijn tbr planken te lezen), wil ik me vooral focussen op Outlander. Ik heb nog wat ongelezen boeken staan en ik wil graag bijzijn met de boeken voordat de serie verder gaat.

Nu is het stiekem toch best een lijstje geworden. Toch denk ik dat het een haalbare lijst is. Ik zal jullie weer elk kwartaal meenemen in mijn vorderingen!

Heb jij leesdoelen voor 2024?

Tags:

Divider

7 responses to “Reading challenge voor 2024

  1. Hier ook 100 boeken als challenge. Ikben vorig jaar in juli begonnen en heb 56 boeken gelezen. Ik vind 100 boeken wel een uitdaging! Eens kijken hoever we komen!

  2. Gelukkig nieuwjaar lieve Emmy!
    Ik doe dit jaar geen Goodreads-challenge, ik ben ook grotendeels overgestapt op StoryGraph, daar heb ik andere leuke challenges gevonden, zoals de januari-challenge: ‘de hele maand elke dag minimaal een pagina lezen’. En het leukste is dat je ook wat kunt winnen door mee te doen. De druk van 100 boeken per jaar willen halen wil ik dit jaar een keer loslaten. Een ander voornemen is dat ik vaker ga reageren op de blogposten van mijn collega-bloggers. Dus bij deze, ik kom wat vaker bij je langs om te kletsen 😉

  3. Ohh is er van Crescent City ook een dramatized version met een full cast?! Ik had de ACOTAR serie hier helemaal van geluisterd en dat vond ik zo tof!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.