Q&A met Celebrate Books

Geplaatst op 21 oktober 2016 door Emmy in Interview / 15 Comments

Sinds een paar maanden werkt Sandra van Mook ontzettend hard aan de eerste boekenbox van Nederland: Celebrate Books. Sinds de release zijn er nog twee andere boekenboxen verschenen in Nederland, maar ik ben vooral heel enthousiast over het werk van Sandra. Het leek me dan ook interessant om een Q&A met Celebrate Books te houden. Ik stelde Sandra een aantal vragen en deze heeft ze voor mij beantwoord!

Read like a royal Celebrate Books boekboxGlitter & Glamour november box Celebrate Books

Celebrate Books bestaat nu een aantal maanden. Wat was voor jou tot nu toe het hoogtepunt?

De snelheid waarmee de eerste box werd verkocht. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik de box online had gezet en met een kop thee naar Google Analytisch (het programma waarmee je de bezoekersaantallen kunt bekijken) zat te kijken. Ik schrok me kapot toen ik zag dat er direct tientallen mensen online kwamen en een box in hun winkelmandje deden. Het voelde zoooooo tof dat YA-lezers direct zo’n vertrouwen in Celebrate Books hadden.

Een box kost 29,95 euro inclusief de dure verzendkosten bij postNL. En dan zit er ook vaak een boek van 15 tot 20 euro in. Hoe zorg je er dan voor dat er toch steeds zo veel supertoffe cadeautjes in de boxen
terecht komen?

Dat is iedere keer weer een enorme uitdaging. We hebben voor PostNL gekozen omdat we dan kunnen werken met Track & Trace. Het is voor de ontvanger heel fijn om te weten wanneer hij/zij de box kan verwachten. Helaas is dit een vrij dure optie als het om verzenden gaat. Voor verzending naar Vlaanderen komt hier nog eens bijna € 10,- bij. Om het voor de consument betaalbaar te houden, berekenen we voor Vlaanderen maar € 4,95 extra aan verzendkosten.

Het inkopen van de goodies is super leuk, maar ook erg ingewikkeld. Ik zoek naar een goede combinatie tussen exclusieve items die niet in de winkel te koop zijn en toffe (bestaande) goodies. Denk hierbij aan de geweldige non-books van Blossom Books. Ik zoek contact met veel partijen in binnen- en buitenland en bekijk dan wat er mogelijk is. En dat is een leerproces, haha. Zo stond er laatst een postbode aan de deur met de literaire kaarsen die in de Midnight Mysterie box zaten. Of ik even € 150,- invoerrechten wilde betalen. Oeps… Die goodies werden ineens een stuk duurder. Weer iets geleerd!

Hoe krijg je het voor elkaar om elke keer weer een kaart gesigneerd te krijgen? Hoe gaat dat proces in z’n werk?

Ik heb goed contact met veel marketeers en uitgevers bij de Nederlandse YA-uitgevers. In overleg met hen wordt het boek voor in de box bepaald. Ik spreek dan direct af om de auteur een kaart te laten signeren. Tot nu toe is dat steeds gelukt.

14305470_10208844151194109_8125459469850771403_o

Wat is tot nu toe jouw eigen favoriete item uit de box geweest?

Ik vond het blauwe tasje in de ‘Reaching for the stars’-box super leuk. View Spoiler » Het is super leuk om zelf items te bedenken voor in de boxen.

Is er iets waar je tegenaan bent gelopen in de paar maanden dat je bezig bent?

Ja, invoerrechten, haha! En een postkantoor dat alle pakketjes verkeerd scande, waardoor iedereen een bericht kreeg dat het pakket al opgehaald was. Niet handig…

Hoe staan uitgevers tegenover de boekenbox? Zijn ze behulpzaam in het aanleveren van promotiemateriaal en dergelijke? Zie je dit materiaal als een toegevoegde waarde?

De uitgevers reageren heel enthousiast op dit initiatief. Ze willen praten over de boeken en items in de box. Regelmatig krijg ik ook materialen aangeleverd die gratis in sommige boekhandels te krijgen zijn. Ik kies ervoor om deze af en toe toe te voegen, omdat niet iedere YA-lezer een boekhandel in de buurt heeft waar deze gratis materialen af te halen zijn. Het kan dus zijn dat de koper van de box deze gratis materialen zelf al ergens gescoord heeft. Ik tel ze in ieder geval nooit mee als goodie. In iedere box zitten naast de gratis materialen nog steeds twee tot vijf cadeautjes.

En tot slot: kan je iets verklappen over de toekomstige boekenboxen?

In 2017 komt er zeer waarschijnlijk iedere maand een box. De ene maand een Nederlandse box, de andere maand een Engelse box en in sommige maanden een Engelse én Nederlandse box. Er zijn plannen voor specials en Celebrate Books zal aanwezig zijn tijdens YALFest 2017. Daar kijk ik enorm naar uit!

Sandra, bedankt dat ik deze Q&A met Celebrate Books mocht houden!

Een box bestellen? Dat kan natuurlijk via de website van Celebrate Books voor maar €29,95 per stuk. Er zijn Engelse én Nederlandse boxen beschikbaar. Zelf vind ik dat de boxen altijd de prijs meer dan waard zijn én nog eens veel goedkoper dan alle boxen uit het buitenland.

Heb jij de Celebrate Books Box al eens besteld? Wat was jouw favoriet?

Tags: ,

Divider

15 responses to “Q&A met Celebrate Books

  1. Jaaaaaaa trouwe besteller hier! Ik vind de boxen altijd super tof! L in favoriete box tot nu toe is de eerste maar dat komt vooral omdat daar een van mijn favoriete boeken inzit!

  2. Super leuke Q&A! Ik kan echt niet wachten tot de postbode vandaag aan de deur staat, haha! Ik ben ook heel erg benieuwd hoe de Read like a Royal box gaat worden 😀 Misschien dat ik daarna wel naar de engelse boxen overstap. Ik moet zeggen dat ik een box per maand wel veel vind. Maar goed dat er zo om en om een nederlandse en engelse box verschijnt 🙂

  3. Wat een leuk interview! Ik ben zo benieuwd naar de box van vandaag ^^
    En dat van die invoerrechten is dus wel echt crap zeg. Het is ook zo vaag hoe dat precies werkt, want de ene keer moet het wel en de andere keer weer niet.

  4. Ik heb er nog nooit een besteld, omdat ik altijd op de momenten dat je ‘m kunt bestellen geen geld heb. Maar ik denk dat ik de volgende Engelse box gewoon ga bestellen zodra ‘ie online komt, want ik ben echt heel benieuwd!

  5. Marjolein

    Ja trouwe afnemer. Zo jammer dat de bezorger vandaag dacht dat er niemand thuis was. Ik vond elke box wel cool. Mijn favoriete items zijn het speeldoosjes uit de eerste box, de kaars uit de mystery box en het leuke speldje uit de good vibes box.

  6. Echt leuk én interessant om deze antwoorden te lezen. Jammer van die verzendkosten – ik schrok er echt van toen ik las dat Sandra ze zelfs niet helemaal aanrekent naar België toe. Ik stuur wel af en toe kaartjes per post maar dat zijn maar kleine bedragen – tot ik binnenkort onze nogal uitvoerige lading kerstkaarten op de bus wil doen. Dan lijkt het plots veel meer. 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.