Pagan week: Boeken

Geplaatst op 7 mei 2013 door Emmy in Boeken, Spiritueel / 8 Comments

Deze week is het Pagan week op Zon en Maan. Dat betekent dat deze week (van 1 mei t/m 7 mei) volledig gewijd is aan paganistische onderwerpen, uitlopend van boeken tot gebruiken. Een week waarin jullie lezers misschien kennismaken met dit begrip, of juist een andere kant te weten komen. Laat vooral leuk vragen achter!

Vandaag behandel ik, op de laatste dag in deze thema week het thema boeken. Boeken, zoals jullie weten, is voor mij een belangrijk gedeelte in mijn leven. Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met hekserij en wicca begon ik boeken te verzamelen om dingen uit te leren. Dit zijn zowel leerboeken en vermaakboeken geweest en ik wil er graag een paar met jullie delen!


Heks – Susan Smit (****)
HeksToen Susan Smit haar debuut Heks uitbracht, werd hekserij nog gezien als hype. Nu, zeven jaar later, duurt de belangstelling voor de oude Europese
natuurreligie voort en zijn magie, het vrouwelijke goddelijke en de kracht van de natuur populairder dan ooit. Susan Smit groeide in die jaren uit van ‘nationale troetelheks’ tot columniste en veelgevraagd spreekster die met een kritische blik en de nodige zelfspot haar licht over spirituele zaken laat schijnen.

Smit herschreef haar bestseller en voegde er een nieuw voorwoord aan toe. Hierin gaat ze in op de verwantschap van de principes van magie met die van The Secret, beantwoordt ze vragen die haar vaak worden gesteld en overdenkt ze haar eigen ontwikkeling als heks.
 
Dit is een van de beste boeken over de zoektocht naar een persoonlijk spiritueel pad dat ik ooit gelezen heb. Er staat niet zo veel informatie in zoals de meeste ‘handboeken’, maar de weg die Susan beschrijft, haar eigen weg, is zo goed beschreven dat het net was alsof ik er bij was. Ze heeft zulke mooie stappen ondernomen om uit te vogelen wat nou bij haar past en heeft dat zo eerlijk beschreven. En het is tenminste niet zo zweverig maar lekker down to earth!

Heksenkind (*****)
HeksenkindWanneer Leana wees wordt, komt ze in huis bij Juniper. Deze vrouw wordt er door de bewoners van het middeleeuwse Schotse dorp van verdacht een heks te zijn.

Dit is een ontzettend leuk (kinder)boek waarin je heel mooi beschreven krijgt hoe het is/was om een heks te zijn in de middeleeuwen. Ik vond het een ontzettend leerzaam boek en heb van cover tot cover genoten.

De clan van de wolvin (De heksenoorlog, #1)
De clan van de wolvin (****)
De Omar, afstammelingen van Om, zijn sterfelijk, verbonden met de natuur en kenners van haar geheime krachten, vroedvrouwen en moeder.
De Odish, afstammelingen van Od, zijn onsterfelijk, bloeddorstig, onaards mooi en machtig, maar onvruchtbaar.
Sinds mensenheugenis houden de clans van de Omar-heksen zich verborgen voor die van de bloeddorstige Odish, in afwachting van de komst van de uitverkorene, zoals voorspeld in de oudste Profetie van O.


Hoewel dit natuurlijk geromantiseerd is en overdreven, merk je duidelijk dat de schrijfster ontzettend veel over hekserij weet als je dit boek leest. Ik heb erg genoten van deze serie en ik denk dat iedereen die een beetje van hekserij houdt, het me met eens zal zijn!

Bezems en pentagrammen (****)
Hebben heksen en hekserij je altijd al gefascineerd of heb je altijd al een heks willen worden? Dan heb je het juiste boek in handen. In dit boek beschrijft de auteur op boeiende en eenvoudige wijze wat hekserij inhoudt, hoe je zelf een heks kunt worden, wat heksen doen en wat ze niet doen. Hekserij (of ‘wicca’) is een moderne natuurreligie, waarin een Godin en een God worden vereerd. Behalve een religie is hekserij ook een levensstijl. Hekserij leert je om goed voor de natuur te zorgen en om jezelf en anderen te helpen. Heksen zijn geen griezelige oude vrouwtjes met een haakneus, een punthoed en een bezem, maar vrouwen en mannen die – net als jij en ik – naar school of naar hun werk gaan, in de stad wonen, uitgaan en hun rekeningen moeten betalen. Momenteel staat hekserij nogal in de belangstelling en is het een onderwerp voor tv-series, kranten en tijdschriften. Steeds meer jonge mensen voelen de aantrekkingskracht van het mystieke, het magische, en het spirituele. In dit boek krijg je antwoord op de vragen ‘hoe word je een heks?’, ‘hoe voer je rituelen uit?’, ‘hoe vier je een heksenfeest?’ en nog veel meer. Omdat jonge mensen zelden worden toegelaten in een heksenkring, is dit boek gericht op de individuele, alleen werkende beginnende heks. Je vindt in dit boek oefeningen en tips die je kunnen helpen om je weg binnen hekserij te vinden. Je leert zonder veel moeite (magische) kruiden te gebruiken, de toekomst te voorspellen, je eigen heksengereedschap te maken en met magie te werken. Kortom, dit boek is een handboek voor jonge heksen (en natuurlijk ook voor de ouders van de jonge heksen).

Er zijn uiteraard ontzettend veel boeken over hekserij op de markt, maar dit was een van de eerste die ik zelf had. Het is een goed boekje voor beginners en het is leuk beschreven.

Dit waren vier voorbeeldjes van boeken die je op leuke en interessante manier laat kennismaken met hekserij. Maar er zijn natuurlijk nog ontzettend veel meer boeken… Helaas heb ik niet al mijn boeken hier bij me, want anders had ik een nog veel grotere stapel kunnen aanreiken.

Lezen jullie wel eens boeken over dit onderwerp?

Dit was tevens het laatste bericht dat in de pagan week themaweek geplaatst wordt. Vanaf morgen is alles weer ‘normaal’ haha. Maar toch zullen er zo nu en dan nog steeds onderwerpen verschijnen die over het paganisme gaan, want Zon en Maan is natuurlijk ook deels een spiriwiriblog! Heb je nog vragen? Stel ze!  En heb je nog een leuk idee voor een volgende themaweek? Laat het ook weten! 🙂

Tags:

Divider

8 responses to “Pagan week: Boeken

  1. Heksenkind zegt me wel iets van vroeger? Volgens mij heb ik dat in het verleden ooit gelezen. Of het boek Juniper. Of beide. Helaas kan ik me het verhaal niet goed herinneren maar destijds las ik alles al wat los en vast zat! 🙂

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.