Op de kunstacademie houden we ons met allerlei onderwerpen bezig. Deze periode wordt geheel besteed aan het begrip ‘mode’. Om ons standpunt voor onszelf duidelijk te maken, kregen we de opdracht om een korte essay te schrijven over wat jij nou met mode hebt en wat je er van vind. Standpunten aannemen en voor jezelf duidelijk maken wat je nou wil was het belangrijkste van deze opdracht, zodat je uit de tekst iets kan halen waardoor je verder kan met het project. Hierbij dus mijn eigen stukje:
MODE
Mode vind ik altijd een beetje een lastig begrip, omdat eigenlijk iedereen wat anders onder mode verstaat. De een vind de kleding die nu in de H&M hangt mode, de ander vind de nieuwste lijn van Chanel mode en weer een derde vind dat alleen de kleding die je op de catwalk vind echte mode is.
Ik denk dat ikzelf onder die laatste groep val. En waarom is dat? Ik heb het idee dat alleen daar het echte idee van de ontwerpers naar voren komt, veelal omdat ze het eigenhandig hebben gemaakt. Zelfs ontworpen en gemaakt of laten maken. Helemaal naar hun idee. Dat maakt het een soort kunstwerk, en mode is in mijn ogen een onderdeel van de kunst. Daardoor is mijn eerst ingenomen standpunt dat haute couture echte mode is en dat deze kunstzinnig is. De rest van de mode ontbreekt het daaraan en zeker de kledingstukken die je in winkels ziet. Ook de draagbaar gemaakte kleding afgeleid van de haute couture op de catwalk vind ik geen echte mode, omdat zij haar oorspronkelijkheid daarmee verliest en veranderd in een commercieel en lopende band product. Echte mode is als kunst en heeft een zekere mate van uniekheid. Juist misschien omdat het net zoals vroeger vaak handgemaakt is. Dus elk stuk is uniek, zelfs al moet het een replica voorstellen.
Dat de mode op de catwalk niet altijd draagbaar is, vind ik aan de ene kant vreemd, maar aan de andere kant ook volstrekte logisch. Vreemd vind ik het omdat kleding van oorsprong is bedoeld als functie. Tegen de schaamte en om mensen warm te houden. Als iemand wat anders droeg had het vaak te maken met rijkdom of status, maar toch bleef de oorspronkelijke functie onaangetast. Maar daar tegenover staat wel dat men vroeger ook onmogelijke dingen ging dragen om hun verschijning zo statig of aantrekkelijk mogelijk te maken. Waarom zouden we dat nu dan niet meer mogen doen? Zeker als haute couture wordt gezien als kunst, dan is het juist niet vreemd dat het ondraagbaar kan zijn. Kunst kan immers doen vervormen.
Vervormen doen ze in de mode met het veranderen van het silhouet. Dingen toevoegen of juist proberen te verkleinen geeft een vervreemd effect wat soms extra aantrekkelijk wordt gevonden, of extra opvallend. Ik vind het gaaf hoe ontwerpers kunnen spelen met de proporties van het menselijk lichaam. Hoe overdrevener hoe spannender, lijkt het wel.
Wat ik ook een belangrijk onderdeel van de mode vindt is de manier waarop en waarmee het gemaakt is. Natuurlijke producten vind ik een sfeer geven en een gevoel van tastbaarheid, waar ik gefabriceerde materialen als nylon e.d. nep en lelijk vind. Daar heb ik een soort afkeer tegen, denk ik zo. Ik zweet me al kapot als ik aan het idee denk dat ik dat moet dragen. Nee, geef mij maar natuurlijke stoffen.
Over natuur gesproken, ik merk dat ik mode die gebaseerd is op natuurlijke elementen, als bomen, bloemen en andere planten, erg bijzonder vindt. Vooral als er echt natuurlijke materialen worden gebruikt. Dit inspireert mij en ik hoop ook andere. Het maakt een soort statement over het milieu, dat wij mensen de natuur als inspiratiebron kunnen gebruiken voor heel veel dingen. Gebouwen, kleding, voortuigen. Noem maar op. We kunnen zo veel halen uit natuurlijke vormen.
Maar goed, ik zou het gaaf vinden als de natuur meer zou voorkomen in kleding en mode, want de schoonheid van de natuur zou iedereen moeten kunnen aanschouwen. Dat samen met het dragen en creëren van kleding met emoties en gevoel en het hebben van een gedachte erachter, zou er wellicht voor zorgen dat mensen zich pas echt bewust worden van de menselijk vormen. En het geeft ook nog eens een divers straatbeeld. Geen mens is hetzelfde, waarom zouden we dan wel hetzelfde moeten dragen?
Geef een reactie