Milk and Honey – Rupi Kaur

Geplaatst op 13 juni 2019 door Emmy in Boeken, Recensie / 5 Comments

Milk and Honey – Rupi KaurMilk and honey door Rupi Kaur
Ook door deze auteur: The Sun and her Flowers
Uitgever: Createspace | November 2014
Genres: Poezie
Aantal pagina's: 204
ISBN: 9781502784278
Uitgave: Paperback
Goodreads
four-stars

milk and honey is a collection of poetry and prose about survival. It is about the experience of violence, abuse, love, loss, and femininity. It is split into four chapters, and each chapter serves a different purpose, deals with a different pain, heals a different heartache. milk and honey takes readers through a journey of the most bitter moments in life and finds sweetness in them because there is sweetness everywhere if you are just willing to look.

Al sinds het boek Milk and Honey is uitgekomen, stond het boek op mijn radar. Ik lees dan wel weinig poëzie, dat neemt natuurlijk niet weg dat ik er voor opensta. Nu wist ik het boek voor een heel voordelige prijs te scoren en kon ik er eindelijk in beginnen! Ik verwachtte een aangrijpende verzameling gedichten die jongeren zouden aanspreken.

Milk and Honey is een verzameling poezie en proza over overleven. Het gaat over het meemaken van geweld, mishandeling, verlies en vrouwelijkheid en is opgedeeld in vier hoofdstukken. Elk hoofdstuk heeft zijn eigen doel: het symboliseert een pad, pijn of hartezeer. Het boek neemt je mee langs de heftigste momenten van het leven en helpt je zoeken naar de kracht die je daar uit kunt halen, zolang je maar durft.

Milk and Honey bestaat uit een aantal hoofdstukken, waarin gedichten gebundeld zijn. Veelal zijn het korte gedichten geschreven in vrij vers. Hierdoor is er geen sprake van rijm, maar wel van ritme. Ik hou wel van vrij vers, omdat er tussen de regels door ook veel te lezen is. Ook hier was dit het geval. Rupi Kaur heeft eigen ervaringen en emoties omgezet in een heftig geheel.

De rauwe emoties die ik tussen de lijnen door kon lezen vond ik erg krachtig. Kaur laat hiermee een kwetsbaarheid zien die je aan het denken zet. Zelfbeeld, eigenwaarde, vrouwelijkheid, het zijn zomaar wat thema’s die langskomen en die ik erg sterk vond. Daarnaast merk je ook duidelijk dat dit een stukje verwerking is geweest voor de schrijfster. Dat haar woorden anderen ook maar veel mogen helpen!

Ik ben me er bewust van dat er veel kritiek is op Milk and Honey. Een aantal lezers vinden het geen gedichten: het is maar lui en oppervlakkig. Persoonlijk ben ik het er niet mee eens. Het zijn geen random zinnen die zijn afgekapt: het is Kaur’s manier van verwerken en schrijven. Het gebrek aan leestekens komt ook voort uit haar afkomst. Dat soort details vind ik zelf juist uitzonderlijk krachtig en juist een extra laag meegeven.

Maar wat ik vooral zo mooi vind aan Milk and Honey is hoe toegankelijk het is. Ondanks alle heftige onderwerpen en sterke emoties, vond ik het nergens te zwaar lezen. Ik vond het vooral heel erg mooi. Echt een aanrader om eens te proberen.

Milk and Honey is een aangrijpende bundel. Ik was er stil van.

Als je eens een dichtbundel wilt proberen die echt toegankelijk is voor young adult lezers, dan is Milk & Honey een echte aanrader. Ik vond het heel bijzonder om te lezen en ondanks de heftige thema’s, werd het me nergens echt te zwaar. Het zette me aan het denken en heeft veel indruk op me achtergelaten.

four-stars

Tags: ,

Divider

5 responses to “Milk and Honey – Rupi Kaur

  1. priscilla

    Ik heb deze ook al heel lang op mijn to read lijst staan. Misschien binnenkort toch maar een keer lenen bij de bieb.

  2. Marjolijn

    Deze lijkt mij ook interessant, maar bij poëzie weet ik nooit zo goed ‘hoe’ ik het moet lezen. Ik ben gewend om boeken meestal in één ruk door te lezen, maar volgens mij werkt dat bij poëzie niet zo, dat je dan niet optimaal de boodschap van de gedichten mee krijgt… Is het met dit boek handig om na elk hoofdstuk even te stoppen of zoiets?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.