Mijn leesdoelen voor 2019

Geplaatst op 1 januari 2019 door Emmy in Boeken / 9 Comments

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur en dat betekent dat ik weer een nieuw leesdoel heb bedacht voor mezelf. Nou ja, leesdoel, maak er maar leesdoelen van! Ik heb weer een paar uitdagingen (zonder het teveel te forceren) voor mezelf opgesteld waarvan ik hoop dat ik ze het komende jaar kan halen. Hierbij hou ik rekening met mijn huidige situatie, maar ook met wat ik bijvoorbeeld al in de kast heb staan.

Goodreads Reading Challenge

Afgelopen jaren heb ik mijn goodreads reading challenge steeds op 200 gezet in de veronderstelling dat ik dit gemakkelijk haal. Afgelopen jaar bleek echter dat dit toch lastiger bleek dan ik dacht; mijn nieuwe werkschema en andere belangrijke zaken slokte heel wat leestijd op. Toch wil ik hem dit jaar wederom op 200 zetten, omdat ik vanaf dit jaar een stabieler werkrooster heb en ik mezelf meer me-time wil gunnen. 200 blijft dan zeker een uitdaging, maar niet in zoverre dat ik het bij voorbaat al moeilijk ga krijgen. Prima toch? Ik hou jullie natuurlijk met regelmaat op de hoogte hoeft het zal gaan. In de praktijk betekent dit dat ik zo’n vier boeken per week moet lezen. Moet haalbaar zijn, toch? Ik vakanties lees ik meer, evenals wanneer ik echt weekend heb. En die gaan er komen!

Ik heb echter nog meer leesdoelen, want alleen die goodreads challenge vind ik niet echt een uitdaging.

Mijn eigen ongelezen boeken…

Afgelopen jaren had ik al als doel om mijn ongelezen boeken terug te brengen naar een lager nummer. Aan het eind van 2018 bleek ik echter juist enorm gestegen te zijn. Oeps. Ik heb nu zo’n 170 ongelezen boeken in de kast staan en dat kan echt niet! Daar wil ik natuurlijk wat aan veranderen. Een TBR van 0 is niet haalbaar, maar 120 of minder moet haalbaar zijn, toch? Daarbij wil ik ook kritisch gaan kijken naar boeken die al erg lang ongelezen in mijn kast staan. Misschien moet ik me gewonnen geven en die boeken van mijn plank halen. Misschien dat ik er een ander blij mee kan maken. Op naar de 120 dus! Hopelijk haal ik dit boel nu wel!

Ik hou mijn ongelezen boeken netjes bij in een excelbestand en daardoor weet ik ook welk boek ik zelf kocht, welk boek ik kreeg en welke boeken ik als recensie-exemplaar heb mogen ontvangen. De laatste categorie is niet het langst, maar wel behoorlijk gestegen de afgelopen tijd. Ik wil dit lijstje dus echt inkorten, maar ook niet vergeten mijn eigen gekozen boeken te lezen.

De Grannie Challenge

Twee jaar terug en ook afgelopen jaar maakte Esmee een toffe leesuitdaging lijst. Dit jaar was er helaas geen, dus heb ik zelf een lijstje samengesteld. Deze lijst bestaat uit een aantal opdrachten of thema’s waarbinnen ik een boek wil lezen. Aan mij de taak om alle uitdagingen te volbrengen! Dankzij Goodreads kan ik mooi bijhouden welk boek er het best bij welke uitdaging past. Ook hier zal ik geregeld updates over deze leesdoelen maken.

 • Een boek uit 2019
 • Een boek uit 2018
 • Een boek uit 2017
 • Een boek van voor 2000
 • De angelfall serie verder herlezen:
 • De THG serie verder herlezen:
 • Een boek van een YALFest auteur lezen
 • Een klassieker lezen:
 • Alle witch magazines die ik nog niet herlezen heb, herlezen
 • 25 Engelse boeken lezen
 • 10 boeken lezen van Nederlandse auteurs
 • Een boek aangeraden door een vriend
 • Een boek dat al 3+ jaar ongelezen in mijn boekenkast staat
 • Een boek met een LGBTQ+ hoofdpersonage
 • Een boek over een andere cultuur
 • Een boek dat zich afspeelt in de ruimte of op een andere planeet
 • Een boek in een fantasiewereld:
 • Vijf middle grade boeken:

Ik denk dat dit een leuke uitdaging word. Vooral degene waarbij ik een aantal boeken voor moet lezen om te halen.

Ga jij ook een leesdoelen uitdaging aan dit jaar?

Tags: ,

Divider

9 responses to “Mijn leesdoelen voor 2019

 1. Leuke leesdoelen! Ik heb voor dit jaar een bingo gemaakt met veel verschillende leesdoelen. Ik wil ook mijn TBR stapel wat kleiner maken, al heb ik die er niet bij gezet! Succes met al je doelen!

 2. Leesdame Luna heeft ook een leuke boekenbingo gemaakt: http://leesdame.nl/leesdames-boekenbingo-2019/
  Zelf heb ik als doel om mijn leesreis door de provincies af te maken en weer een paar landen toe te voegen aan mijn leesreis rond de wereld. En boeken uit de kast lezen staat natuurlijk ook altijd weer op de planning… en dan vooral een paar die er al jaren staan. Dat kan tegenvallen, maar soms kom je er ineens eentje tegen die geweldig blijkt te zijn.

 3. Mijn doel is 150 boeken, maar dan wel INCLUSIEF alle Game of Thrones boeken EN een complete Anderwereld Reading challenge. Je zou zeggen, na in 2018 250 boeken gehaald te hebben, moet dit lukken.

 4. Wat een grote TBR-stapel. Ik hoop voor je dat die eind 2019 een stuk kleiner mag zijn.
  Ik daag mezelf alleen uit om 50 boeken te lezen. Hoe of wat daar denk ik liever verder niet over na.

 5. Ik had in 2018 opeens 162 boeken gelezen. Huh?! Maar voor 2019 ga ik eens geen challenge zetten, kijken hoeveel ik er dan lees. Vast ook weer veel. Bovenal gaat mijn 2019 er heel anders uitzien dan mijn 2018, dus vond een challenge ook een beetje lastig.

  En wat betreft het opruimen van je boeken, misschien helpt “Down The TBR Hole” je? Je doet dit normaal gesproken met je Goodreads TBR, maar kan ook met boeken in je kast. Je kijkt iedere keer naar een bepaald aantal boeken (10 ofzo) en dan zeg je per boek of je deze wilt houden of niet. Aan het eind van die sessie maak je de balans op. Is meteen een leuke meme voor op je blog. Ik wou dat ik eens wat boeken weg kon doen, want ik heb nog een zootje ebooks die ik jaren geleden eens heb gekocht maar nooit heb gelezen. Ik kijk nu echt een stuk kritischer naar welke boeken ik koop. Wil ik een boek wel lezen, maar kan ik het niet in het Nederlands zonder het meteen te moeten kopen, dan kijk ik of ik het Engelse luisterboek kan vinden op Storytel. Bevalt het boek mij dan toch niet heb ik geen geld uitgegeven aan een boek dat mij niet ligt. En als ze echt spotgoedkoop zijn op Kindle dan koop ik ze daar. Is niet anders, want Kobo Plus is niet toegankelijk. Het uitmesten van je TBR kan een flinke klus zin, succes!

 6. Succes Emmy, maar dat komt vast goed!

  Ik ga voor 60 boeken ondanks dat ik 202 heb gelezen afgelopen jaar. Want ja een peuter die eigenlijk geen dutjes meer in bed wil doen is ook niet echt behulpzaam met lezen. 😉 Al gaat de peuterspeelzaal daar ook weer wat tijd vrij maken voor mij. Maar toch. Niet te veel druk. 😉 Verder wil ik graag pre orders lezen binnen 2 maanden. Anders blijven ze bij mij in de kast staan om een of andere reden. En ik heb zelf een fantasy/sci-fi reading challenge gemaakt met bingo kaarten waar ik veel zin in heb. 😀

 7. Thea

  Mijn doel voor dit jaar ligt een stuk lager. In 2018 heb ik er 103 gelezen, mijn doel voor 2019 is 52. Dit omdat ik ook 1 boek in het engels en 1 boek in het deens wil lezen en dat kost me echt veel tijd. En daarnaast wil ik meer tijd maken voor andere hobby’s dan lezen.

 8. Ik heb mijn doel op 100 gezet. Daarnaast wil ik net als jij ook mijn TBR verkleinen, ik heb inmiddels meer dan 400 ongelezen boeken in de kast staan. Daarbij ga ik dus ook proberen om zo min mogelijk boeken aan te schaffen en er voor kiezen om wat vaker/meer boeken van de bibliotheek te lenen. Op die manier kan ik een lijst maken met boeken die ik écht in mijn kast wil hebben! 🙂

 9. Ik ben eigenlijk enkel van plan om zoveel mogelijk tbr-boeken te lezen. Dat aantal was met exact één boek gezakt maar tijdens deze eerste maand van het jaar is het weeral gestegen. Verder doe ik eigenlijk geen challenges dit jaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.