Licht (Gone #6) – Michael Grant

Geplaatst op 29 juni 2014 door Emmy in Boeken, Recensie / 6 Comments

Licht (Gone #6) – Michael GrantLicht Serie: Gone #6
Andere boeken in deze serie: Verlaten
| augustus 2013
Aantal pagina's: 365
ISBN: 9789047509103
Uitgave: Hardcover
Goodreads
five-stars

De koepel die de FAKZ al maandenlang van de buitenwereld afsluit, lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. De kinderen van Perdido Beach kunnen de buitenwereld zien, en de buitenwereld ziet hen. Niemand weet wat er precies aan de hand is, maar iedere beweging binnen de koepel wordt geregistreerd door tv-cameras. Intussen proberen Sam en zijn mede-overlevenden nog altijd te ontkomen aan de brute moordlust en manipulaties van de Duisternis. Kunnen zij de FAKZ ten einde brengen en de Duisternis verslaan? Hoop op een goede afloop lijkt dichterbij dan ooit, maar of dit terecht is?

Koop dit boek bij Bol.com

Ken je dat mega frustrerende gevoel dat je een boek wilt lenen van de bieb maar het altijd uitgeleend is (tenminste, sinds je bij dat deel bent aangekomen) en je een te grote krent bent om het boek te reserveren? Ja? Nou. Zo voelde ik me dus al een hele tijd. Totdat het boek er lag, Licht in mijn geval. Ik deed een dansje rondom de Young Adult tafel en huppelde naar de uitleenbalie. Van mij, van mij, van mij. Yes. Eindelijk zou ik lezen hoe het af zou lopen en of het inderdaad zo’n mooi einde is als andere bloggers beweerden.

Licht is namelijk het eindboek van deze serie, en hoewel ik spoilers probeer te vermijden, kan ik me voorstellen dat je dit stuk misschien nog niet wilt lezen. Neem dan in ieder geval van mij aan dat je deze serie een kans moet geven… Want dystopischer en nog meer verkloot dan dit ga je het niet veel krijgen.

Alles in de koepel is zo’n beetje kapot. Iedereen weet dat het bijna voorbij is, maar nog niet welke prijs er voor betaald moet worden. Zeker niet nu Gaia, de vleesgeworden duisternis, dood er verderf zaait. De strijd tussen goed en kwaad is niet meer zoals het geweest is. Geen kinderen die tegen elkaar worden opgezet, maar kinderen die moeten kiezen of ze vechten of sterven.

Het moge duidelijk zijn dat ik deze serie zo sterk vind omdat het zo moeilijk te bevatten waar kinderen toe in staat zijn.. Het is te eng realistisch. Het zou maar gebeuren, dat kinderen in hun enthousiasme en overlevingsdrang veranderen in moordmachines met een grijns op hun gezicht. Het einde voelde daarom ook heel erg dubbel. Het was nu echt voorbij. Maar de offers die zijn gebracht.. Dat is moeilijk te bevatten hoor!

Ik vond dat het hele boek vol krachtige stukken zat, en dat de rustmomenten goed benut werden om de personages toe te laten leven naar het einde. Ik vond het geheel samenkomen in een strakke climax en netjes afgerond in de tijd daarna. Het voelde kloppend, hoe vreemd het ook was. Het is juist, in een soort zieke manier.

Hoewel ik nog betere boeken ken, heb ik dit boek toch 5 sterren gegeven, wat voor mij vrij zeldzaam is bij een laatste deel. Ik denk dat het komt omdat dit zo’n boek is die je aan het denken zet. Zo’n verhaal dat je niet meer loslaat omdat het zo ziek is. Zo gruwelijk. Zo eng ergens. Stel je eens voor dat je daar als kind ook vast zou zitten. Ik zou mijn broek volkakken. Hoewel ik het niet altijd eens was met de keuzes die de personages maakten, paste het wel extreem goed bij hun karakters. Grant heeft de personages erg trouw aan zichzelf laten zijn en dat is vaak erg moeilijk bji zo’n grote epos. Dus, petje af!

Ik ben dus erg enthousiast over deze serie, deels omdat het ook een verhaal is dat niet zo op jongens of meisjes is gericht, maar echt voor beide belevingswerelden geschikt is. Ik vind het persoonlijk een van de sterkte dystopische boekenwerelden, die ik iedereen dan ook wil aanraden. En dan binnenkort maar eens kijken of zijn andere boeken ook zo heerlijk zijn.

five-stars

Tags: , , , , , , ,

Divider

6 responses to “Licht (Gone #6) – Michael Grant

  1. Het is echt een goede serie, en het einde is super! Vond echt dat Grant er een perfect einde aan had gemaakt, beter kon haast niet! 🙂 Ik heb al de eerste twee delen van BZRK van Grant gelezen, was even inkomen maar die zijn ook best goed!

    • Die moet ik nog lezen! Hoor er heel wisselende dingen over, maar ik zal eens kijken of de bibliotheek ze heeft. Bedankt voor de tip! En wat Gone betreft: ik ben het helemaal met je eens!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.