Je kasten uitruimen: boeken wegdoen

Geplaatst op 20 mei 2017 door Emmy in Boeken / 24 Comments

Boeken wegdoen, het lijkt de horror van iedere boeklover. Helaas ontkom je er soms niet aan. Zelfs nu ik samen met mijn man een groter huis heb, moet ik kritisch zijn. Ik heb dan wel 5 verhoogde billykasten, het past er gewoon niet allemaal in! En eens in de zoveel maanden begint het ontzettend te kriebelen.

Met der tijd kwam ik tot de conclusie dat ik teveel boeken binnen krijg om allemaal een plekje te geven in mijn persoonlijke bibliotheek. Daarom heb ik me voorgenomen om voornamelijk boeken in mijn kast te houden die mij persoon wat doen. Boeken waarvan ik de auteur heb mogen ontmoeten, boeken die ik zeker nog eens wil herlezen, boeken met een emotionele betekenis en boeken die ik super mega tof vond. De rest? Die doe ik langzaam maar zeker weg.

Ik ben er steeds makkelijker in geworden om boeken op de ‘mag’weg stapel te leggen. Boeken die ik heb gekregen of heb gekocht? Ik maak er geen onderscheid meer in. Gekregen boeken verkoop ik niet en de moeite om zelf gekochte boeken te verkopen? Dat kost me vaak teveel energie. Ik geef ze dus weg. Weg aan bloggers, weg aan mijn leesclubleden of aan lezers. Het liefst zou ik eens een party organiseren waarin iedereen gewoon een boek van de stapel mag claimen! (Op deze manier klinkt het trouwens erg aantrekkelijk om gewoon een Little free library te starten). Ik geef boeken dus weg om een aantal redenen. 1. Om plek te maken voor nieuwe boeken. 2. Om anderen ook te laten genieten van boeken. 3. Om een boek ook door andere bloggers onder de aandacht te brengen.

Dat maakt het nog steeds kei moeilijk om boeken weg te doen, dus heb ik een aantal tips op een rijtje gezet.

1. Doe je boeken weg naar mensen die je vertrouwd
Op deze manier voelt het misschien als een minder hoge drempel als je weet waar je boeken naar toe gaan. Je kent je vrienden namelijk!

2. Wees kritisch.
Ga je dat boek echt nog eens lezen? Vond je hem echt heel leuk, of was het maar zo zo? Door het boek weg te doen maak je weer ruimte voor boeken die je wel het bewaren waard vindt!

3. Schenk je boek aan een goed doel!
Wist je dat er veel goede doelen (bijvoorbeeld de voedselbank) zijn die graag jeugd en jongerenboeken adopteren? Het zijn namelijk ideale cadeautjes voor de feestdagen of verjaardagen. Boeken zijn duur en op deze manier stimuleer je het lezen ook bij gezinnen met minder te besteden!

4. Verkoop je boeken voor een extra zakcentje.

5. Breng je boeken naar de kringloop
Hier krijg je naast karmapunten natuurlijk niks voor terug, en zelf zie ik het ook als een laatste redmiddel om van mijn restanten af te komen. Maar het vinden van toffe boeken bij de kringloop is fantastisch, dus waarom zou je ze dan niet stimuleren door zelf wat in te leveren?

6. Ruil je boeken
Er worden tegenwoordig best wel wat ruilmiddagen of -avonden georganiseerd. Zo ontdek je nieuwe schatten! Zelf geef ik altijd wat overblijft weg, omdat ik al zo veel heb. Maar ook ik heb op deze manier fantastische boeken weten te bemachtigen.

7. Breng je boeken naar de bieb
In Nederland is dit niet gebruikelijk, maar in Belgie kunnen ze boeken soms goed gebruiken (zij hebben een ander systeem dan in Nederland).

8. Maak stapels; eentje die je wilt houden, eentje die weg mag en twijfelgevallen.
Meestal overleven mijn twijfelgevallen het, om vervolgens een paar maanden later als nog op de β€˜weg’ stapel te belanden. Ik heb er dan lang genoeg over na kunnen denken.

9. Geluk zit hem niet in het hebben van boeken, maar in het kunnen beleven van boeken.

Veel van mijn tips zijn om het weggeven dragelijker te maken omdat je in veel gevallen weet dat je boeken ‘goed terecht’ komen. Dat is natuurlijk altijd fijn, maar nog fijner vind ik het uiteindelijk om weer lekker frisse ruimte te hebben voor nieuw leesvoer. Dan is het kopen van nieuwe boeken opeens niet zo erg meer. Let it go!

Het loont ook om deze tips toe te passen op je TBR plank. Heb je een boek al meer dan een jaar op de plank staan? Denk je niet dat je hem ooit nog op gaat pakken? Wellicht is het dan een goed plan om de boeken weg te doen. Net als dat je een hele serie hebt gekocht, boek 1 leest en het maar matig vindt. Verkoop dan gewoon lekker de hele serie, heb je meteen geld voor nieuwe boeken!

Boeken wegdoen is moeilijk, maar soms kan je gewoon niet anders. Kasten te vol, huis te vol, hoofd te vol. Er zijn verschillende manieren om een boek een nieuw tehuis te geven.

Doe jij wel eens boeken weg? Wat is jouw tactiek?

Tags: , ,

Divider

24 responses to “Je kasten uitruimen: boeken wegdoen

 1. Oef ik jen het. Ik ben vorig jaar en dot jaar gaat ontspullen. Ben toen begonnen met kritisch naar boeken kijken. Eerst gingen studieboeken weg waar ik toch niets mee deed. Toen boeken waarvan ik zeker wist dat ik ze niet meer las. En als laatste boeken waar ik een tijdje over twijfelde maar waar ik uiteindelijk to h niets meer mee deed.

  Een deel van mijn boeken heb ik idd weggegeven. Maar in Den Haag heeft de American Book Centre inruildagen. Je krijgt dan een tegoedbon. En ook de Paagman neemt nog wel eens wat in voor geld (veel nomfictie) Als laatste, wat ik echt niet kwijt raakte ging naar Better World Books (ook bij de ABC)

  Nu met de verhuizing komt dat heeeeeeeeel goed uit!

 2. Do

  Het wegdoen van boeken vind ik soms ook best lastig, maar ik ben er met de loop van de jaren toch wel iets beter in geworden. Ik doe boeken weg als ik ze niet leuk vond of niet leuk genoeg vond om te bewaren en nog eens te lezen.

 3. Femke

  Ik doe bijna nooit boeken weg. (Maar ik heb dan ook geen 5 billykasten vol?) Heeeel soms doe ik boeken weg waarvan ik weet dat ik ze niet ga lezen of die ik gelezen heb en niet leuk vond. Als ik een paar boeken verkoop, verkoop ik ze op marktplaats, zodat ik van dat geld weer nieuwe boeken kan kopen, haha!

 4. Eerlijk gezegd kan ik t niet over mn hart verkrijgen om boeken weg te doen. Ik heb er inmiddels bijna 600, maar ze zijn stuk voor stuk deel van mij geworden, doordat ik ze heb gelezen. Het zijn mijn kindjes en ik ben ook heel erg beschermend over mijn boeken. Ze weg doen? Nee, dat kan ik echt niet. Zelfs niet met jouw tips, die eigenlijk best wel goed zijn.

  • Ik heb ook in die situatie gezeten… Maar toen woonde ik samen met mijn man in een klein flatje en puilden mijn kasten echt uit. Er zaten boeken tussen die ik niet eens leuk vond… Ik heb alsnog ruim 900+ boeken.

 5. Ik zit zelf op kamers en heb nu twee kasten. Als ik even goed zou puzzelen zou er misschien nog nΓ©t een kast bij kunnen, maar het wordt krap. Ook ik doe wel eens wat boeken weg, en het blijft lastig. Maar aangezien ik ze allemaal zelf koop en student ben vind ik het fijn er wat geld voor te krijgen. Daardoor kan ik toch weer een boek kopen dat ik misschien liever wilde dan die. πŸ™‚

 6. Ik heb hier dus helemaal geen moeite mee haha. Ik bewaar alleen boeken waarvan ik weet dat ik ze nog een keer ga lezen of die me gewoon heel dierbaar zijn. πŸ™‚

 7. Kim

  Om de zoveel tijd ruim ik mijn boeken ook op. Het is wel lastig om de keuze te maken op welke stapel ze uiteindelijk moeten komen. Als dat eenmaal gelukt is, geef ik ze eerst weg aan vrienden die een boek willen hebben. Alles wat over is gaat naar de kringloop of de plaatselijke boekenmarkt.

 8. Simone

  Ik kan ze echt niet weg doen. Maar ja ze zitten nu dan ook al drie kwartier jaar in verhuisdozen ? Als ik het uiteindelijk wel ga doen dan wil ik eerst weer van ze genieten in boekenkasten ?

 9. Ik doe geregeld boeken weg.
  Boeken die ik heb gelezen en waarvan ik weet dat ik ze niet ga herlezen en die mijn man niet (meer) gaat lezen, neemt mijn man mee naar zijn werk en legt ze in de kantine op zijn werk zodat zijn collega’s die boeken ook kan lezen.
  Verkopen doe ik in ieder geval niet, niet alleen omdat het teveel moeite is, maar ik krijg vaak boeken en dan vind ik het persoonlijk niet netjes om dan te verdienen aan de gekregen boeken. Het voelt voor mij niet goed naar de auteur en uitgever toe.
  Gesigneerde boeken en proefdrukken doe ik niet weg, ook al vallen ze mij soms tegen.
  Als ik in het paleis van onze koning zou wonen, dan ging er uiteraar geen een boek weg, maar helaas, hij zag jaren geleden meer in Maxima (wat ik wel kan begrijpen) dan in mij. πŸ˜‰

  • Ik heb bijna geen ruimte meer voor nieuwe boeken, je tips waar je ze allemaal heen kunt brengen zoals de voedselbank: daar heb ik nog nooit aan gedacht. Ik wil best boeken weg doen maar dan moeten ze wel goed terecht komen. Handige post, Emmy!

 10. Vroeger vond ik het heel moeilijk om afscheid te nemen van boeken. De laatste jaren gaat het me echter veel beter af. Het is ook pure noodzaak geworden om te voorkomen dat boekenplanken bezwijken onder het gewicht. Al blijf ik stiekem een beetje hopen op een boekenkast die over dezelfde vaardigheid beschikt als Hermione’s super handige tasje.

  De boeken die blijven zijn boeken die ik ontzettend goed vind, waar een bijzonder verhaal achterschuilt. De meeste van hen zijn boeken die ik sowieso ooit een keer ga willen herlezen. Is dat niet het geval dan is de kans groot dat een boek een nieuwe thuis krijgt.

  Bij vrienden of familie, De Sleghte, De Kringloopwinkel, de bibliotheek, als prijs bij een Giveaway, .. Ruilen lijkt me ook ontzettend leuk maar dan zou er wel iets in de buurt moeten worden georganiseerd vermits ik zo’n zware massa boeken niet ver met me mee kan sleuren.

 11. Andrea

  Wat een goede tip, die van de Voedselbank! Daar had ik nog niet aan gedacht.
  Ik vind het erg moeilijk om boeken weg te doen, maar vandaag heb ik toevallig een stapel aan mijn neefje en nicht meegegeven πŸ™‚ Ze waren er heel blij mee. Het maakt het inderdaad wat makkelijker, als ik weet naar wie het toegaat. In de buurt zit een “ruilbibliotheek”, waar ik ook weleens wat breng. Ik vind heel moeilijk om boeken weg te doen die ik nog niet gelezen heb, want misschien ooit… πŸ˜‰
  En sommige boeken zien er zo mooi uit in de kast, ook al was de inhoud misschien niet zo bijzonder. Soms verkoop ik boeken via Bol, maar dat gaat niet zo snel.
  Een Tardis als boekenkast en een Accio-spreuk om snel het juiste boek te kunnen pakken, zou ideaal zijn πŸ˜€

 12. Daisy

  Wat toevallig, ik ben hier ook mee bezig de laatste tijd. Moet wel met 2 volle billy boekenkasten en geen ruimte voor meer. Er kan toch best wel wat weg. Ik vind weggooien vaak niet zo moeilijk en dat maakt ook dat ik dit proces niet al te moeilijk vind. Smaak verandert gewoon. Ik wil een deel verkopen aan de Slegte maar de communicatie loopt wat stroef en het is nogal ver weg… maar hopelijk komt het goed.

 13. Ik heb vorige zomer een opruimactie gehouden in mijn kasten. Ik heb op Facebook een post gemaakt met de titels en foto’s van de boeken, en de belofte dat ik ze mee zou nemen naar Castlefest voor mensen die ze wilden hebben – ze zijn op 4 na allemaal bij nieuwe eigenaren terecht gekomen. Alleen de boeken die inderdaad echt wat voor me betekenden, of gesigneerd zijn, of die ik gewoon vet vind, die zijn gebleven. Boeken die ik leuk vond toen ik een tiener was en nu eigenlijk een beetje meh vond, of waarvan ik nu het boek in de oorspronkelijke taal heb, die hebben een mooi nieuw huisje gevonden.

  En voor de rest koop ik nu mijn meeste boeken digitaal of op beurzen, dus het gaat niet zo hard meer als vroeger. Dus mijn boekenkasten houden het wel weer even vol! πŸ™‚

 14. Chantal

  Wij hadden heeeeel veel kinderboeken thuis , allemaal verkocht op de kleedjesmarkt. Ik hoef nu gelukkig geen boeken weg te doen, omdat ik alles van de bieb leen. Alleen heel goede boeken koop ik

 15. Isa

  Goeie tips! Ik heb al een klein stapeltje boeken die ik weg wil doen en ik denk dat er nog wel wat bij zou kunnen leggen als ik iets kritischer zou zijn (en mijn vriend er ook van kan overtuigen!). Het is altijd fijn om wat meer ruimte te hebben voor boeken die je echt graag wil lezen.

 16. De voedselbank is wel een goede.

  Ik ben vorig jaar begonnen met echt boeken wegdoen. Toen ik zwanger was had ik in eens zo’n opruim kick en toen heb ik vrij hard veel boeken weggedaan. Als ik een boek heb gelezen die ik niet leuk vind haal ik ze tegenwoordig ook al gelijk uit mijn kasten beneden en gaan ze vaak naar boven (al is dat tegenwoordig de doos geworden en niet meer de kast). En in het begin van het jaar ga ik mijn hele kast door en kijk ik kritisch naar wat ik wil houden. Ik heb ook wel een twijfel stapel en die gaan naar boven in de kast. Daar kijk ik dan een paar maanden later nog eens naar om te kijken wat ik er nog mee wil.

 17. Michel

  Wegdoen is zonde… maar soms levert een boek nog wel geld op en dan voelt het gelijk wat minder erg. Zelf verkopen, of bijvoorbeeld een App gebruiken om gelijk een bod te krijgen is tegenwoordig erg makkelijk. Ik gebruik vaak de App van Boekenbalie om te zien of een boek nog door anderen gekocht wordt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.